SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Geliştirilen Yeni Buğday Çeşidi 'Albaşak'

0
Güncellendi - 2021-06-22 00:58:55
Geliştirilen Yeni Buğday Çeşidi 'Albaşak'
A- A+ PAYLAŞ

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen yeni buğday çeşidi "Albaşak", hastalıklara dayanıklılığı ve kalitesiyle ön plana çıkıyor.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, birçok tohum ıslah çalışmasıyla ülke ekonomisi ve tarımsal üretime önemli katkı sunmaya devam ediyor.

Bölgenin tarımsal özellikleri dikkate alınarak belirlenmiş ürün gruplarında araştırmalar yapan enstitü, Trakya'da geniş alanlarda ekimi yapılan çeltik, ayçiçeği, buğday ve arpa bitkilerinde ıslah ve adaptasyon çalışmaları yürütüyor.

Enstitünün Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine, bugüne kadar pek çok çeşidin enstitü tarafından geliştirildiğini söyledi.

Son olarak geliştirdikleri ve "Albaşak" ismini verdikleri buğday çeşidinin hem verim hem de hastalıklara dayanıklılık açısından çok avantajlı olduğunu belirten Tülek, "Yeni geliştirilen buğday çeşidimiz kalite değeri, protein, glüten ve enerji değeri açısından üst düzeyde bir ürün. Ayrıca 'Albaşak' hastalıklara karşıda çok toleranslı gözüküyor. Bu ekmeklik bu buğday çeşidinde istenilen verim, kalite, tolerans gibi istisnai birlikteliklerinde bir arada toplandığını görüyoruz. Mayıs ayında da tescil işlemi tamamlandı, artık çiftçimizin kullanımına hazır hale geldi." dedi.

Yeni geliştirilen buğday çeşidinin kılçıklı bir başak formuna sahip olduğunu, hasat zamanı hafif koyu bir renk aldığını vurgulayan Tülek, buğday çeşidinin hafif kahverengi ve kırmızımsı bir rengi andırdığı için "Albaşak" ismi verildiğini kaydetti.

Tülek, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ülke ekonomisine ve Türk çiftçisine hizmet etmeye devam edeceğini ifade etti.

Deneme amaçlı ekilen 2 dekarlık alanda yeni üründe, bu sene dönümde 500- 600 kilogram verim beklediklerini anlatan Tülek, ürünün yakın zamanda çiftçilerin gözdesi haline geleceğini sözlerine ekledi.

Edirne, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız