Malatya'da organize sanayi bölgelerindeki atık suların Karakaya Baraj Gölü'ne akıtılması nedeniyle, göletin bazı bölümlerinin balçık tuttuğu iddia edildi.
2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı büyük oranda tamamlanan arıtma tesisinin 2011 yılı sonunda hizmete gireceği daha önceden yetkililer tarafından açıklanırken, arıtma tesisinin bugüne kadar hizmete açılamadığı belirtildi. Yetkliler, arıtma tesisinin 15 gün içerisinde hizmete surulmasının planlandığını dile getirdi.
Bu arada, arıtma tesisi bulunan ancak yetersiz kalması nedeniyle 31 Ekim 2010 tarihinde yapılan ihale ile 2. Organize Sanayi Bölgesi'ne yapılan ikinci arıtma tesisi 2 yılda tamamlanacağı açıklanmıştı. Ancak, milletvekillerinin girişimleriyle bu süre bir yıla düşürülmüştü. Bunun üzerine, 24 bin metreküplük kimyasal ve biyolojik arıtma tesisi yapımıyla ilgili olarak daha önceden yapılan açıklamalarda 2011 yılı sonu itibarıyla tamamlanacağı ifade edilmişti. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Hasan Hüseyin Erkoç, arıtma tesisiyle ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "2. Organize Sanayi Bölgesi de devreye girince kapasiteyi taşıyamaz olduk. Böylelikle bazen kapasitemizin üzerine çıkmak zorunda kaldık. Bunu da hiç bir zaman kamuoyundan gizlemedik. Açık ve net konuştuk, dedik ki, 'Sanayimiz büyüyor, atık suda da artış var, bazen kapasitemizin çok üstüne çıktığımız anlar oluyor, böylelikle çevreye zarar veriyoruz.' Bu çevreye verdiğimiz zarardan dolayı da zarar gören vatandaşlarımızdan da defalarca, özür diledik. Netice de biz o sıkıntıları gördüğümüz için, Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'ne hatta ileride 3. Organize Sanayi Bölgesi'nin de devreye girmesi ile yeni arıtmalara ihtiyaç olduğunu düşünerek, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtması ile ilgili ciddi bir çalışmayı başlattık. 2. Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisi 2 yılda bitmesi gerekirken, biz bunu 1 yıl öne alarak, ödenek sıkıntısını çözerek, Aralık ayı sonu itibariyle faaliyete hazır gele getiriyoruz. 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtma tesisini 2011 yılı Aralık sonu itibarıyla devreye almış olacağız. Son teknolojiye göre kurulan bir arıtma tesisi. Suyu doğal renginde akıtacağız. Hem biyolojik arıtma, hem kimyasal arıtma sonucunda orada çıkan suyun tarımda kullanılabileceği bekleniyor" demişti.
Bu arada, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne ait Arıtma Tesisi'nden çıkan atık suların verildiği Şahnahan bölgesinde vatandaşların bahçe ve ağaçlarının zarar görmesi iddiası ile açılan dava Malatya 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.
ARŞİV FOTO: Karakaya Baraj Gölü'ndeki kirlilik (Kasım GÜNEŞ)