Sanayi Kavşağı Altgeçidi'nde son iki yılda meydana gelen ve birinde iki kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kazalar sonrasında, alt geçitteki korkuluklarda kullanılan malzemelerinin amacına uygun olup olmadığı sorularını gündeme getirdi.
HİÇBİR İŞLEVLERİ YOK
2010 yılında meydana gelen ve bulundukları otomobile otobüsün çarpması sonucu, anne ile bebeğinin yerinden çıkan korkulukların arasından düşerek hayatlarını kaybettiği kaza ile bu yılın Şubat ayında, askeri otomobilin alt geçide uçması kazalarının fotoğraflarındaki ayrıntı, bir hayli dikkat çekici. Her iki kazanın fotoğraflarına bakıldığında, kaza yapabilecek araçların yaklaşık 6 metre yükseklikteki yoldan düşmesini engellemeyi amaçlayan korkulukların aslında hiçbir işlevinin olmadığı görülüyor.
ÇELİK HALAT KULLANILMALI
Özellikle köprü ve alt geçitlerde yol güvenliğini sağlamak için zorunlu olarak kullanılması gereken halatlı oto korkuluklarında, belirli aralıklarla konulan çelik babalar boyunca çekilmiş 3 şerit halinde kelepçelenmiş çelik halatların olması gerekiyor. Sanayi Altgeçidi'nde ise kullanılan malzemeler, belirli aralıklar halinde monte edilmiş borulardan ibaret. Kaza fotoğraflarında da açıkça görüldüğü gibi kullanılan bu malzemelerin, araçları yolda tutabilmek için herhangi bir mukavemette bulunmadığı gibi aşağı düşmelerine imkân tanıyan cinsten olduğu anlaşılıyor. Fotoğraflara bakıldığında; söz konusu demir borularda,araçları yolda tutabilmek için hiç bir esneme payı ve buna bağlı olarak eğilmeler görülmüyor. Aksine darbeyle birlikte kırılmadan ve eğilmeden bağlantı yerlerinden çıkıp dağılması da bunu destekler nitelikte.
BAĞLANTI NOKTALARI BİLE SÖKÜLDÜ
Şubat 2012'deki kazada, boruların sabitlendiği bağlantı noktasının betona sabitlenen yerinden ikiye bölündüğü anlaşılıyor. 2010 yılında anne ve bebeğinin hayatını kaybettiği kazada ise boruların bağlantı noktasını oluşturan parçanın, sabitlendiği beton parçasıyla birlikte söküldüğü gözlemleniyor.
KURTULURLARMIYDI?
Sanayi Altgeçi'nde 25 Ağustos 2010 Çarşamba günü akşam saatlerinde meydana gelen kazada da, belediye otobüsünün çarptığı otomobilin içinde bulunan 27 yaşındaki Gülderen Bakay ve 10 aylık bebeği Ahmet Efe Bakay çarpışmanın şiddeti ile araçtan fırlayarak 6 metreden düşüp yaşamlarını yitirmişlerdi. Bu kazada yol kenarındaki korkuluklar, otobüsün çarptığı otomobilin darbesinin etkisiyle yerinde çıkarak dağılmıştı. Akıllara, korkuluklarda kullanılan malzemenin, ufak bir darbede bile esneme payı göstermeyip dağılmasının önüne geçeçek türden olması, anne ve bebeğinin alt geçide düşmesini engelleyip, hayatta kalmalarını sağlar mıydı? Sorusunu getirdi.
Yine askeri aracın karıştığı kazada da, otomobil yaklaşık 6 metre yükseklikten alttaki yolauçmuş, şans eseri ölen olmamıştı. İki askerin hafif şekilde yaralandığı bu kazada da, otomobilin aşağıya uçmasını engellemek için konulan korkulukların hiçbir işe yaramadığı da fotoğraflarda görülüyor.
YETKİLİLER İNCELEMELİ
Araç ve yaya trafiğinin bir hayli fazla olduğu kavşakta, faciaya yol açabilecek kazaların önüne geçilmesi için yetkililerin, korkuluklarda kullanılan malzemeleri incelemesi ve gereken tedbirleri almaları isteniyor.