Hemen hemen hepimizin hayatı boyunca belli yakınmaları olur. Baş ağrısı, mide yanması, sürekli yorgunluk gibi. Basit gözüken bu yakınmalar gerçekten de önemsiz olabileceği gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.
Acıbadem Fulya Hastanesi Check-up Merkezi Sorumlusu Aile Hekimi Dr. Demet Karadenizli, önemsenmeyen belirtilerin, hangi hastalıkların habercisi olabileceğini anlattı.
BAŞ AĞRISI
Çoğu zaman stres gibi tolere edilebilir etkenlerden kaynaklansa da, ciddi hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Genellikle enseden başlayan ağrı yaşla birlikte tansiyon yükselmelerinde görülüyor. Alında geçen ve çember biçiminde sıkışmaya benzer bir ağrı, çoğu zaman stres veya anksiyete gibi psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor. Ağrı etkisini kaşların üstü, şakaklar, gözler ve burun üzerinde gösteriyorsa, genellikle sinüzitin belirtisi oluyor. Zonklama şeklinde ortaya çıkıyorsa ve özellikle başın tek tarafında hissediliyorsa, migrenin habercisi olabiliyor. Sık rastlanmasa da, ağrı beyin tümörü, damar tıkanıklığı veya beyin kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabiliyor. Bu tür sorunlar da kendini çeşitli şekillerde ortaya çıkan ağrıyla gösterebiliyor.
MİDEDE YANMA YA DA AĞRI
Midede yanma, iyi işlenmemiş, beklemiş ya da çok yüksek sıcaklığa maruz bırakılmış yağ tüketimi ve baharatlı besinler gibi sıradan nedenlerden kaynaklanabiliyor. Midede veya göğüste başlayıp, göğüs kafesinin bitiminde, hatta boğazda bile hissedilebiliyorsa, bu tip ağrı genellikle Helicobakter Pylori’nin sorumlu tutulduğu reflünün habercisi olabiliyor. Yapısal sorunları da unutmamak gerekiyor, özellikle gece uykudan uyandıran ağrı ülserin habercisi olabiliyor.
BAŞ DÖNMESİ
Baş dönmesi çoğunlukla yüksek tansiyon, diyabet veya damar sertliğinden kaynaklanıyor. Bunların yanı sıra iç kulaktaki denge merkezindeki sorunlardan oluşan vertigo, besin veya polen alerjisi ve enfeksiyonlar da baş dönmesine yol açabiliyor.
YORGUNLUK
6 ay boyunca geçmeyen, kas ve eklem ağrısı ile uyku sorunlarının eşlik ettiği yorgunluk, kronik yorgunluk sendromunun habercisi olabiliyor. Yorgunluğa yüksek ateş ve boyun bezlerinde şişlik de eşlik ediyorsa, bu yakınmalar enfeksiyon sonucu oluşabiliyor. Ayrıca depresyon, kalp damar, karaciğer ya da böbrek hastalıkları da yorgunluk belirtileriyle seyredebiliyor.
GECE TERLEMELERİ
Akşam yemeğini geç tüketmek gece terlemelerine neden olabiliyor. Ancak eğer gece terlemesi şiddetliyse ve buna ateş, öksürük ile kilo kaybı de eşlik ediyorsa, bu durum tüberküloza işaret edebiliyor.
AŞIRI SU TÜKETMEK
Aşırı su tüketmek ve idrara çıkmak, özelikle de daha önce böyle bir durum söz konusu değilse, diyabetin (şeker hastalığı) habercisi olabiliyor.
SIK İDRARA ÇIKMAK
Bu belirti de yine diyabetin habercisi olabiliyor, ancak 45 yaşın üzerindeki bir erkek sık idrara çıkıyor veya idrarını tutamıyorsa, bu sorun prostattan da kaynaklanıyor olabilir.
KİLO ALIMI VEYA KAYBI
Farkına varmadan alınan veya verilen kilolar öncelikle tiroitle ilgili bozukluklara işaret ediyor. Ani kilo kaybının daha ciddi nedenleri olabileceği de akılda tutulmalı.
SIRT AĞRILARI
Sırt ağrıları, genellikle duruş bozukluğu gibi basit nedenlere bağlı olsa da, sigara içenlerde önemli bir bulgu olma özelliğini koruyor. Özellikle gece uykudan uyandıran sırt ağrısında pankreas kanseri mutlaka düşünülmesi gerekiyor.
MENOPOZ SONRASI KANAMALAR
Menopoz sonrası oluşan tüm kanamalar, mutlaka dikkate alınmalı. Çünkü kanamalar selim hastalıkların yanı sıra rahimle ilgili kanserlerin belirtisi de olabiliyor.
YÜRÜRKEN NEFES NEFESE KALMAK
Herkes egzersiz kapasitesini bilir. Eğer daha önce kolayca yürüyebildiği mesafede artık nefes nefese kalıyor ve yoruluyorsa, alarm zili çalıyor demektir. Çünkü bu sorun kansızlıktan kalp damar hastalıklarına kadar pek çok ciddi sorunun belirtisi olabiliyor.
15 GÜNDEN UZUN SÜREN ÜZÜNTÜ HALİ
Depresyon sıklıkla gözden kaçan önemli bir sağlık sorunu. Özellikle de kişi melankolik bir kişilik yapısına sahip ise. Bu nedenle hayattan zevk alamama hali 15 günden uzun sürmüşse, hemen bir uzmana başvurmak gerekiyor. Çünkü depresyon hemen tedavi edilmezse tedavisi daha güç bir hal alabiliyor, tekrarlayabiliyor.
UZUN SÜREN ÖKSÜRÜK
İki haftadan uzun süre n öksürük varsa, buna kanlı balgam eşlik ediyorsa, zaman kaybetmeden bir hekime başvurmalı. Bu durumda özellikle sigara kullanımıyla birlikte ise akciğer kanserinden şüphelenilmeli. Uzun süreli öksürüklerde tüberküloz da olabileceği düşünülmeli.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.