SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hangi Ücret Uygulanacak?

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:31:13
Hangi Ücret Uygulanacak?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da kayısı hasadına 10 gün gibi kısa bir zaman kalırken, bu yıl kayısı işinde çalışacak işçilerin günlük ücretlerinde belirsizlik hakim.

Malatya Valiliği, işçiler için günlük ücreti 41 lira olarak belirlerken, Ziraat Odaları ise 35 TL olarak açıkladı.

Malatya’nın en önemli geçim kaynaklarından biri olan kayısıda hasat dönemine kısa bir zaman kaldı. Kentte bulunan 7 milyonun üzerindeki kayısı ağacında hasat işlerinde çalışacak işçilerin günlük ücretlerinin belirlenmesi adına her yıl hasat dönemi öncesi Valilik başkanlığında toplanan komisyon, ortak karar alarak ücreti belirliyordu. Ancak bu yıl Ziraat Odalarından habersiz olarak toplanan komisyonun günlük işçi ücretini 41 lira olarak belirlediğini savunan Malatya Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, bu fiyatın kayısı üreticileri için yüksek olduğunu belirterek, kurul olarak fiyatı 35 TL seviyesinde belirlediklerini söyledi.

Geçici kayısı işçilerinin günlük ücretlerini belirleyen Valiliğe sitem eden Kılınç, “Gelen ailelerde 90 yaşındaki kadın da, 15 yaşındaki çocuk da çalışıyor. Ortalama 6 kişilik ailenin günlük ücreti 250 lira tutuyor. Peki kayısı üreticisi bu parayı nasıl verecek? Kayısıdan aldığı parayı ancak işçiye versin. Biz de Valiliğin böyle bir karar aldığını duyunca hemen 11 ziraat odası toplandık ve günlük ücretin 35 TL olması yönünde bir karar aldık” diye konuştu.

Valiliğin bu rakamı belirlerken asgari ücreti esas aldığını ifade eden Kılınç, Valiliğin direk işçi temsilcileriyle pazarlık yaptığını, ancak işverenle masaya oturmadığını dile getirdi. Geçen yıl günlük işçi ücretinin 32 lira olduğunu, bu yıl da 35 liranın uygun olduğu görüşünde olduklarını söyleyen Yunus Kılınç, geçmiş yıllarda Valiliğin biçerdöver saat fiyatı hakkında da karar aldığını, bu konuda yaptıkları görüşmelerde artık Valiliğin karar almadığını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız