Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, son günlerde etkili olan dolu yağışı sonrasına Darende bölgesinde hasarsız kayısının kalmadığını öne sürdü. TARSİM’e sert eleştiriler yönelten Kaya, üreticilerin don ve dolu sigortası yaptırmasına rağmen TARSİM’in ‘Fizyolojik sebep’ diyerek çiftçi aleyhinde rapor tuttuğunu ileri sürdü. Kaya, “TARSİM’in üreticiye bir faydası yok. Bu gidişle birkaç sene içinde TARSİM diye bir şey kalmaz” diye konuştu.
Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç ise ‘TARSİM, bir elden verdiğini diğer elden geri alıyor” dedi.
Malatya’da Mayıs ayında etkili olan yağışlar ve sıcak havanın yarattığı Çil, kara leke gibi bir takım hastalıkların yanı sıra dolu nedeniyle kayısıda yaşanan kalite kaybı tartışılırken, Ziraat Odaları’ndan da TARSİM’e tepkiler geldi.
Geçtiğimiz hafta Darende’ye yağan dolunun kaysıya ciddi oranda zarar verdiğini ancak TARSİM eksperlerinin ‘Fizyolojik sebepler’ diyerek rapor tuttuğunu ileri süren Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, yoğun yağışın yarattığı bir takım hastalık ve lekelerin yanı sıra dolu nedeniyle de zarar gördüğünü belirterek “‘Dolu bu bölgede etkili oldu. Özellikle Balaban, Yenice ve Aşağı Tohma boyunca hasarsız kayısımız kalmadı. Çiftçilerimiz TARSİM’e sigorta yaptırdı ama o da işe yaramıyor. Eksperler geliyor ve kayısıda yağış, don, dolu sonrası oluşan hasara ‘Fizyolojik sebepler’ diye rapor tutuyorlar. Dolayısıyla üreticilerimiz zararını karşılayamıyor. TARSİM, üreticiyi destekleme politikalarından uzak bir kuruluş. TARSİM eksperleri, dolu hasarı apaçık ortada iken, fizyolojik sebepler diye rapor tutmaya devam ederse, önümüzdeki birkaç seneye çiftçi için önemini yitirecek” diye konuştu.
Kılınç: TARSİM bir elden veriyor diğer elden alıyor
Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç ise TARSİM için ‘Bir elden veriyor, diğer elden alıyor” dedi. “TARSİM, üreticiye hasar ödemesi yapmamak için büyük çaba gösteriyor” diyen Kılınç, “Örneğin çitçi, 200 kg meyve sigortalıyor. TARSİM daha sonra çiftçiye don veya dolu hasarı ödemesi yapacağı zaman verim düşüklüğü yapıp 100 kg üzerinden hasar ödemesi yapıyor. Yani çiftçiye para vermemek için uğraşıyor” diye konuştu. TARSİM’in tutmadığını savunan Kılınç, “Tek dertleri çiftçiden kâr elde etmek” ifadelerini kullandı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
FOTOĞRAF: Dolunun hasar verdiği kayısı