SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hayati Ünite' Kuruldu, Çalıştıracak Doktor Aranıyor!

A- A+ PAYLAŞ

TÜRKİYE'DE BU ÜNİTEDE ÇALIŞABİLECEK HEKİM SAYISI ÇOK AZ.. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yaptırılan ve Ağustos ayında hizmete hazır hale getirilen Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nin hekim yokluğundan dolayı aksayan hizmet akışının aktif hale getirilebilmesi için, Sağlık Bakanlığı’ndan bu alanda uzman hekim tayin edilmesinin talep edildiği öğrenildi.

AKP Malatya Milletvekili Hakan Kâhtalı, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp alanında uzman olan hekimlere ihtiyaç duyulan Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi’nin aktif olarak çalışabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile temas halinde olduklarını belirterek, sorunun çözümü için çalıştıklarını söyledi.

“Türkiye’de bu alanda sadece 28 uzman hekim var”

Sorunun Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp alanında uzman olan hekim sayısının Türkiye’de sadece 28 olması olduğunu belirten AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, buna karşılık Türkiye’de 20 ilde 24 Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi bulunduğunu kaydetti.

Uzman hekimlerden birinin Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’ne atanması için Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özellikli Planlama Gerektiren Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri ile görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Hakan Kâhtalı, uzman hekimin tayin edilmesiyle birlikte, Malatya’daki merkezin sadece Malatya için değil bölge illeri için de hizmet verecek kapasite ve teknik donanıma sahip olduğunu kaydetti.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi hangi hastalıklar için önem taşıyor?

Yaklaşık 3.5 milyon TL düzeyinde bir harcama yapılarak Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kurulan, Hiperbarik Oksijen Merkezi, başta şeker hastalarının ayaklarındaki yaralar  kronik yaralar, kemik iltihapları doku travmaları, kemik enfeksiyonu, vurgun, sportif yaralanmalar, cerrahi sonrası yaralar, yanıklar, damar tıkanıklığında kaynaklı yaralar, ani görme ve işitme kayıpları, karbonmonoksit zehirlenmesi, beyin apsesi, kafa kemikleri travmaları gibi çok geniş alandaki hastalıkların tedavisinde etkin işleve sahip olduğu belirtiliyor.

Malatya İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Recep Bentli, Ağustos ayında, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki Hiperbarik Oksijen Merkezi’nin teknolojik ve mekânsal donanımının tamamlanması nedeniyle yaptığı açıklamada, merkezin işlevleri hakkında şu açıklamayı yapmıştı:

“Hiperbarik oksijen tedavisi, kapalı bir basınç odası içinde saf oksijen solunması şeklinde uygulanan bir tedavidir. Hiperbarik oksijen tedavisi kısaca HBOT olarak da bilinmektedir. Basınç odalarında, hava basıncı normal hava basıncının yaklaşık olarak 2.5 katına çıkarılır ve yüksek basınç altında saf oksijen solunur. Bu koşullar altında, kanda çözünen oksijen miktarı artar. Çözünmüş olan oksijen bağımsız olduğundan yüksek basınç altında uzun mesafeler kat edebilir ve vücudun dört bir yanına taşınır. Bu durum, bakterilerle mücadele etmemizi kolaylaştırır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, ödemi azaltır, hava ve gaz kabarcıklarını küçülterek vücudumuzdan uzaklaştırılmalarını sağlar. Ayrıca hiperbarik oksijen tedavisi yeni damarların gelişmesini ve vücut savunmasında görev alan hücreleri de destekleyen bir tedavi şekli olarak uygulanmaktadır”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Ağustos ayında kurulmuştu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Ahmet (5 yıl önce)
    Hastaları sağlığına kavuşturmak için yapılan bütün hizmetleri görüyoruz.Emeği geçen herkes büyük sevgi ve övgüye layıktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Ben bir hiperbarik hastası olarak memleketimde tedavi olamıyorum bu yüzden il dışına çıkmak zorundayım buda bizlere maddi ve manevi külfet yaratmaktadır bir an once hekim atamasi yapilmali insanların mağduriyeti giderilmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Müjdat (5 yıl önce)
    Malatyamızı şehir hastanesine cevirdiniz vekilim kadın doğum ve çocuk hastenesi fizik tedavi hastanesi onkoloji hastanesi ve birçok eser malatyamızı kazandırdınız gerçekten teşekkür ederiz. Allah sizden ve emeği geçenlerden razı olsun. Malatyadan selamlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslı (5 yıl önce)
    Malatyaya bir umut oldunuz vekilim
    0
    0
    Yanıtla
  • Sezai (5 yıl önce)
    Sayın vekilim teşekkür ederiz hastalarımıza umut oldunuz Allah Razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • HASANAKGÜL (5 yıl önce)
    Önce hekimi bulsaydınız da sonrasında Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezini açsaydınız ya...
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (5 yıl önce)
    doktor var malzeme alınmıyor yada kısıtlanıyor malzeme alınıyor doktor yok anlayan varsa açıklasın
    0
    0
    Yanıtla
  • hasta yakını (5 yıl önce)
    yeterli uzman olmadığı yeni mi belli oldu??
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Meraklı mı dersiniz, yoksa yetkili mi, tıbbi cihazın içinde hiç bir önlem almadan (maske vb.) meraklı gözlerle dolaşmaktadırlar. Bakış açısı böyle olunca ne beklersiniz buradan. Oysa ki bu cihazın içi steril olmalı ve yaraları bulunan hastalar mikrop kapmamalı. Belki şu an hizmette değil ancak bu cihaz içinde sokakta gezer gibi insanların dolşamasını gerektirmemeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhat baran (5 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Merakli yada yetkili degil bahsettiginiz kisi profesör bu kadar kolay elestirmeyin ayrica icinde hasta olan ve aktif olmayan bir merkez o yuzden steril olmasina gerek yok
    0
    0
    Yanıtla