Yazıhan’da kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin Nazım ve Uygulama İmar Planları onaylandı. 22 Kasım’da askıya çıkarılan Hayvancılık Organze Sanayi Bölgesi’nin imar planı onayı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlandı.
Teknik ve idari alanlardan oluşacak Malatya Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi içerisinde, toplam 15 bin 200 baş hayvan kapasiteli 142 besi işletmesi (70 adet 50 baş, 42 adet 100 baş, 30 adet 250 baş hayvan kapasiteli), 1 adet 150 baş/gün kapasiteli Et Kombinası 1 adet soğuk hava deposu ve 3 adet 5.500 m3 kapasiteli biyogaz tesisi kurulması planlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın web sayfasında yayınlanan plan duyurusunda Yazıhan ilçesi Mısırdere Mahalle sınırları içerisinde kurulacak organize sanayi bölgesi projesinin amaçlarına ilişkin şu bilgiler verildi:
“-İlde kurulması amaçlanan Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi projesi ile örgütlü, rekabetçi ve sürdürülebilir hayvancılık sektörü oluşturmak.
-Yerleşim alanları içerisinde kalan besi işletmelerinin yerleşim alanlarında sebep olduğu olumsuzlukların giderilmesi amacıyla yerleşim alanı dışına çıkarmak,
-İlde dağınık ve denetimsiz şekilde faaliyette bulunan ve gerek çevre sakinlerine ve gerekse de doğal yaşama olumsuz etkileri bulunan besi işletmelerinin doğal yaşama ve çevreye zarar vermeyen ve daha kolay denetlenebilen tesislerde faaliyette bulunmalarını sağlayacak ortam oluşturmak,
-İlde kurulacak TDİOSB ile gerek ülkemiz, gerekse bölgemiz hayvancılık sektörünün modern ve teknik imkânlarla gelişimine katkıda bulunmak, sektöre örnek teşkil etmek ve ülkemizde modern hayvancılığın gelişimine katkı sağlamaktır.”
AB ortalamasının gerisindeyiz
Plan duyurusunda yer alan bilgilere göre, Malatya, sığır varlığında işletme başına düşen 6,4 adet besi sığırı ile AB ortalamasının çok gerisinde olduğu belirtilerek “İlde faaliyetini sürdürmekte olan toplam 7.442 adet büyükbaş besi işletmesinde 47.726 adet besi sığırı mevcuttur. Bu duruma göre işletme başına besi sığırı varlığı 6,4 adettir. Malatya ili işletme başına sığır sayısı Avrupa Birliğinin ortalaması olan 44 sayısına oldukça uzak bir değerdedir” ifadelerine yer verildi.
Hayvancılık Organize Sanayi bölgesinin, Malatya’da besi hayvancılığı başta olmak üzere tarımsal alandaki diğer eksikliklerin tamamlanmasında önemli bir katkı sunacağı vurgulandı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com