- "İmkanları aldınız holdinglere verdiniz".. "Tarım Bakanlığı doğru yönetilmedi".. "Esnaf satsa mühürlerlerdi"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, gündemdeki et satışı uygulaması ile ilgili olarak; “Siz, üretimi yapmadan tüketime girerseniz, neyin ne olduğu belli olmayan sadece karkas et getirmeyle, Türkiye’de başka hiç kimse olmamış gibi 2 tane markete vermeyle, 80 milyonun etini sadece iki marketin karşılamasını reva görmeyle, bu işin sonuca ulaşmayacağı zaten ‘Perşembe'nin gelişi, Çarşamba’dan bellidir’ ya, başta bellidir. Olmaz, olmaz.” dedi.
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) 2017 Yılı Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Çalışmalarımızda hem Malatya’mız için hem de esnafımızı ilgilendiren konulara, elimizden geldiği kadar eğilmeye çalıştık. Gece gündüz sizin verdiğiniz destekle birlikte hizmet etmeye çalıştık. Sesimizin çıktığı kadar esnafımızın hakkını savunmak boynumuzun borcudur.” dedi.
Atatürk’ü 79. ölüm yıldönümünde rahmet ve şükranla andıklarını ifade eden Keskin, “Bakınız, Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nin yeni projesinde ismini değiştirmedi. Yerinde bir karardır. Mustafa Kemal Atatürk bir semboldür, İsmet Paşa bir semboldür, Fevzi Çakmak bir semboldür. Bunlar bizim değerlerimizdir. Değerlerimize sahip çıkmalıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.
-Sanayi sitesi 100 yıl hizmet vermeli
Yeni Sanayi Sitesi için Altay Kışlası alanında yer taleplerini her platformda dile getirmeyi sürdürdüklerini belirten Keskin, “Malatya’da yapılacak olan yeni sanayi sitesi en azından bir 100 yıla hitap etmesi lazım. İçerisinde satış ve tanıtım salonları da olmalı. Keresteciler, kaportacılar, mermerciler ve diğer tüm sanatkar kollarının ayrı olması gerekiyor. Artık ileriye bakmalıyız.
-Bu uygulama ile üretim durur
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nün iki markete ucuz ve uygun fiyattan et satışına ilişkin olarak konuşan Keskin, “TESK esnaf ve sanatkarın çatı kuruluşu olarak bu konuda gereken girişimlerde bulunuyor. Bence bu suni geçiştir. Siz, üretimi yapmadan tüketime girerseniz, neyin ne olduğu belli olmayan sadece karkas et getirmeyle, Türkiye’de başka hiç kimse olmamış gibi 2 tane markete vermeyle, 80 milyonun etini sadece iki marketin karşılamasını reva görmeyle, bu işin sonuca ulaşmayacağı zaten ‘Perşembenin gelişi, Çarşamba’dan bellidir’ ya, başta bellidir. Olmaz, olmaz.
Sayın bakanımız geçen günlerde açıkladı; bireysel insanların elinden bu imkanları aldınız, holdinglere verdiniz. Yüzde 50 oranında sübvansiyon yaptınız, bu milletin vergisiyle. Adam hayvancılık nedir bilmez, hayvanı gördüğü zaman çocuğu kaçar, kendi kaçar, ama bugün adam besicilik yapıyor. Sordum bir iki tanesine; ‘Hayatınızda inek beslediniz mi?’, ‘Yok’ diyor. Ama diyor ki, ‘Devlet bize imkan verdi, yüzde 50 hibe verdi.’ Güzel para. Yine diyor ki; ‘Yemde de destek verdi, yüzde 70’ini devlet verdi.’ Bende diyorum ki esnafa da verin, millete de verin, köylüye de verin. Eğer köylünün ürettiği mal 35 lira kendisine maliyeti varsa, sen ‘30 liraya satarım’ dersen, o insanlar hayvan beslemez, üretim yapmaz. Köyden şehre kaçar. Girdisine ve çıktısına bakmanız lazım.” ifadelerini kaydetti.
-Tarım Bakanlığı doğru-dürüst yönetilmedi
Keskin şunları söyledi:
“ Şuan ki bakanımız bu bölgenin insanı. Tarım Bakanlığı yıllarca, doğru dürüst yönetilmeyen bir bakanlık. Adam ekmeden-biçmeden tarlasına para verdin. Mazot parası verdin, üretmeden verdin. Adam dediki, ‘Niye ekeyim, niye biçeyim. Nasıl olsa mazot parasını veriyor, ekmediğim tarlaya da dönüm başına para veriyor, e ben hayatta tarlaya pullukta vurmamışım, bir masrafta etmemişim, ben senede 3-4 bin lira para alıyorum.’ Malatya’da çok yakından tanıdığınız zengin aileler, ekmediği tarla için devletten müthiş paralar aldı. Bu bölgede bu coğrafyada büyükbaş hayvanın yetişmesi mümkün değil. Hepimiz köylü çocuğuyuz. Verilecekse küçükbaş hayvancılığa hibe verilmesi lazım. Değirmen taşıma suyuyla dönmez. Türkiye’de bir üretim yok. Bu millet 6 ay sonra etin kilosunu 80 liraya yiyecek. Çünkü Türkiye’de üretim yok, üretim kalkacak ve kimse yapmayacak. Yapar mı? Madem böyle bir devlet politikasını getirdiniz. Et balık Kurumuna ver, bütün kasaplar ve marketler satsın. Türkiye’nin kaderini neden 2 holdinge veriliyor. Neden tekelleştiriyorsunuz? Bunları söylemek lazım. Biz bunları yukarıda her zaman savunuyoruz. “
-O bedava kömürü esnaf satsaydı, hepsini mühürlerlerdi
Keskin, “Esnaf ‘Devlet niye satıyor’ diyor. Bu bir devlet politikası. Devlet kömürü bedava dağıtıyor. O zaman kömürcüler desinki, ‘Niye bedava dağıtıyorsun, dağıtma, satamazsın.’ Kömür bedava dağıtılmıyor mu? Ben buradan kurumlarımıza çağrıda bulunuyorum; eğer benim esnafım o dağıtılan kömürü satsa, hepsini mühürlerler. Binlerce ceza verirler. Ardından, kirli havadan dolayı esnafımızı suçlarlardı. Ama bugün bakıyorum, hiç kimseden ses çıkmıyor.” diye konuştu.
Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları seçimleri ile ilgili olarak Türkiye genelinde şuanda belirlenmiş olan bir takvim olmadığını, takvimin belirlenmesi halinde bunun kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.
Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com