Aynı anda 5 karaciğer naklinin yapılabileceği Karaciğer Nakli Hastanesi'nin, 2 yıl içerisinde dünyada en çok karaciğer naklinin yapıldığı bir merkez haline gelmesi amaçlanıyor. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesi ile karaciğer naklinde dünyada yılda 320 karaciğer nakliyle birinci sırada bulunan Güney Kore'yi (Seul) geride bırakmayı hedefliyor.
2015 yılında 203 karaciğer nakli gerçekleştiren Turgut Özal Tıp Merkezi, hizmete yeni açılan Karaciğer Nakli Hastanesi'yle 2016 yılı içerisinde 300’ün üzerinde karaciğer nakli gerçekleştirip, dünya birinciliğini eline geçirmek istiyor.
“KARACİĞER NAKİL SAYISI 300’Ü GEÇTİ”
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, 2008 yılında 100’e yakında karaciğer nakli yapılırken, daha sonra bu sayının 300’ü geçtiğini ifade etti.
Rektör Prof.Dr. Çelik, nakil yapan gruba her türlü desteği verdiklerini kaydederek, “İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin genel cerrahi ana bilim dalında bulunan fedakar bir grup arkadaşımız 2002 yılından itibaren karaciğer nakli yapmaya başladılar. 2008 yılında rektör olduğumda arkadaşlarımız belirli bir grup bazen günde 1 ya da 2 karaciğer nakli yapan konumdaydılar. Arkadaşlarımıza her türlü akademik desteği verdik. O zaman 7-8 kişiden oluşan cerrahi grup, bugün 23 öğretim üyesinden oluşan bir grup haline geldi" dedi.
“2013 YILINDA TEMELİ ATILDI 2015’İN SONUNDA AÇILDI”
Rektör Çelik, hastanenin hayata geçiş sürecini de anlattı. 2013 yılında temeli atılan hastanenin 2015 yılı Kasım ayında hizmete girdiğini ifade eden Çelik, şunları söyledi:
“Bu işi dünyada iyi yapan merkezlerle yarışabilecek konumda arkadaşlarımızın olduğunu düşünerek, 'Malatya'da bir organa spesifik özel bir hastanemiz olmasın?', 'Karaciğer nakillerinin yapıldığı bir hastanemiz olmasın?' diye düşündük. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a gittik. Bir tarafa bakanımızın ekibi, diğer tarafa da biz dizildik ve karaciğer naklinin serüvenini orada anlattık. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'da projeyi 'Malatya'nın ve İnönü Üniversitesi'nin projesi olmaktan çıkıp, bir Türkiye projesi olarak kabul ediyoruz' dedi. 2013 yılında hastanenin temeli atıldı ve 2015 yılının Kasım ayında hastanemiz bitirildi.”
“5 NAKİL AYNI ANDA YAPILABİLİR”
Beş naklin aynı anda yapılabileceği ekip ve fiziki alana sahip olduklarını dile getiren Prof.Dr. Çelik, “Şuan 160 yatağı, 12 ameliyathanesi olan, 3'te 1'i yoğun bakım yataklarından oluşan, dünyada tek, organ hastalarının gelip tedavi görecekleri, ameliyat olacakları bir hastaneye, merkeze Turgut Özal Tıp Merkezi kavuşmuş oldu. Şuan yüzde 50 kapasite ile kullanıyoruz. Sağlık elemanı sıkıntımız var. Tamamlandığında, 1-2 yıl içerisinde dünyada en çok karaciğer naklinin yapıldığı bir merkez haline geleceğiz. Şuan 5 nakli aynı anda yapabilecek cerrahi bir ekibe sahibiz” dedi.
"ÖZEL VIP ODALARIMIZ VAR"
Rektör Çelik, özel VIP odalarının da yapıldığını kaydederek, "Yataklı ünitenin bir kısmı içinde bulunduğumuz dünyanın ve coğrafyanın saygın işadamları, saygın devlet adamları böyle bir derde duçar olduklarında ve buraya geldiklerinde korunmalı, sadece kendi korumalarının ve bizim hekimlerimiz dışında kimsenin giremeyeceği özel VIP odalarımızı da hastanemizde hayata geçirmiş olduk" ifadelerini kullandı.
"BİR ORGANA UZMANLAŞMIŞ EKİBİMİZ VAR"
Hastanenin içerisindeki cihazlarla birlikte 90 milyon TL'ye mal olduğunu dile getiren Rektör Prof.Dr. Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hastane dışarıdan pek gözükmüyor ama çok ihtişamlı ve inşaat sektöründe en son bilgi ve tecrübenin kullanıldığı bir hastane ortaya çıktı. Karaciğer cerrahisinde özelleşmiş, uzmanlaşmış bir ekibimiz var. Başka dünya ülkelerinde de bunun nadirattan olduğunu düşünüyorum. Amerika, Japonya nereye bakarsanız bakın bu kadar insanın sadece bir organa spesifik uzmanlaşmış ekibin olduğu bizim dışımızda başka bir yer olduğunu sanmıyorum."
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com