SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Hedef Hızla 2 Milyar Dolar Seviyesine Çıkarmak"

A- A+ PAYLAŞ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Malatya'nın kuru kayısı ihracatını artırmak istediklerini belirterek, "Malatya'mızın kayısıdan elde ettiği yaklaşık 650 milyon dolara erişen bir ihracat geliri var ama hedefimiz, bunu inşallah hızla 2 milyar dolar seviyesine çıkarmak." dedi.

Malatya'da Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'ni ziyaret eden Kacır, burada yaptığı konuşmada, depremler sonrası Malatya'nın sanayi, üretim, istihdam ve ihracatını hızla ayağa kaldırmak için büyük gayret içinde olduklarını söyledi.

Bu anlamda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının çaba gösterdiğini belirten Kacır, şöyle konuştu:

"Dört koldan, KOSGEB eliyle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızın yatırım teşvikleriyle kurduğumuz yeni sanayi bölgeleri, sanayi siteleriyle ve aynı zamanda bölgesel kalkınma projeleriyle Allah'ın izniyle Malatya'mızı ve tüm deprem bölgemizi hızla ayağa kaldıracak, bu bölgede çarkların hızla yeniden dönmesini sağlamaya dönük adımlarımızı atıyor olacağız. Bu içinde bulunduğumuz merkez bizim için çok önemli. Zira Malatya'nın ticaretinde, Malatya'nın ekonomisinde kayısının çok özgün, özel bir yeri var. Malatya'mızın kayısıdan elde ettiği yaklaşık 650 milyon dolara erişen bir ihracat geliri var ama hedefimiz, bunu inşallah hızla 2 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Bunun için daha fazla ticaretin imkanlarını, AR-GE imkanlarını, ihracat imkanlarını geliştirmeliyiz."

Bakan Kacır, Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'nde firmaların araştırma ve geliştirme imkanı olacağını dile getirerek şunları kaydetti:

"Toplam 300 bin metrekarelik bir ticari kompleksten bahsediyoruz. Kayısı Dünya Ticaret Merkezi, bunun 12 bin metrekarelik alanını oluşturuyor. Aynı zamanda kuru kayısı, lisanslı depolama merkezi yine önemli bir yatırımımız. Kuru kayısının arz süresini uzatmak için lisanslı depolama çalışmalarını çok önemli, çok değerli görüyoruz. Bu anlayışla 5 bin ton kapasiteli, 13 milyon avroluk bir depolama yatırımını da yine bölgede gerçekleştirmiş olduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak özellikle Büyükşehir Belediyemizin öncülük ettiği bu yatırımlara destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İnanıyoruz ki deprem bölgemizi ayağa kaldıracak olan, istihdama, üretime, yatırıma, ihracata dönük adımlardır. İnşallah önümüzdeki dönemde bu adımlarımızı hızlandıracağız. Bölgeyi hem yeni sanayi alanlarıyla buluşturacağız hem yıkılan ya da ağır hasar görmüş sanayi sitelerimizi yeni sanayi siteleriyle ikame edeceğiz."

Sanayici ve KOBİ'lere destek sağlamaya devam edeceklerini vurgulayan Kacır, "Önümüzdeki dönemde 450 milyon dolarlık bir Dünya Bankası kaynağını hızla sahaya yansıtacağız. KOBİ'lerimize uygun koşullarda temin edecekleri bir finansman imkanı sunmuş olacağız." diye konuştu.

Bakan Kacır, kentteki temasları kapsamında AKP ve MHP il başkanlıklarını ziyaret etti, partililerle görüştü.

Kent merkezindeki Kuyumcular Çarşısı'na da giden Kacır, burada esnafla sohbet etti.

SANAYİ SİTESİ İNŞAATINI GEZDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kentte depremzede esnaf için yapılan sanayi sitesiyle ilgili, "İlk adımda 714 iş yerinin her biri 120 metrekareden oluşan, toplam 86 bin metrekare kapalı alana sahip, 714 iş yerinden müteşekkil bir sanayi sitesinin burada kurulumunu gerçekleştiriyoruz." dedi.

Yeşilyurt ilçesinde yapımı süren 1. etap Küçük Sanayi Sitesi alanında incelemede bulunan Kacır, 6 Şubat'taki depremlerin kentteki sanayi sitelerini hasara uğrattığını anımsattı.

Malatya'ya yeni sanayi site alanları kazandırma gayretinde olduklarını belirten Kacır, "Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla deprem sonrasında 1 milyon 100 bin metrekarelik bir dev sanayi alanı Malatyamıza kazandırılmış olduk." dedi.

Bakan Kacır, şunları kaydetti:

"İnşallah önümüzdeki dönemde bir an evvel bu sanayi alanında sanayi sitelerinin, sanayi iş yerlerinin yükselmesini hedefliyoruz. Böylece sanayinin çarklarının Malatya'da yeniden hızla dönmesini sağlayacağız. İlk adımda 714 iş yerinin her biri 120 metrekareden oluşan, toplam 86 bin metrekare kapalı alana sahip, 714 iş yerinden müteşekkil bir sanayi sitesinin burada kurulumunu gerçekleştiriyoruz. 1 milyar 400 milyon lira tutarında bir yatırımı Malatyamıza kazandırıyoruz. İnşallah hızla bu iş yerlerimizi, 8 ay içerisinde sanayicilerimizle buluşturmaya çalışacağız. Böylelikle sanayinin yatırım, üretim, istihdam ve Allah'ın izniyle ihracat süreçlerine katkı vereceğiz."

Kacır, devlet ve millet el birliğiyle deprem bölgesindeki şehirleri daha güzel günlere kavuşturacaklarını sözlerine ekledi.

SANAYİCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da sanayicilerle bir araya geldi.

Bakan Kacır, 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir tekstil fabrikasında kentteki sanayicilerle istişare toplantısında buluştu.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AKP Malatya Milletvekili İhsan Koca, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar da katıldı.

Ayrıca organize sanayi bölgesindeki bir cam fabrikasında incelemelerde bulunan Bakan Kacır, yetkililerden bilgi aldı.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • erol (1 yıl önce)
    Malatya nın sahibi varmı ki! Kayısının da olsun, şire pazarı esnafı , ağız birliği etmişler; kayısı 150- 180 tl ye çıkacak aman satmayın diyorlar, 130-140 tl gelin size satalım dediğimizde dönüp gidiyorlar.Bu senaryo geçmiş yıllarda da oynandı, sezon başında kayısı şu fiyatlara çıkacak aman satmayın dediler, alıcı çıkmayıncada köylü mecburen düşük fiyata kayısını sattı. köylünün elinde kayısı kalmayınca fiyatlar yükseldi. Bu dönemde köylüye devlet desteği olursa tüccar bu oyunu oynayamaz. Kayısı da 650 milyon dolar yerine 2 milyar dolar gelir elde edilir. Ama bu para tüccarın cebine girer, tüccardan başka Malatya ya ve Malatya lıya bir faydası olmaz. Devlet desteği olmadığı sürece kayısı tarımı biter. Bu her alanda yıkılmış olan Malatya yı ancak kayısı ayağa kaldırır. Kayısıyı bitirirseniz Malatya biter. Depremden sonra Malatya yı terk etmeyenlerin büyük çoğunluğu kayısı çiftçisi olduğu unutulmamalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Bakan bey uçmuş. Kaysı ihracat gelirini 650 milyon dolardan 2 milyar doalra çıkaracakmış. Yani 3 katına. Kaysı gelirini bu kadar yükseltebilmek için öncelikle çiftçinin para kazanması gerekiyor. Ne yazık ki bu sistemde emeğini çeken, güneşin altında çalışan işçi değil tüccar kazanıyor parayı. Böyle olunca çiftçi neden kaysı üretimine yönelsin. Dolu ve don için bir çözüm bulunması gerekir. Mesela bazı otomobil fabrikaları sistem kurmuşlar, dolu yağma şartları oluştuğunda dolu bombası ile dolu yağışını engelliyorlar. Kaysıcılıkta da bilim ve teknik ile bu olumsuzluklara çözüm bulunabilinir. Ancak devletin destek olması gerekir. Sadece laf ile olmaz. Aynı şekilde don içinde mutlaka bir çözüm bulunabilir. Üniversitelerin bu konuda çalışması gerekir. Çözümsüz bir şey yoktur. Ancak çalışmak gerekir. Çiftçinin sorunlarını çözerseniz, para kazanmasını sağlarsanız 2 milyar değil 3 milyar gelirde olur. Ancak doğru metodlar uygulanmalı. Hiç bir şey yapmadan bu olmaz. Bunun dışında şire pazarı girişleri dolandırıcı dolu. Bu kişiler girişlerde bekleyip çiftçinin elinden kaysısını pazara girmeden ucuza kapatıp 100 metre ilerde 1,5-2 katına satarak emek çekmeden çiftçiyi dolandırıp para kazanmaktadır. Yani kısacası öncelikle çiftçinin üretim (don, dolu, yakıt, üretim vs.) pazarlama (çiftçinin dolandırılmadan açı, şaffaf ve değerinde malını satması sağlanmalıdır) sorunları çözülmeli, ihracat gelirleri zaten kendiliğinden artacaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yavuz Selim (1 yıl önce)
    Sayın belediye reisi ; bakanımızı keşke temelinde 3-5 metrede su çıkan bakırcı pazarına bir götürseydiniz. Oranın zemini çok sağlam diyorlar. Hatta çevreyolu altında ve çevresinde 5-10 metre kazdığın her yerden su çıkıyormuş. Konut yapımına çok uygunmuş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Musa (1 yıl önce)
    Bakan beyin şunu bilmesi gerekir; Malatyanın geliri kayısıdır.Malatyada yaşayan herkesi doğrudan ve dolaylı etkileyen bir tarım ürünüdür kayısı. Eğer gelir hedefini yükseltmek istiyorsak çiftçilerin kayısıdan para kazanması lazım.Çiftçi kazansın ki daha çok eksin. Kazansın ki yeni traktör alsın. Kazansın ki kaliteli gübre kullansın. Kazansın ki oğlunu evlendirsin. Kazansın ki yeni yatırımlar yapsın. Eğer çiftçi kazanmıyor üç beş tüccar kazanıyorsa bakan beyin hedeflediği rakamların ulaşılması zor olur.Çiftçi kazanıp malatya da konut alırken,üç beş kişi yurtdışından konut alıyor.Çiftçi kazanıp ulusal bazda yatırım yaparken,üç beş kişi yurtdışına yatırım yapar.Kazandığınız paranın en az %20 sini yurtdışına kaptırmamak istiyorsanız, üç beş kişiye değil,Malatyanın çiftçisine kazandırın.Çiftçisi fakir olan bir toplum,çiftçisi varlıklı olan bir toplumun eline bakar.Onlar kazandıklarıyla yeni yatırımlar yaparken,çiftçi temel ihtiyaçlarını karşılamakla meşgul olur. Aslında mesele çok basit.Halkı fakir olan bir toplumun devleti zengin olsa da fakir bir ülkedir.Hindistan gibi.Pakistan gibi.Tabi yine en doğrusunu devletimiz bilir.Toplumun bir böcek olarak mı yaşayacağına yoksa bir insan olarak mı yaşayacağına yine devletimiz karar verecek.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Eco (1 yıl önce)
    Kardeşim ne hikayesi ya bir bakan geliyor Bir saat iki saat yollarda asker oluyoruz organizenin çıkışına şu Malatya'nın kavşaklarını adamakıllı bir yol yapamadınız ya Yazıklar olsun size yaptık ettik yaptık Ne yaptınız Ne ettiniz perişanlıktan başka
    %80
    %20
    Yanıtla