SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hekimhan Cevizi'ne Coğrafi İşaret Tescili

0
Güncellendi - 2018-08-21 02:42:37
Hekimhan Cevizi'ne Coğrafi İşaret Tescili
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Hekimhan cevizinin coğrafi işaret tescil belgesi alındı.

Malatya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Fırat Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 2016'da coğrafi işaret korumasına alınmak üzere başvurusu yapılan ürünlerden Malatya Hekimhan cevizinin tescil süreci 15 Ağustos 2018'de tamamlandı.

Malatya Valisi ve Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kaban, tescil sürecinin olumlu  sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, başvuru ve değerlendirme sürecine teknik yönden katkı sunan İnönü Üniversitesi, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Yeşilyurt İlçe müdürlüklerine teşekkür ettiğini belirtti.

Hekimhan cevizinin tesciliyle Malatya Kayısısı, Arapgir Köhnü Üzümü, Arapgir Mor Reyhanı ve 2017'nin Aralık ayında yine Fırat Kalkınma Ajansı adına tescil edilen Malatya Dalbastı kirazıyla toplamda 5 tescilin gerçekleştiğini aktaran Kaban, mevcutta tescil bekleyen Banazı Karası üzümü başvurusunun da kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu ifade etti.

Kaban, ürünün ve üretildiği yörenin ülke çapında tanıtımını sağlayarak ticari değerinin arttırılmasına katkı sunan coğrafi işaret korumasının, orta ve uzun vadede ürünün ekonomik değerine ve Malatya'nın tanıtımına katkı sağlamasının beklediğini belirtti.

Kaban, şunları kaydetti:

"Bundan sonraki süreçte tescili yapılan ürünlerden daha fazla katma değer elde edilmesine yönelik üretim, işleme, paketleme, pazarlama aşamalarında ilgililerin bu farkındalıkla hareket etmesi önemlidir. Bu amaçla 26 Şubat 2018 tarihinde Valiliğimizde başkanlığımda tarafların katıldığı geniş katılımlı bir toplantı yapılarak ilimiz genelinde 18 adet ürünün tescil işlemi başlatılmıştır. Bir an önce sonuç alınması için çaba sarf edilmektedir."

AA

FOTOĞRAFLAR: Hekimhan Cevizi (hekimhan.gov.tr)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Malatyali (6 yıl önce)
    Şu Hekimhan Belediyesini de chp den bi alsalar.Aynı köy gibi 18 yıldır görüyorum da bir gelişme yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (6 yıl önce)
    Hekimhan Cevizi dünyanın en kaliteli cevizlerindendir. Bugüne kadar tescillenmemiş olması sahipsizliğimizi göstermektedir. Pazarda ithal cevizlerin iki katı fiyatla satılır ve pazara götürdüğünüzde alıcılar neredeyse kavga ederler. Hekimhan cevizinin dikim ve kalitesinin çoğaltılmasının devlet tarafından desteklenmesi lazım. Kalitesiz cevizlerin (gerekli izinler alınarak) başlarının kesilmesi ve iyi kalitelerle aşılanması lazım.
    0
    0
    Yanıtla