SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Hekimhan'ın Projesi 'Madeni Biten' Divriği'nin Kurbanı mı?!

0
Güncellendi - 2017-08-04 04:57:35
Hekimhan'ın Projesi 'Madeni Biten' Divriği'nin Kurbanı mı?!
A- A+ PAYLAŞ

Hekimhan- Hasançelebi’deki Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi Projesinden vazgeçen OYAK şirketlerinden Erdemir,  demiri çıkarıp Sivas’a taşıyacak.

Türkiye’nin şuana kadar tespit edilmiş en büyük demir madeni yataklarına sahip olan Hekimhan ilçesinin Hasançelebi bölgesinde Türkiye’nin demir sektöründe “Milli proje” olarak gösterilen Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi bir türlü hayata geçirilmedi.

Erdemir yönetimindeki Sivaslı yöneticilerin projeden vazgeçilmesinde etkili olduğu ileri sürülürken, Erdemir, Hasançelebi’ye yatırım yapmak yerine Divriği’deki tesislere yatırım yaptı ve, Hekimhan bölgesindeki demir madenini taşıma yoluyla Divriği’ye götürmeye hazırlanıyor.

“50 yıldır hükümetler bir türlü Hekimhan’ı görmedi”

Bu hafta sonu gerçekleştirilecek Hekimhan Ceviz Maden ve Kültür Festivali için düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Hekimhan Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları, Türkiye’nin en büyük demir rezervlerinden birinin Hekimhan’da olduğu gerçeğinin çok iyi bilinmesine rağmen 50 yıldır hiçbir hükümetin Hekimhan’a ağırlık vermediğini söyledi.

“Her yıl 20 milyon ton demir taşınacak”

Erdemir’in her yıl 20 milyon ton demir cevherini Divriği’ye taşıyacağını söyleyen Millioğulları “Sanıyorum önümüzdeki günlerde başlayacaklar. Biliyorsunuz, 2010 ve 2011’li yıllarda Japonlar, Çinliler ve Amerikalılar oraya kurulması planlanan fabrika için ihalelere başvurmuşlardı. Ama her nedense bu asla gerçekleşmedi. Hekimhan’ın 40 yıldır makus talihini yenemedik. Şimdi de Erdemir’in aldığı Demir Çelik’in yeri de satışa çıkarıldı. Biz istemeyerek de olsa o ihaleye teklif verdik.   Şimdi orada her yıl 20 milyon ton demir cevheri vagonlarla Sivas’a taşınacak. Çalışan 700’e yakın işçi var.  Halbuki orada Divriği’deki rezerv 2 yıl sonra bitiyor ama Hekimhan’da 65 yıl sürecek rezerv var. Türkiye’nin belki de en büyük yatırımı olacaktı fakat gerçekleşmedi. Oradaki genel müdür ve yöneticiler Sivaslı olduğu için yatırımı bir türlü Malatya’ya kaydırmadılar.  Burada yıllardır tüm iktidarlar döneminde bir türlü ağırlık vermedi. Hekimhan maalesef bir türlü destek göremiyoruz” dedi. 

Özelleştirme süreci nasıl başlamıştı?

OYAK’ın şirketlerinden Erdemir, 2004 yılında özelleştirme yoluyla devir aldığı ve geçen yıl tüm mal varlıklarını satışa çıkardığı Hekimhan madenlerinin özelleştirme süreci şöyle başlamıştı:

Divriği Hekimhan Madenleri  (DİVHAN) Sanayi ve Ticaret A.Ş. 05.01.2001 tarihinde Özelleştirme kapsamına alınmıştı.  30.12.2004 tarihinde ilana çıkılmış ve 23.02.2004 son teklif verme tarihi itibariyle 3 adet teklif alınmıştı. Nihai pazarlık görüşmeleri 04.03.2004 tarihinde gerçekleştirilerek, 28,5 milyon ABD Doları ile en yüksek teklifi veren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’ye devredilmişti. İhale de 27 milyon 250 bin dolar bedelle ikinci en yüksek teklifi ise Park Enerji Yatırım Holding A.Ş. vermişti. DİVHAN’da özelleştirme ihalesi aşamasında Divriği ve Hekimhan’da toplam 885 memur, işçi ve sözleşmeli personel çalışıyordu. Özelleştirme sonrasında Hekimhan ve Divriği’deki maden sahalarının yanında bina ve lojmanlarda Erdemir’e devredilmişti. Özelleştirmede DİVHAN ile birlikte Divriği ve Hekimhan’daki 14 adet maden sahasını da devralan Erdemir, özelleştirme sonrasında Hekimhan’da yatırım yapmadı, Divriği’deki tesislerini çalıştırdı ve burada istihdam yaptı. TBMM KİT Komisyonu’nun 23 Aralık 2004 tarihli tutanağına göre; DİVHAN A.AŞ’nin 2002 yılını 33.7 trilyon lira zararla kapattığı kaydediliyor.

Erdemir’e bağlı grup şirketlerinden olan Ermaden’in Türkiye’nin peletlenmiş cevher ithaline son verecek projesi olan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin Hasançelebi’de kurulması için ilk adım 2008 yılında atılmış ve tesis için ÇED Toplantısı 29 Ocak 2008 tarihinde Hasançelebi’de gerçekleştirilmişti.  Söz konusu tesis için Bakanlar Kurulu tarafından “Kamulaştırma kararı” çıkartılmıştı.

Türkiye’nin şuana kadar tespit edilmiş en büyük demir madeni yataklarına sahip olan Hekimhan ilçesinin Hasançelebi bölgesinde Türkiye’nin demir sektöründe “Milli proje” olarak gösterilen Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin geciktirilmesinde Erdemir yönetimindeki Sivaslı yöneticilerin etkili olduğu iddia ediliyor.

Yılların hayaliydi

Erdemir’e bağlı grup şirketlerinden olan Ermaden’in Türkiye’nin peletlenmiş cevher ithaline son verecek projesi olan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin Hasançelebi’de kurulması için ilk adım 2008 yılında atılmış ve tesis için ÇED Toplantısı 29 Ocak 2008 tarihinde Hasançelebi’de gerçekleştirilmişti. Söz konusu tesis için Bakanlar Kurulu tarafından “Kamulaştırma kararı” çıkartılmıştı.

Türkiye’nin şuana kadar tespit edilmiş en büyük demir madeni yataklarına sahip olan Hekimhan ilçesinin Hasançelebi bölgesinde yaklaşık bin kişiyi istihdam edecek olan ve proje tutarı yaklaşık 1 milyar dolar olan Erdemir’in gerçekleştirmek istediği Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi ile bölgede yaklaşık bin kişi istihdam edilmiş olacaktı.

Türkiye için demir sektöründe “Milli Proje” özelliğini taşıyan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi, Türkiye ve Malatya kamuoyunun gündemine getirildiği 2008 yılından bugüne geçen 9 yıllık sürede hayata geçirilemedi ve gündemden 'sessizce' çıkarıldı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Hekimhan- Hasançelebi'deki demir cevheri madeni

Hasançelebi'de kurulması planlanan, ancak 'hayal olan' tesisin maketi

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Yunis ayma (6 yıl önce)
    65 milyon tonluk cevheri Sivasa nakli mi daha ekonomik, sivadtski fabrikanın Malatya nakli mi daha ekonomik. Buna bakmak, ona göre hareket etmek lazım. Devletimizin menfaati mağazanın da davanın da üstündedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abyuzer (7 yıl önce)
    Bu projeyi yillardir bekliyoruz, yapilmamasi caan sikıcı. Turkiye urettigi celigin %80 ini hurdadan uretiyor hurdanin %95 ithal .neymiş ucuzmuz.. böyle milli mevzularda para herşey degil.. erdemir yapmiuorsa al elinden gerekirse çinliye sat..adam yatirimini yapsin bölgeye ekmek kapisi acsin.. bir yerlerimizi yırtıyoz yatirım diye önunu actigimiz yok... hasançelebi milli bir davadir ama sahibi yok
    0
    0
    Yanıtla
  • hüseyin (7 yıl önce)
    Arkadaşlar bu iş neye benziyor biliyormusunuz? Lütfen Malatya'lılar alınmasın "yemi malatya'da yyiyen, süt'ünü sivasa sağdıran ineğe " benziyor. Sevgili hemşehrilerim çıkan maden'in tozunu kirini , curuhunu, daha da kötüsü doğasının tahribatını hekimhan'lılar, Hasan çelebl'liler çeksin, kaysı veya diğer ürettikleri mahsullerin tozdan dumandan değerleri düşsün, ağaçları kurusun isdihdamından sivas faydalansın. Yazıktır, günahtır, ayıptır. Acilen yöre derneklri ve köy derneklerinden sivil insiyatif oluşturup kamoyu oluşturmsk gerekiyor. Meclisebaskı yapmak gerekiyor. Uzağa gtmeye gerek yok, Artvin de fırtana deresinde ne yaptılarsa malatyalılar onu yapmalılar. Baki selamlar. Verilecek mücadelenin her aşamadında yanınızdayız. Tüm emekliler sendikası
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer (7 yıl önce)
    BU NEYE BENZİYOR BİLİYOR MUSUNUZ? adamlar gelip Malatya'dan kayısıyı Sivas'a götürüyorlar. Oradan islime atıp, patiğini dünyaya satıyorlar... Bu kadar da basiretsiz olunmaz ki...
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (7 yıl önce)
    Malatya Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Genel Başkan yardımcıları ne iş yapar, Bu yatırımın Hekimhan HASANÇELEBİ ye yapılmasını niye sağlayamıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (7 yıl önce)
    Pekala sivasta maden olmamasına rağmen tesisi kendi illerine götürüyorlarda iktidarda bulunan bir partiden 6 vekilin 5'i bulunuyor ve bu işi yapamıyorlarsa siyaseti bırakıp evlerinde otursunlar. Bu memleketin ekmeğini yiyip hakkını veremiyorlarsa yazıklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Aynen katılıyorum. Ekleme TÖTM ve üniversitede bitiyor. Bilginiz olsun. Hekimhan' a çimento fabrikası neden yapılmıyor. Kalenin karşısına yapılan neden. Hekimhan'da ham madde ye sıfır mesafe ve yol yanında. Bu sorunları her şeyin önüne koyup çalışacak yöneticiler lazım. Şucu bucu değil. İşi ehline ver artık MALATYA
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer (7 yıl önce)
    Ağlayıp sızlamak bir sonuç getirmez. Hekimhandaki madenin Divriğe taşınmasına müsaade etmezsiniz olur biter... Erdemir o zaman Hekimhan'a tesis kurmak zorunda kalır. Nasıl müsaade etmeyeceğinizi de ben söylemeyeyim. Bu ilin veya ilçenin yöneticisiyseniz bunları bilmeniz gerekir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (7 yıl önce)
    Stada yol yapamiyanlar 300 milyon dolarlik projeyimi acacaklar
    0
    0
    Yanıtla
  • fbay (7 yıl önce)
    öz yurdunda sahipsizzin Malatya...demekki bize müstehakk.Allah bu kadarıyla nasiplendirmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • sahin (7 yıl önce)
    Bir kaç ay önce Facebook sayfanızda Veli Ağbaba'nın başarılı olup olmadığına dair bir anket yapmıştınız. Açıkçası bunun çıkış noktasını da anlayamamıştım. Oysa elinde fırsat ve nüfuzu olan başbakan yardımıcısı, bakanımız var. Bu haber de hiç bir ankete gerek kalmadan karşımızdaki geröçekliği gösteriyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alican (7 yıl önce)
    Malatya yi temsil edenlerin eline dondurma ver yalasın icraat yok lafa gelince bülbül gibi şakiyorlar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    700x5:3500 kışı yapar.. 3500 kısılık aile ekmek yıyecekti...bize bakan degıl iş yapacak bakan Laz'ım anlaşıldı... cazıbe merkezıyız yaa:) adamlar kadrolaşmışlar vermıyorlar, yaptırmıyorlar da... tüm bölge müdürlükleri Elazığ da, bır tane Malatyalı müdür varmı? Yok! 50 kere yazdık! Bölge müdürlükleri buyuksehır olmuş Malatya'da olmalı! sıvıl havalımanı istıyoruz yok! Vagon fabrıkası dıyoruz yok, hekımhan demır madenleri dıyoruz yok, sehır hastenesi istiyoruz yok, raylı sıstem istıyoruz yok, kuzey ve güney cevreyolları yapılsın, otoban seklınde olsun dıyoruz yok, beylerderesı köprüsünü yıkın tren geçecek sekılde yapın dıyoruz yok... yok yok eee o zaman sıze bırdaha da oy yok beyler!
    0
    0
    Yanıtla
  • DOĞRU SÖZE NE DENİR. YETKİLİLER CEVAP VERSİN, YÜZLERİ VARSA. ADAMLAR HAKLI, DESTEK HAD SAFHADA.
    0
    0
    Yanıtla