ULUSLARARASI BÖLGESEL KALKINMA KONFERANSI BAŞLADI.. Malatya Valiliği, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın ortaklaşa organizasyonuyla düzenlenen 5. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı, Malatya Anemon Otel’de yapılan açılış programı ile bugün çalışmalarına başladı.
Yerel – bölgesel ve küresel kalkınma modelleri arasındaki ilişkiye vurgu yapılan açılış konuşmalarında, kalkınma modellerinin birbirini desteklemesinin önemine dikkat çekilirken, sosyo-ekonomik ve kültürel kalkınmanın sürdürülebilir bir karaktere kavuşabilmesi için, kalkınmanın yerelden başlatılmasının gerektiği kaydedildi.
Yerel olanın küresel, küresel olanın yerel düşünülmesinin kalkınma felsefesi bağlamında ivme kazandırıcı bir unsur olduğu belirtilen konferansta, Malatya’nın da içinde yer aldığı TRB1 Bölgesi için, izlenmesi gereken kalkınma yönteminin “Rekabet değil, ekip çalışması” olmasının verimlilik ve etkin yönetim açısından daha faydalı olacağı belirtildi.
Konferansa büyük ilgi
İlki 2011 yılında Malatya’da yapılan, bu yıl bir kez daha Malatya’da toplanan Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı, sabah saatlerinde yapılan açılış programı ile başladı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ve yoğun ilginin olduğu gözlenen konferansa Malatya Valisi Aydın Baruş, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kalkınma ve Yapısal Uyum Daire Başkanı Dr. Fatih Gökyurt, konferansta bildiri sunacak bilim insanları, Belediye Meclis Üyeleri, Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmet Yılmaz, Prof. Dr. Feridun Merter, Kayısı Araştırma ve Ürün Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Birlik Vakfı Malatya Şubesi Başkanı Sadi Ergül, Battalgazi MYO Müdür Yardımcısı Cumali Aydoğan, Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
“Bölgesel kalkınma tüm aktörlerin ortak çalışmasıyla başarıya ulaşır”
Konferansın açılış programında ilk olarak konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kalkınma ve Yapısal Uyum Daire Başkanı Dr. Fatih Gökyurt, bölgesel kalkınmanın yeter koşulunun, bölgedeki tüm aktörlerin ortak çalışması olduğunu belirterek, “Bölgesel kalkınmada başarıyı yakalamak için tüm aktörlerin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Kamu tarafı, özel sektör, akademi, sivil toplum birlikte çalışması olmadan bölgesel kalkınmayı sağlamak mümkün değildir” dedi.
Özellikle kentlerin ve kentleşmenin, küresel ekonomik gelişmelerden kaynaklı değerlerle daha önemli hale geldiğini ifade eden Dr. Fatih Gökyurt, dünyadaki dinamik gelişmelerin bölgesel kalkınmanın işlevini daha önemli hale getirdiğini söyledi.
“Kalkınma Ajansları yerel ve bölgesel kalkınma için vizyon ve bilinç sağladı”
Kalkınmanın araçlarından birinin Kalkınma Ajansları olduğunu belirten Gökyurt, “Kalkınma ajanslarımız da bu sürecin ve bu anlayışın bir sonucu olarak kuruldu. Kalkınma ajanslarımız ile yerelde bir kalkınma vizyonu ve bilincinin oluştuğunu görüyoruz. Bu ülkemiz ve bölgemiz için sevindirici bir gelişmedir. Hükümetimizin hazırladığı ve yürürlüğe giren 11. Kalkınma Planı’na baktığımızda da rekabetçi üretim ve verimlilik odaklı bir tercih yapıldığını görüyoruz” diye konuştu.
“Kalkınma Ajansları olarak, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmayı hedefliyoruz”
Konferansta daha sonra, konferansın düzenleyici ortaklarından Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu konuştu.
Konuşmasında, kalkınma ajanslarının bölgesel gelişmelerdeki rolüne dikkat çeken FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “11. Kalkınma Planı’nın Kalkınma Ajansları’na yüklediği misyonun gereği olarak, yerel düzeydeki kurumların kapasitesinin geliştirilmesi, özel sektörün kurumsallaşması, sürdürülebilirliği ve verimliliğinin artırılması, gibi özel ve odak alanlarda faaliyetler yürütecekler” dedi.
Bölgesel gelişmenin temel amacının, bölgelerin imkân ve kaynaklarının, yeniliğe ve işbirliğine dayalı şekilde kullanılması, yönetişim temelinde bölgesel potansiyelin harekete geçirilmesi olduğunu kaydeden FKA Genel Sekreteri Yoğunlu, “Böylece ülkemizin dengeli kalkınmasına azami katkıyı sağlayarak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Kalkınmanın en önemli girdisi artık bilgi ve bilgi sermayesidir”
Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı’nın düzenleyici kurumu olan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ise, konuşmasına kalkınma modelleri ile bilimsel üretim arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
Sürdürülebilir kalkınmada toplumun ekonomik, kültürel, sosyal ve teknolojik alanlarda yaşam kalitesini yükseltmenin öncelikli koşulunun artık bilgi ve bilgi sermeyesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Dünyada toplumsal, ekonomik ve teknolojik alanda yaşanan değişimler ve gelişimler bilgi ekonomisini sürdürülebilir kalkınmada önemli bir oyuncu yapmıştır. Bilgi ekonomisi ve bilgi teknolojisi ekonomik kalkınma için artık en önemli araç olmuştur” dedi.
“Eğer bilgi ve iletişim teknolojilerini üretebiliyorsanız ve en önemlisi de ürettiğiniz bilgi ve iletişim teknolojilerini kabullendirebiliyorsanız bölgesel ve küresel bir rekabette varsınız demektir” diyen Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kalkınmanın bir diğer önemli unsurunun insan olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu: Kalkınmada en önemli unsur insan gücüdür. İnsan gücünün yetiştirilmesinde en büyük etken ve lokomotif ise üniversitelerimize düşmektedir. Bundan dolayı; üniversitelerimiz, toplumumuza yaşam boyu öğrenme kültürünü her alanda tüm bireyleri kapsayacak şekilde ana hedef olarak belirlemelidir”.
“Kalkınma sadece ekonomi odaklı düşünülemez”
Kalkınma kavramının genel olarak ekonomi ile birlikte düşünüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kalkınmanın tek boyutta ele alınmasının doğru olmadığını, insanı merkezine almayan ve tek motivasyonu ekonomik gelişme olan kalkınma modellerinin ekonomik refah üretse bile, insanlığın mutluluğuna yeterince hizmet edemeyeceğini ifade etti. Prof. Dr. Karabulut, “Ekonomik büyüme sağlanırken, toplumun sosyal ve kültürel kalkınması göz ardı edilmemeli. Ekonomik büyüme; yaşam kalitesini artırırken, insanı ahlaki ve kültürel yönlerden yoksun bırakmamalı. O nedenle ekonomik kalkınma, sosyal ve kültürel kalkınma ile paralel gerçekleşmelidir” diye konuştu.
"Rekabetçi değil ekip çalışmasına dayanan bir kalkınma modeli geliştirmeliyiz"
Konferansa katılan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AKP hükümetlerinin her zaman için yerel ve bölgesel kalkınmaya önem veren bir sosyo-ekonomik kalkınma modeli uyguladığını söyledi.
Bölgesel kalkınmaya verilen önemin yansıması olarak bu yıl Kalkınma Ajansları’na 350 Milyon TL ödenek ayrıldığını belirten Çalık, Malatya’nın da içinde bulunduğu TRB-1 Bölgesi (Malatya – Elazığ – Bingöl – Tunceli)’ni temsil eden Fırat Kalkınma Ajansı’nın hayata geçireceği projeler için ayrılan ödeneğin 13 milyon TL olduğunu bildirdi.
Kalkınma Ajansları için ayrılan asıl ödenek olan 350 Milyon Tl dışında, özgün projeler için ayrıca 49 Milyon TL büyüklüğünde bir bütçe bulunduğunu belirten Çalık, “Şayet FKA özgün, güzel, bölgesel kalkınmayı ivmelendirici ve yenilikçi projeler üretebilirse bu para da TRB-1 bölgesine gelebilir” dedi.
Öznur Çalık, bölgesel kalkınmada rekabet değil, ekip çalışmasının önemine inandığını söyleyerek, iller arasındaki işbirliğinin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeyi hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğunu kaydetti.
“Yereli küresel olanla birlikte düşünebilmeliyiz”
Malatya Valisi Aydın Baruş konuşmasında yerel olanla küresel olanın aynı pota içinde harmanlanmasının kalkınma üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Küreselleşme kavramının dünyayı sarmalamasının yerel ve bölgesel kalkınmaya yönelik çalışmaları engellemesine izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Vali Aydın Baruş şöyle konuştu:
“Sınırların ötesini düşünmeyi gerekli kılan küreselleşmeyle birlikte yerel olanı küresel, küresel olanı yerel boyutta düşünme ve harekete geçme anlayışını benimsemeliyiz. Dünya ölçeğinde azalmakta olan kaynakların gelecek nesillere aktarılması ve kalkınmanın sürdürülebilirliği öncelikli hale getirmiştir. Cumhurbaşkanımızın ülkemizi temsil ettiği New York'ta bu günlerde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu Genel Görüşmelerinin en önemli temalarından biri de kalkınmanın sürdürülebilirliği konusudur. Bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farkları ülkemizin aşılması gereken en önemli sorunlarından biri. Bölgesel gelişmişliğin ötesinde bölgesel rekabetçilik kavramının tartışıldığı günümüzde, ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için bütün beşeri kaynaklarımızla ile topyekûn hareket ederek çalışmak zorundayız. Türkiye’nin 11. Kalkınma Planında işaret edilen 2023 hedeflerine ulaşmamız için, hepimize büyük görevler düşüyor”.
“Bölgesel ve ulusal kalkınmaya ivme kazandıracak paradigmalar üretmeliyiz”
Dünyada yaşanan çok yönlü dönüşüme paralel olarak kalkınma alanında da çağa ayak uyduran yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Vali Aydın Baruş, bölgesel ve ulusal kalkınmaya ivme kazandıracak paradigmalar üretmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Vali Baruş, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bölgesel ve ulusal kalkınmaya ivme kazandıracak yeni paradigmaların üretilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaç doğrultusunda bilimin uygulamayla birleştirilmesinin önemine inanan Ajansımız ve Üniversitemiz tarafından Dünya ve Türkiye deneyimlerini dikkate alarak bölgesel kalkınma alanındaki yaklaşımları incelemek ve bu yaklaşımların ülkemizdeki kurumlar tarafından yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen 5.Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı kapsamında; akademisyenler ve araştırmacılar, önemli çalışmalarını sunacak. Ülkemizdeki katılımcılar dışında; birçok ülkeden bilim insanları konferansa katkıda bulunmuştur”.
Açılış programı müzik dinletisi ile sona erdi
Konuşmaların ardından, Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri tarafından, Malatya ve bölge illerinin müzikal kültürünü yansıtan bir müzik dinletisi sunuldu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com