Malatya’da 135 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu ‘Evet Platformu’ adına açıklama yapan Özcan Çetin, 16 Nisan’da ve sürecin ‘Evet’ ile sonuçlanması için gayret içerisinde olacaklarını söyledi.
‘Evet Platformu’nu oluşturan STK’lar Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek açıklama yaptı. Platform adına basın açıklamasını yapan Avukat Özcan Çetin, Malatya Barosu’na bağlı avukatların çağrısının yoğun bir ilgiyle karşılık bulduğunu ve bunun sonucunda ‘Malatya Evet Platformu’nu oluşturduklarını belirterek, "Referandum sürecinde sivil inisiyatifin bu en kapsamlı duruşu büyüyerek devam etmektedir’ dedi.
Malatya’nın toplumsal düşüncesini en yüksek düzeyde temsil eden Malatya Evet Platformu’nun 16 Nisan Anayasa metninin tarafı ve destekçisi olduğunu ifade eden Özcan, yeni Anayasa ile getirilecek maddeler hakkında açıklamalarda bulundu. Doğrudan demokrasinin en güçlü aracı olan referanduma sunulan anayasal metnin dönüştürücü ruhunun gelecek açısından güven verdiğini belirten Özcan açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Nitekim bu anayasa ilk kez bir darbe sonunda galip gelen millet ve onun iradesinin tecelligahı olan TBMM tarafından tanzim edilmiş ve millet olarak bizlerin onayına sunulmuştur. Yine ilk kez darbe sonrası silahların gölgesinde değil demokratik bir atmosferde propaganda yürütülmektedir. Bu ilklerin ruhunu barındıran ve millet iradesinin yansıması olan bu anayasa en büyük hayalimizdi ve bu gerçekleşmektedir. Bu değişiklikle öngörülen seçim sisteminin sağlayacağı güçlü toplumsal meşruiyet, başta liderler olmak üzere siyaset kurumunu topluma açık bir ölçekte dönüştürecek, toplumu kamplaştırıcı dil ve politikalardan uzaklaştıracaktır. Siyasetin kuşatıcılığı toplumsal barış ve kardeşliğinde tesisine katkı sağlayacaktır. Genç ve etkin bir nüfusa sahip ülkemiz, kendisine dar gelen bu gömlek değişimiyle bölgesinin ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alacaktır. Enerjisini tüketen koalisyon ve darbelerden kurtularak dinamik bir vasfa kavuşacaktır. Onun için umutluyuz ve referandumun evetle neticelenmesi geleceğe daha bir güvenle bakmamıza katkı sağlayacaktır.”
Referandum sürecinde bazı Avrupa ülkelerinin tavrını da eleştiren Özcan, “Medeniyet hamisi iddiasında olan ülkelerin darbelere sessizlikleriyle birlikte darbecileri açıkça korumaları ve demokrasinin işlemesine engelleri derin bir krizle karşı karşıya kaldıklarını göstermektedir. Faşizan eğilimlerin arttığına ve içe kapanmacı anlayışla yeniden duvarlar örmelerine tanıklık ediyoruz. Birliklerin ise evvela birlik kuruluş mevzuatlarını çiğnedikleri, evrensel değerleri kolayca iç siyaset beklentilerine kurban ettikleri, çifte standardı adeta kurala dönüştürdükleri alenen görülmektedir. Tamda bu noktada yükselen değerleri ve potansiyeliyle insanlığa milletimizin kazandıracağı çok şeyin var olduğuna inanıyoruz” dedi.
Batının tüm terk ve baskılarına rağmen İnsanlığın ulaştığı evrensel kazanımları koruma azminde olan Türk milletinin 16 Nisan’da önünü açacak bu sistem değişikliğiyle yeni bir dirilişin kapısını aralayacağını kaydeden Özcan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Rejim değişikliği ve tek adamlık iddiasıyla kullanılan manüpilatif hayırcı dilin bize göre; hukuki, siyasal, ekonomik ve sosyal bir dayanağı yoktur. Anayasa mecliste tartışılırken konuşmayı değil aksine konuşmamak için kürsüyü yıkmayı tercih edenlerin dün olduğu gibi bu gün de kullandıkları tarzın sorunlu olduğunu düşünüyoruz. Demokratik sürecin varlığı esas olup evete de hayıra da saygı duyuyoruz. Fakat propaganda dilinin aydınlatıcı bir tarzda ve doğrular üzerinden geliştirilen dayanaklarla kullanılmasının esas olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple ‘Malatya Evet Platformu’ olarak bu anayasal değişikliğin sadece siyasilerin meselesi olmadığını tüm toplumun meselesi olduğu bilinciyle süreçte anayasal metnin anlatılması hususunda etkin bir şekilde çalışacağız ve sürecin ‘Evet’le sonuçlanması için önemli bir gayretin içerisinde olacağız. Güçlü demokrasi ve güvenli bir gelecek için herkesi ‘Evet’te buluşmaya davet ediyoruz.”
PLATFORMDAKİ STK'LAR..
iha- malatyahaber.com