TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 600 kilometre çapındaki her yerde, gidiş gelişlerin günübirlik olmasını sağlayacak hızlı trenlerle göçü önleyeceklerini söyledi.
Son yıllarda hükümetin demir yolarına büyük destek verdiğini anlatan Karaman, “Yapılan bir araştırmada, Türkiye'de insanların yüzde 98'inin demiryollarını sevdiği ancak yüzde 2'sinin kullandığı ortaya çıktı. Bu bir tezattı ve bunu değiştirmek için yatırımlara başladık. Hedefimiz 2004'te başladığımız hattı 2008-2009 yılında hızlı treni Türkiye'ye getirmekti, bunu başardık. Türkiye, hızlı tren işletmeciliği yapan dünya'da 8, Avrupa'da 6'ıncı ülke. Hedeflerimiz; 2023 yılında gelişmişlik açısından dünyada ilk 10'a girmek. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında ülkemiz ile birlikte biz de demiryollarında dünyada ilk 10'a girmek istiyoruz. Yüksek hızlı trende bunu başardık. Ray üretiminde de iyiyiz. Dünyada şu anda 7 ray üreticisi var, bunlardan birisi KARDEMİR. Teker ve sinyalizasyonda da ilk 10 içindeyiz. Kendi üretim dallarımızda ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz. Adapazarı'nda hızlı tren fabrikası yapılıyor, hızlı tren üretiminde de ilk 10 içinde olacağız” diye konuştu.
Gelecekte 10 bin kilometre hızlı tren hattı ve 4 bin kilometre konvansiyonel hat inşa ederek, şehirleri birbirine daha çok yaklaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Karaman, şunları söyledi:
“600 kilometre çapındaki her yerde, gidiş gelişlerin günübirlik olmasını sağlayarak göçü önlemeye çalışacağız. Hızlı trenin bir önemi de göçü önler. Şimdi Ankara'da okuyan bir Eskişehirli öğrenci, evini taşımıyor. Her gün gidip gelebiliyor. Bu Konya-Ankara arasında da böyle.”
"KARABÜK'TE 'TEST MERKEZİ' KURACAĞIZ"
İlk defa Türkiye’de Karabük Üniversitesi tarafından raylı sistemler mühendisliği bölümünün kurulduğunun altını çizen Genel Müdür Süleyman Karaman, “Demiryolunun, bütün mühendislik dallarını içinde taşıyan bir teknolojisi var. Gelişmesi çok önemli. Karabük demiryolu için çok önemli; rayın üretildiği, ilk demir yolu ile taşımacılığın yapıldığı bir yer. Raylı sistemler mühendisliğinin burada çok başarılı olacağını ve buradan mezun olan öğrencilerin rahatlıkla iş imkanı bulacağını düşünüyorum. Biz şimdi yeni bir şirket kuruyoruz. Çevre ülkeler ve Ortadoğu ülkelerine hızlı tren hattı yapmak için çalışıyoruz. Bugün bu bölgede tren yolunda gelişmiş tek ülkeyiz. Çevre ülkeler gelip bunu Türkiye’de görüyor. Karabük’te bir de 'Test Merkezi ' kuracağız. Türkiye’de yapılan bir çok şeyin testini yapacağız. Bu üretilenlerin kalitesini burada onaylayacağız. Bu test merkezi sadece ülkemizin değil, geliştikçe çevredeki ülkelerin de ihtiyacını karşılayacak'' dedi.