SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Huzurevi Yaşı 60'dan 65'e Çıkarılacak

0
Güncellendi - 2019-05-01 02:34:46
Huzurevi Yaşı 60'dan 65'e Çıkarılacak
A- A+ PAYLAŞ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, "Huzurevlerinde 60 yaşın üstünde aktif yaşlılar kalıyor. Bunu 65'e çıkaracağız." dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, İnönü Üniversitesi, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği Erasmus+ tarafından İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Uluslararası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu" düzenlendi.

Orhan Koç, sempozyumda yaptığı konuşmada, evde sağlık hizmet biriminin yaygınlaşması ve daha bilinir olması gerektiğini söyledi.

Evde sağlık hizmetleri kapsamındaki diş tedavi hizmetlerinin dünyadaki diğer ülkelerde Türkiye'de olduğu gibi yaygın olmadığını aktaran Koç, "Yatalak hastanız var, dişi ağrıyor, dişiyle ilgili bir sorunu var. Hastaneye nasıl götüreceksin? Götürsen bir sürü sorunu var. Tedavi eve geliyor. Devletimiz bunu veriyor ve Bakanlığımız bunu finanse ediyor." diye konuştu.

Türkiye'de çok güzel sistemlerin kurulduğunu ancak çoğu kişinin bundan haberdar olmadığını vurgulayan Koç, bu konularda farkındalıkların geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurumsal bakıma muhtaç yaşlıların da bulunduğunu belirten Koç, şöyle devam etti:

"Bunun için modelimiz nedir; huzurevi. Huzurevlerinde 60 yaşın üstünde aktif yaşlılar kalıyor. Bunu 65'e çıkaracağız. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakanımızın talimatlarıyla 65'e çıkarmak için çalışıyoruz. Bir de ne var tam bağımlı dediğimiz hasta grubumuz var. Bunlar için de yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerimiz var. Bunun şu anda 6 bine yakın yatak kapasitesi var. Gündüz bakım modellerimiz var, bunlar da çok önemli. Bu engelli ve yaşlılarımızın gündüz gelip, akşam evine gittiği bir modeldir."

- "Yaşlanma sürecinde gençlerle birlikte olmalı çok önemli" 

Malatya Valisi Aydın Baruş ise insanoğlunun sağlıklı yaşaması için sadece bedenin sağlıklı olmasının yetmediğini aynı zamanda ruhen de sağlıklı kalması gerektiğini ifade etti.

Sağlıklı bireylerin bir araya geldiği toplumların mutlu olduğunu dile getiren Baruş, "Bir taraftan beden sağlığını koruyan ve devam ettirilmesini sağlayan hizmetlere bakarken diğer tarafı da ihmal etmememiz gerekiyor. Bu, bedenen ve ruhen sağlıklı bireyleri hem yetiştirme hem de yaşlanma sürecindeki mutluluğu birtakım aksaklıklara uğramaması için manevi olan destek ve hizmetlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaşlanma sürecinde gençlerle birlikte olmaları çok önemli." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise yaşlılara gereken özenin gösterilmesi gerektiğini dile getirerek “Yaşlılarımız kendi evlerinde, kendi çocuklarının yanında kendi sevdikleri ortamda bakılmalarını önemsiyoruz. Sağlık hizmetlerinde tedarik edici bazı kurum ve kuruluşlar varken, diğer taraftan sağlık müdürlüğü de hastalığı önleyici, yani hastalanmaması gereken birim. Yaşlılar için aynı hadise geçerli diye düşünüyorum. Belediye başkanı olarak evlatlara yaşlılarına bakma sorumluluğunu hatırlatma gibi bir sorumluluğumuz var ve bunu yapıyoruz" dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da üniversite olarak sağlıklı yaşlanma konusuna önem verdiklerini ifade ederek “Hastalar bakıma ihtiyaç duyuyor. Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğünü bu konuda dünyaya örnek hizmetleri var. Ama hala en ağır hasta grubuna tam sahip çıkamıyoruz. İyi bakım veremiyoruz. Çözüm bulmak için bir yıldı üzerinde çalıştığımız projemiz var. Yaşlı bakım hizmetlerinde en ağır hasta olup, ömrünü böyle devam ettirecek hasta grubuna üniversite olarak sahip çıkmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Malatya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr Recep Bentli Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarının ilk sıralarda yer aldığını belirterek kadınlarda astım ve diyabet hastalıklarının daha fazla görüldüğünü söyledi. 2019 yılının Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Yaşlılar yılı’ olarak ilan edildiğini dile getiren Bentli, Malatya’da yaşlılara yönelik olarak sürdürülen evde bakım hizmetlerinin başarı ve özveri ile aksatılmadan sürdürüldüğünü kaydetti. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Rasim Bulut ise yaşlılık alanında sunulan sosyal hizmetlerin tamamına yakınının il müdürlükleri vasıtasıyla sağlandığını belirtti. Giderek yaşlanan Malatya nüfusu ve zayıflayan aile bağları nedeni ile huzurevi müracaat sayılarının giderek arttığını ifade eden Bulut, “60 yaş üstü yaşlılarımızın doğduğu ve büyüdüğü topraklardan koparılmaması, sıcak ve güvenilir bir ortamda huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürebilmeleri için ilimizde en az 200 kapasiteli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerine yer verdi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD) Malatya Şube Başkanı Öğretim Görevlisi Neşe Karakaş, Türkiye’nin yaşlı nüfus artışının en fazla olduğu ülkelerden biri olduğunu ifade etti. 2010 yılında Malatya’da başladıkları evde sağlık hizmetlerinin başarılı bir şekilde sürdüğünü ifade eden Karataş, evde sağlık hizmetlerinin en önemli hedefinin sağlığı her yerde gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından geçilen sempozyumda Türkiye’de Yaşlılara Yönelik Politikalar ve Yaşlı Bakım Hizmetlerinde Güncel Konular, Yaşlanan İnsan ve Toplum, Japonya’da Gerontoteknoloji Güncel Bilgileri, Alzheimer: Çaresiz, Değilsiniz, Yaşlılık Döneminde Rajio Taiso Egzersizleri, Yaşlılıkta Ruh Sağlığı, Yaşlılarda Sarkopeni, Malatya’da Yaşlılara Yönelik Sosyal Hizmetler, Yerel Yönetimlerde Yaşlılara Yönelik İyi Hizmet Uygulamaları Vefa Konağı, Yaşlılık ve Maneviyat konuları ele alındı.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Mehmet (5 yıl önce)
    Gayet mantıklı. Artık orta yaş, yaşlılık yaşları 10 ar yıl öteledi. Doğan cüceloğlu 81 yaşında kitap çıkardı bu sene. İnsan kendisine bakarsa, iradesine sahip çıkarsa uzun yıllar sağlıklı yaşabiliyor Allahın izniyle
    0
    0
    Yanıtla
  • suat dayı (5 yıl önce)
    çok doğru bir karar... 60 yaş daha genç yaşı sayılır.
    0
    0
    Yanıtla