Çalışanların ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP) kapsamında, Malatya’da firmalara yönelik yapılan anket çalışması sonucuna göre, pazarlarını geliştirme ve yeni müşteriler bulma konusunda istekli olan firmalar sadece yüzde 6 oranında ihracat konusunda danışmanlık hizmeti alıyor.
ÖNCELİK ÜRETİM
Avrupa Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen KUYAP kapsamında Malatya’daki firmalara yönelik olarak 50 anket gerçekleştirildi. Ankette İşletme sahip ve yöneticilerinin en fazla zaman harcadıkları süreçler; üretim yüzde 29, muhasebe ve finans yüzde 27 ve satış ile pazarlama ise yüzde 12 şeklinde ortaya çıktı.
İHRACAT DANIŞMANLIĞI YOK
Ankette firmaların yönetim danışmanlığı alıp almadığı da sorgulandı. Anket sonucunda ortaya çıkan duruma göre; firmalar yüzde 50 oranında üretim danışmanlığı alırken, bunu yüzde 31 ile muhasebe ve finans, yüzde 11 ile satış ve pazarlama, yüzde 10 ile insan kaynakları yönetimi ve son olarak ise yüzde 6 oranında ihracat konusunda yönetim danışmanlığı alındığı kaydedildi.
YENİ PAZAR İSTEĞİ VAR…
Anket soncuna göre; Firmaların büyük çoğunluğu yüzde 89 oranında pazarlarını geliştirme ve yeni müşteriler bulma konusunda istekli olduğu, firmaların yüzde 42’sinin ikinci hedefe ihracat yoluyla ulaşabileceklerini düşündükleri, yüzde 27’sinin Kuzey Amerika, AB, Uzak Doğu Ülkelerine ve yüzde 23’ünün de Arapça konuşulan ülkelere ihracat yapmayı planladıkları sonucu çıktı.
“YÜKSEK KATMA DEĞER” YOK
Anket sonucunda şu analiz yer aldı:
“Örneklem olarak alınan Malatya firmaları için yaygın bir dinamizmi gösterse de uyum yeteneği seviyesinin düşüklüğüne işaret eden çok sayıda kanıt bulunmaktadır. Aslında işletmelerin odaklandıkları ana konu, yüksek katma değerli üretim faaliyetlerini uygulamadan mevcut üretime devam etmektedir.”