Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “Kimyasal kalıntı nedeniyle ülkemizden yurt dışına ihraç edilen ürünlerde sıkıntılar yaşanabilmektedir” dedi.
Kimyasalların kayıt altına alınması konusunda yaptığı yazılı açıklamada üreticileri ve kimyasal satıcılarını uyaran Ali Selvi, “Bitkisel üretimde kullanılan kimyasal ilaçların bilinçsizce ve yoğun kullanımı toprak, su ve havanın kirlenmesine, faydalı canlıların yok olmasına, doğal dengenin bozulmasına, zararlı organizmalarda dirençli ırk gelişimine, bitkilerde kalıntı sorununa sebebiyet vererek insan ve çevre sağlığını tehdit etmektedir. Bu zararlı etkileri nedeniyle günümüzde başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada çevreye ve insana zarar vermeyen üretim sistemleri, güvenilir gıda üretimi ve üretimin sağlıklı koşullarda yapılması gibi konular çok önem kazanmıştır. Kalıntı nedeniyle ülkemizden yurt dışına (Rusya, AB ülkeleri) ihraç edilen ürünlerde sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu olumsuzluklara karşı zirai mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin teknik talimatlara ve tavsiyelere uygun olarak kullanılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“Zirai mücadelede öncelikle zararlıların yaşamalarını ve çoğalmalarını engelleyen kültürel tedbirlerin alınması bu tedbirlere rağmen zararlı popülasyonu ekonomik zarar eşiğinin üzerinde ise biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin uygulanması en son kimyasal mücadeleye karar verilmesi gerekmektedir. Kimyasal mücadelede de kullanılacak ilacın söz konusu zararlı organizmaya ruhsatlı olması ve uygun zamanda, uygun aletle ve uygun dozda kullanılması gerekmektedir. Sağlıklı bir ürün için ilaçlı mücadeleye alternatif biyoteknik mücadele yöntemlerinden kayısıda şeftali güvesine karşı çiftleşmeyi engelleme yöntemini uygulayan kayısı üreticilerine Bakanlığımızca dekara 30 TL destek verilmektedir.
Bitki koruma ürünlerinin teknik talimatlara uygun olarak kullanımını temin etmek amacıyla Bakanlığımızca çıkarılan Yönetmeliklerde de belirtildiği üzere üreticilerimizin; bitkisel üretim sezonu süresince kullanacakları zirai mücadele ilaçlarını, en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/ İlçe Müdürlüklerine veya reçete yazma yetkisine sahip serbest çalışan ziraat mühendislerine danışarak reçete ettirip kullanmaları, üretim sezonu süresince kullandıkları bütün kimyasalları üretici kayıt defterlerine kayıt etmeleri zorunludur” diyen Selvi, daha sonra cezalar hakkında şunları söyledi:
Bakanlıkça reçeteli olarak satılması istenen bitki koruma ürünlerini reçetesiz olarak alıp uygulayanlara 5996 sayılı Kanun gereğince; 2013 yılı itibariyle 1.279 TL, reçetesiz olarak satanlara ve Bakanlıkça istenen kayıtları tutmayan bitki koruma ürünü bayilerine 6.395 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
2012 yılından itibaren uygulanmaya başlayan “Hasat Öncesi Pestisit Denetimi” gereğince bitkisel ürünlerden hasat öncesi numuneler alınmaktadır. Alınan numunelerin laboratuvar analiz sonucunda maksimim kalıntı limitlerinin üzerinde kalıntı tespit edilmesi durumunda ürünler imha edilmekte üreticiye ise 5996 Sayılı Kanun Gereğince 2013 yılı itibariyle 1.279 TL idari para cezası uygulanmaktadır. “
Selvi, il ilçe tarım müdürlüklerine yapılan kontrol ve denetimlerde herhangi bir sorunla karşılaşmamak ya da ortaya çıkabilecek sorunların kısa zamanda kontrol altına alınarak çözümlenebilmesi için üreticilerce şunları söyledi:
Reçetesiz ilaç satın alınmaması ve kullanılmaması
Kullanılan Bitki koruma ürünlerini üretici kayıt defterlerine işleyerek İl/İlçe Müdürlüklerinde onaylatmaları,
Ürünlerde kalıntı sorununa mahal vermemek için ilacın etiketi üzerinde ilacın uygulama dozu ve son ilaçlama ve hasat arasındaki sürelere uyulması gerekmektedir.”