Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, kayısıda milli çeşit listesine Roxana ve Casna Drenova çeşitlerini de tescil ettirerek kazandırdı.
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden konuya ilişkin yayınlanan bülten şöyle:
"Enstitümüz kayısı alanında yaptığı çalışmalarla milli çeşit listesine iki kayısı çeşidi (Roxana, Casna Drenova) daha kazandırdı.
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü kayısı alanında yaptığı çalışmalarla ulusal ve bölgesel vizyonuna yeni çeşitler kazandırmaya devam etmektedir.
Önceki dönemlerde Ülkemiz ve Malatya adına 16 adet kayısı çeşidini tescil ettirerek Milli Çeşit Listesine katılmasını sağlamıştı.
Yine bu dönemde Roxana ve Casna Drenova kayısı çeşitlerinin de teşcil işlemleri başarıyla tamamlanmıştır. Enstitümüz mühendislerinden Remzi KOKARGÜL ve Dr. Kadir Uğurtan YILMAZın uzun uğraş ve gayretleri ile bu çeşitler Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü adına Milli Çeşit Listesine katılmışlardır.
Özellikle Roxana gibi Avrupa ve ABD de yoğun yetiştiriciliği yapılan bir çeşidin ülkemiz ve ilimiz adına kazandırılması özellikle sofralık ve hediyelik bir çeşit olması ve meyve suyu sanayi için önemli katkı sağlayacaktır.
ÇEŞİT ÖZELLİKLERİ..
Roxana
Roxana uzun yıllardır Avrupada yetiştiriciliği yapılan ve Afganistan kökenli eski bir çeşittir. Çeşidin orijininin Afganistan olduğu Avrupa kökenli yabancı bilimsel makalelerde bildirilmektedir.
Roxana kayısısı ülkemizde koruma altında olmayan belirli bölgelerde yetiştiriciliği yapılan bir çeşittir. Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde bu çeşide ait orijinal menşeli bitkiler parsellerde bulunmaktadır. Bu çeşitle ilgili olarak 2007 yılından beri tescil başvuru yapılmış bu zamana kadar çalışmalar süregelmiştir. Bu çeşitle ilgili olarak yapılan girişimler sonucunda bakanlık oluru ile Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına tescili tamamlanmıştır.
Roxana kayısı çeşidi diğer kayısı çeşitlerinden oldukça farklıdır. Çeşidin bilinen bir 0lumsuz tarafı raf ömrünün çok uzun olmamasıdır. Ağaçları kuvvetli ve yaygın gelişir, seyrek dallı, iri yapraklı, güçlü bir ağaç yapısı vardır. Meyve orta irilikte, sarı zemin üstüne koyu kırmızıdır, meyve eti sarı sert ve orta suludur. Kendine verimli, meyve tutumu çok iyidir. Erken yaşlarda meyveye yatar. Soğuklama gereksinimi yüksektir. Geç çiçek açar, soğuklara karşı dayanıklıdır. Meyve ağırlığı ortalama 80-120 gr.dır. Seyreltme yapılırsa ortalama 60 mm. eninde iri meyveler oluşturur. Meyve Kabuk rengi sarı zemin üzerine koyu turuncu - kırmızı renktedir.turuncu yanak yaptığından albenisi yüksektir. Sulamasına özen gösterilmelidir. Özellikle rakımın yüksek olduğu yerlerde dikildiğinde ve ağaçlar büyüyerek gölge yaptığında hasat sezonu Temmuz sonuna hatta Ağustosun ilk haftasına kadar uzar. Geçit bölgeleri için önerilen sofralık bir çeşittir.ihracatta kullanılan bir kayısı çeşididir. Yugoslavyada 80 kayısı çeşidinin yapılan bir derecelendirmede Roxana çeşidi 24 puan üzerinden 21 puan almıştır Durie (1988)
Roxana Çeşit Özellikleri
Ağaç Gelişme Kuvveti: Orta
Meyve Büyüklüğü: Çok Büyük
Meyve Kabuk Zemin Rengi: Turuncu
Meyve Etin Rengi: Açık Turuncu
Çiçeklenme Başlangıcı: Geç
Olgunlaşma Zamanı: Orta
Ağaç Habitüsü: Eğik
Ağaç Dallanma Miktarı: Yayvan
Çekirdek İçi Acılığı: Yok ya da Zayıf
Meyve Tadı: Hafif Mayhoş - Tatlı
Etin Çekirdeğe Bağlanma Durumu: Yok ya da Zayıf
Casna Drenova
Malatya koşulları için oldukça erken bir dönemde çıkmasına rağmen oldukça sulu, aromalı ve çok az mayhoş tada sahip. Meyveler yuvarlak şekilli, parlak üst yüzeye sahip ve kırmızı yanaklarıyla albenisi oldukça iyi bir çeşitdir.
Casna Drenova Çeşit Özellikleri
Ağaç Gelişme Kuvveti: Orta
Meyve Büyüklüğü: Orta
Meyve Kabuğu: Zemin Rengi Krem Sarı
Meyve Eti Rengi: Orta Turuncu
Çiçeklenme Başlangıcı: Orta
Olgunlaşma Zamanı: Erken
Ağaç Habitüsü: Yayvan
Ağaç Dallanma Miktarı: Güçlü
Çekirdek İçi Acılığı: Tatlı
Meyve Tadı: Tatlı"