AKP Malatya Milletvekili ve MKYK üyesi Öznur Çalık, yatırım ve projelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Çalık, 2. Üniversitenin kurulması için kanun teklifinin imzalanarak AKP Grubu’na teslim edildiğini açıklarken, Onkoloji Hastanesi’nin kurulması içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da işadamları ile katılacağı bir toplantının önümüzdeki ay düzenleneceğini ifade etti.
Milletvekili Çalık, Ramazada Altın Kayısı Otel’de düzenlene toplantıda ilin yatırımları hakkında bilgilendirmede bulundu. Toplantının açılışını yapan AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, Türkiye’nin hızla büyürken, bununla beraber karanlık güç odaklarına hem dışarıdan, hemde içerden destek verenlerin ülkeyi sıkıntılı bir duruma sokmak istediklerini belirterek, Türkiye’nin tekrar terörsüz bir ülke haline geleceğini kaydetti. Kahtalı, bahar ayanın terörsüz bir ortam olmasını ümit ettiklerini ifade etti.
Çalık, Türkiye sürekli uluslar arası güçler tarafından hasta adamın yatağından kaldırılması istenmedi ve her defasında Türkiye’nin aşağıya çekilmesi için mücadeleler edildi. Bunun uluslar arası bağları olduğu gibi, bunun maalesef ulusal işbirlikçilerinin olduğunu da her zaman ve her daim gördük. AK parti iktidarı 3 Kasım 2002, bugün 2016 yılı itibariyle 13 yıldır kesintisiz olarak iktidar, fakat çok güç bir dönemden geçtik. Bu dönem özellikle 7 Haziran seçiminden sonra özelliklede son 35 yıldan beri devam eden ve Doğu ve Güneydoğu’da yaşatılan, maalesef kardeşin kardeşe kırdırıldığı bir dönemdi. Bu dönemi sona erdirmek için başlatılan çözüm sürecini sekteye uğratmak isteyenler oldu. 7 Haziran’da tüm işbirlikçiler ortak bir ses çıkardı. Kurucu genel başkanımız ve cumhurbaşkanımıza karşı yürütülen, partimize ve başbakanımıza karşı yürütülen maalesef güçlü bir cephe AK Parti’siz bir Türkiye tasavvur etti. 7 Haziran’dan sonra özellikle Suruç’ta yaşanılan patlamadan sonra, arkasından 2 polisimizin ensesine sıkılan kurşunlardan sonra, maalesef çözüm sürecini sekteye uğratmak isteyenler bu amaçlarına ulaştılar. Bizler artık kan akmasın, analar ağlamasın derken, terör örgütleri her gün bir yerde terör eylemlerine devam ettiler” dedi.
Şehitleri rahmetle andığını belirten Çalık, Ankara’da 28 şehidin verildiği bombalı eylemi gerekleştiren teröristin cenazesini kaldıran HDP’lilere tepki göstererek şöyle konuştu; “28 canımızı kaybettik. Bu 28 insanımızı kaybetmeye sebep olanlar, dün Türkiyeleşiyoruz deyip ve birileri tarafından saz çaldırılarak Türkiyeleştirildiği gösterilmeye çalışılan partinin eşbaşkanı başta olmak üzere o canlı bombanın cenazesine gidenler, taziyesine gidenler bu patlamadan sorumludur. Biz hangi terör örgütü olursa olsun, adı ne olursa olsun hepsine tek yürek şekilde cevap veriyoruz. Terörle mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. Terör örgütlerine destek olanlara soruyorum; bugün vicdanınız kanıyor mu, bugün vicdanınız sızlamıyormu? PKK’yı, PYD’yi aklamaya çalışarak bildirilere imza atan akademisyenlerin vicdanları sızlamıyormu? Şehitlerimizin her toprağa düşüşünce, gazilerimizin her hastaneye gidişinde vicdanınız sızlamıyormu?.”
CHP’YE PYD TEPKİSİ
CHP’ye de tepki gösteren Çalık, “ CHP bir taraftan milletvekilleriyle PYD’yi YPG’yi aklamaya çalışacak, bir taraftan da hükümetle ilgili istifa cümlelerini sarf edecek. Öncelikle kendi içlerindeki sorunları çözmekten aciz siyasi partiler kendi içlerindeki sorunlarla uğraşmaktan n ülkenin sorunlarıyla uğraşmaya maalesef fırsat bulamıyorlar. Bizim önceliğimiz ülkemiz, milletimiz ve vatanımızdır. Terör örgütlerinin uşaklığını yapanların hepsinin dönüp bir kendilerine bakması lazım. Bu ülke hepimizin, bu bayrak hepimizin” dedi.
Çalık, “AK Parti’nin 13 yıllık iktidarında Malatya’nın bir bakanlık beklentisi vardı. Partimizin kuruluşundan beri içerisinde olan, il başkanlığını yapan bir arkadaşımız bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin Gümrük ve ticaret bakanı olarak görev yapıyor. Ben Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza Malatya’m ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Türkiye ile birlikte Malatya’nın da kalkınması devam etti” diye konuştu.
Çalık şöyle konuştu:
"13 YILDA 15.1 MİLYAR TL
Malatya’ya yapılan yatırımlardan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, bakanlara ve 13 yıllık süreçte başta AK Parti il Başkanı ve görev yapan tüm milletvekillerine teşekkür eden Çalık, “Malatya’nın dış ticaret hacmi 2002 yılında 94 milyon dolardan 2015 yılında 392 milyon dolara, ihracat 72 milyon dolardan 309 milyon dolara, vergi gelirleri 108 milyon TL’den 783 milyon TL’ye, kişi başına milli gelir ise bin 414 dolardan 10 bin 404 dolara çıkmıştır. Malatya’nın sosyo ekonomik verilerine baktığımızda işsizlik oranı 2002 yılında yüzde 21.7’den bugün yüzde 7’ye, Kişi başına katma değerin 2 bin 832 TL’den bugün 5 bin 820 TL’ye, konaklayan yabancı turist sayımız 5 bin’den 18 bine çıkmıştır. Kişi başına düşen bitkisel üretim değeri 621 TL’den bin 111 TL’ye, kişi başına canlı hayvan değeri 319 TL’den 677 TL’ye, sinema seyircisi sayımız ise 106 binden, 327 bine yükselmiştir. AK Parti döneminde Malatya’ya 15.1 milyar TL yatırım getirdik” dedi.
BATTALGAZİ’YE 200 YATAKLI HASTENE
Malatya için, Sağlık şehri, eğitim şehri, sanayi şehri, tarım şehri ve Turizm Şehri hedeflerini koyduklarını belirten Çalık, “sağlık başkenti Malatya’mız için Malatya devlet hastanemizin var olan 60 yıllık hikayesini değiştirdik ve yaklaşık maliyeti sadece 100 milyon TL olan 800 yataklı Malatya Devlet Hastanesi’ni yaptık. Buranın sadece devlet hastanesi olmasını istemiyoruz, Eğitim ve Araştırma hastanesi olması için çalışmalarımızı yaptık. Malatya’ya Turgut Özal tıp Merkezi’nden sonra eğitim ve araştırma hastanesine kavuşmuş olacak. İlçelerimizde var olan hastanelerin hepsini yeniledik ve yeni hastaneler açtık. 75 yataklı Darende Devlet Hastanesi, 30 yataklı Hekimhan Devlet Hastanesi, 25 yataklı Arapgir Devlet Hastanesi, 10 yataklı Yazıhan Devlet Hastanesi hizmetlerine devam etmekte. 30 yataklı Doğanşehir Devlet Hastanesi, 25 yataklı Pütürge Devlet Hastanesi ve 20 yataklı Akçadağ Devlet Hastanesi yeni bitirmiş olduğumuz hastaneler. Bu dönemde 26 adet yeni aile sağlığı merkezi yaptık. Malatya’ya 112 acil servis ambulansını kazandırdık. Bu yıl 9 yeni ambulansı daha Malatya’ya kazandırdık. Malatya’ya 10 adet yeni aile sağlığı merkezi kuracağız. Sağlık başkenti Malatya derken, Karaciğer Nakil Hastanesi ile birlikte Malatya’ya 100 milyon tutarında bir yatırımı kazandırırken emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ama başta Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a teşekkür ediyorum, bu yatırım için fikri veren, destekleyen bakanlarımıza ve milletvekili arkadaşlarımıza da teşekkürü borç biliyorum. Sağlıkta öncü şehir olmamıza vesile olacak Akçadağ’da Sultansuyu Hipoterapi Merkezi, Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde hastalarımız buradan hizmet alabilecekler. 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi için şuanda bütün işlemler tamamlanmış ve kazma vurulması bekleniyor. Sadece bir ilimizde yaşanan problem nedeniyle hepsi aynı anda başlanılacak. Malatya’nın sorunu yok.
YEŞİLTEPE’YE SAĞLIK KOMPLEKSİ YAPILIYOR
Yeşiltepe’ye yeni bir sağlık alt merkezi kuruyoruz. Yeşiltepe’de yeni bir sağlık kompleksi oluşturmak istiyoruz. Askeri Hastanenin yerini Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığına devrettik. 150 yataklı Fizik tedavi ve rehabilitasyon Merkezi’ni buraya kuruyoruz. Oraya birde Malatya ve bölgemiz için bir ilk olan Geriatri Merkezi, yani yaşlı Bakım Merkezi’ni kuracağız. Sayın Başbakanımız söz vermişti, Battalgazi’ye yeni bir hastane kavuşturuyoruz. Çalışmalarımız başladı. İnşallah 200 yataklı bir hastaneyi Battalgazi’mize kazandırıyoruz.
ONKOLOJİ İÇİN İSTANBUL’DA TOPLANTI YAPILACAK
Sağlıkta öncü şehir olmamıza katkı sunan bütün arkadaşlarıma teşekkür ederken, bu fikri bizimle paylaşan ben Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız Şevket Keskin’e teşekkür ediyorum. Hakkı teslim etmek lazım. Allah rahmet eylesin, 2 ağabeyini kanser vakası ile kaybeden Şevket Keskin elinde bir dosya ile geldi ve ‘Malatya’ya bir Onkoloji Hastanesi yapılması lazım, Malatya’da kanser vakası fazla., bunu çalışalım’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız Malatya’ya geldiğinde ilk Onkoloji Hastanesi ile ilgili konuyu paylaştık. Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Bu işin öncüleri Malatyalı işadamları olmalı. Öncelikle İstanbul’da bir toplantı yapalım’ dediler. Onun üzerine milletvekili arkadaşlarımız ile toplantı yaptık, Kalkınma Bakanımızdan destek istedik, Sağlık Bakanlığımızdan bir fizibilite çalışması yapılmasını istedik, sağlık Bakanlığı müsteşarımız şuanda şu fizibilite çalışmasını yapıyor. Bizde Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşmemizi yaptık, İnşallah önümüzdeki ay içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı toplantıda İstanbul’daki işadamlarımızı bir araya getireceğiz ve bu merkezin ilk tohumunu orada atacağız. Malatya Onkoloji Hastanesi’ne de kavuşmuş olacak.
KARAHAN TÜNELİ BİTTİ, KISA SÜREDE HİZMETTE
Ulaştırmada çok önemli hizmetleri Malatya’mız ile buluşturduk, 293 kilometre yeni duble yol yaptık. 80 yılda 32 kilometre, 10 yılda 293 kilometre duble yol yapıldı. 541 kilometre yeni yol yaptık. Sadece karayollarında Malatya’mıza 2 milyar TL tutarında yatırım kazandırdık. Karakaya baraj Gölü için bir feribot kazandırdık. Karahan ve Erkenek Tünelleri maalesef yer etüt çalışmalarındaki aksaklıklar, müteahhitlerden kaynaklanan aksaklıklar yüzünden gecikti. Ama şuanda Karahan Tüneli’nde trafik işliyor, bütün işlemler bitmiş vaziyette, açılışını en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Kömürhan köprüsü ve tüneli ile 250 milyon TL tutarındaki projeyi Malatya’mıza ve bölgemize kazandırıyoruz. Malatya-Sivas duble yolu 250 milyon TL tutarında bir yatırım, Arapgir Çevreyolu devam ediyor, Arapgir-Divriği Yolu, Arapgir –Kemaliye çıkışındaki çalışmalar sürüyor. 27 milyon TL tutarındaki Kuluncak-Hekimhan Yolu, bu yıl yatırım programına alındı ve yapımına başlandı.
KUZEY ÇEVREYOLU İHALESİ 18 MART’TA
Kuzey çevreyolu derken, siz ‘Halen Kuzey çevreyolu’ dediğinizi biliyorum. Bende aynı cümleleri tekrar ediyorum. Kuzey Çevreyolu Türkiye’nin en büyük karayolu projeleri arasında yer alıyor. 500 milyon TL tutarındaki yatırımla 18 Mart 2016’da ihaleye çıkıyor. İhale tamamlandıktan sonra İnşallah her hangi bir itiraz olmazsa, hemen ilk 11 kilometrede kazma vurulacak. Yapılan sözleşmeye göre de 3.5 yılda bitirilmesi hedefleniyor. Bunlar bizim genel müdürlük ve bakanlıktan aldığımız bilgiler. Sözleşmede yazılı olarak yer alıyor.
HIZLI TREN ÇALIŞMALARI
Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarbakır hızlı teren projemizde Malatya-Sivas arasında etüt proje ve mühendislik ihalesi yapıldı. Yaklaşık maliyeti 250 milyon TL. Malatya-Elazığ-Diyarbakır arası içinde çalışmalar başlamış durumda. Yakın zamanda ulaşımla ilgili çalışmalarımızda yeni bir havaalanı terminal binası kazandırmak için çalışmalarımızı başlattık. Yine ilçe yollarımız arasında bir tek Doğanyol ile Pütürge arasındaki 27 kilometrelik kısım kaldı. Bununla ilgili çalışmalarda sürüyor.
GÜNEY ÇEVREYOLU İÇİN DE ÇALIŞMA
Kuzey Çeveryolu dışında, Malatya artık büyüyen, gelişen ve kalkınan bir şehir. Tek bir çevreyolu yeterli gelmez. Güney Çevreyolu’nun da artık konuşma zamanıdır. Çünkü Güney Çevreyolu’nu konuşmaya başladığımız andan itibaren neler yapılacak, fizibilitesi, projesi derken çok uzun zamanlar geçiyor. Kuzey çevreyolu bizim için çok önemli bir tecrübe. Bu vesileyle Kuzey Çevreyolu’nu yaparken aynı zamanda eş zamanlı olarak bakanımız ve genel müdürümüz ile yaptığımız görüşme de Güney Çevreyolu içinde fizibilite çalışmalarının başlatılmasını istedik. Buda Malatya’mız için yeni hamlelerden bir tanesi olacak.
SULAMA KANALLARI İÇİN 50 YILLIK ALT YAPI
Kapıkaya Turgut Özal ve Boztepe Recai kutan Barajlarının sulama kanalları inşaatlarının devam ediyor.
Akçadağ, Battalgazi, Doğanşehir ve Yazıhan İlçeleri ile Şeyhler, Sultansuyu, Kadıçayırı, Ören ve Bereketli Mahalleleri mevkiilerinde, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından, ‘Malatya İli Sulamaları Rehablitasyon Planlama İşi Kapsamında yapılacak çalışma ile tamamen bozulmuş olan sulama kanalları modern hale getirilecek ve tarımsal sulamada en az 50 yıllık bir alt yapı oluşturulacak. Söz konusu proje ile Demre Sulaması, Şahnahan Sulaması, Akçadağ Sulaması, Doğanşehir Sulaması, Polat Sulaması, Yazıhan Sulaması, Sultansuyu Sulaması ve Suçatı Sulaması Rehabilitasyonunu gerçekleştirilecek.
9 GÖLETİN İNŞAATI SÜRÜYOR
Hekimhan Güzelyurt Göleti ve Sulaması, Sofular Göleti ve Sulaması, Doğanşehir Söğüt Göleti AK Parti’nin kazandırdığı göletlerdir. Bu göletler şuanda hizmette. Arapgir Göleti ve Sulaması projesi su kaçağı nedeniyle yeniden ele alındı. Çalışmaların bu dönem bitirilmesini hedefliyor. Yeni çalışma ile göletin kapasitesi büyütülüyor. Kuluncak Karaçayır Göleti, Hekimhan Kurşunlu Göleti, Yaygın Göleti, Kuluncak Bicir Göleti, Doğanşehir Erkenek Göleti, Doğanşehir Elmalı Göleti, Darende Ayvalı Göleti, Hekimhan Karadere Göleti ve Hekimhan Budaklı Göleti inşaat çalışmaları devam ediyor. Doğanşehir-Melet Göleti, Kale-Ürüsnü Göleti, Pütürge Miryaylası ve Pütürge-Kubbedağı Göletinin ise proje ihaleleri yapıldı. Güzelyurt Karamahmut Göleti, Akçadağ Taşevler Göleti ve Darende Çınarköy Göleti’nin ise projeleri devam ediyor.
Yoncalı Barajı’nın yapımını başlattık. Çok ciddi manada bir inşaat çalışması yürütülüyor. İnekpınarı Barajı ile Malatya il merkezine yakın bölgelerde yaşanan sulama suyu sorunu büyük ölçüde çözüm buluyor. Beylerderesi Göleti’nin sözleşmesi imzalandı. Burası Malatya’mız için bir boğaz köprüsü görüntüsü olacak. Ayrıca Arguvan’a ikinci bir barajı kazandırıyoruz. Aliağa Barajı ve Sulaması Planlama Raporu Mühendislik Hizmetleri ihale edilmiş ve sözleşmesi imzalanmıştır.
İKİNCİ ÜNİVERSİTENİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ
İnönü Üniversitemize 486 milyon TL tutarında yatırımda bulunduk. 2. Üniversite için milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte kanun teklifini hazırlayarak imzalayıp AK Parti Grubu’na teslim ettik. İnşallah eğitim şehri Malatya’mız ikinci bir üniversiteye kavuşuyor. İkinci üniversite sayın başbakanımızın sözü. Hem YÖK, hem Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimizi yaptık. Her hangi bir engelimiz yoktur. İkinci üniversiteyi Malatya’ya kazandırıyoruz.
Malatya’da eğitime 13 yılda 1.8 milyar Tl katkı sunuldu. 654 okula internet bağlantısı yapıldı. 208 bilişim teknoloji sınıfı oluşturuldu. 11 bin 150 tablet bilgisayar dağıtıldı. 9 bin 223 adet bilgisayar dağıtımı yapıldı. Bin 330 adet akıllı tahta okullarımıza verildi. 2002 yılında 7 bin 334 öğretmen varken bugün bu rakamı 12 bin 120’e çıktı. Anaokulu sayımız 13 iken, bugün 50’ye çıkmıştır. Derslik sayımız 4 bin 573’ten 6 bin 493’e yükseldi. Derslik başına düşen öğrenci sayımız 34’ten 27’e düşmüştür. Öğretmen başına düşen öğrenci sayımız 23’ten 14’e düşmüştür. 4 milyon TL maliyeti bulunan Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi ile ilgili çalışmalar ise devam ediyor.
3 BİN 500 KİŞİ KAPASİTELİ SPOR SALONU YAPILIYOR
Gençlik ve Spor yatırımlarında 13 yılda 27 eseri Malatya’mıza kazandırdık. Halen 5 spor tesisimizin yapımı sürüyor ve bunların maliyeti 97 milyon TL tutarında. Malatya Arena Stadyumu için ikinci ihale yapıldı ve çalışmalar sürüyor. Hedefimiz 1 yıl içerisinde tamamlayıp hizmete almaktır. Şeker Fabrikası alanına yapılacak olan spor salonumuz 3 bin 500 kişi kapasiteli ve maliyeti 10 milyon TL tutarında. -Yamadağı Kayak Merkezi yüzde 90 oranında tamamlandı. Şeker Fabrikası alanına yapılacak olan Tam olimpik kapalı yüzme havuzu tesisi maliyeti 17.6 milyon TL tutarında.
KREDİ DÖNÜŞ ORANI YÜKSELDİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanında 13 yılda 810 milyon TL tutarında tarımsal destek verdik. Şunu özellikle ifade ediyorum; Malatya’da Ziraat Bankası tarafından kullandırılan tarımsal kredilerin geri dönüş oranı %23,8’den %98,4’e Yükseldi
3. Organize Sanayi Bölgesi için 60 milyon TL tutarındaki kamulaştırma ödeneği hazır. Yazıhan ilçemizde çalışmalarını başlatmış olduğumuz Tarım İhtisas Organize Sanayi bölgesi, kendi özelliklerine göre Türkiye’de bir ilk olacak.
KISA...KISA…
-Darende, Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerimize de doğalgaz kullanımı sağlanacak.
-KOSGEB’de hizmet ve ticaret sektörlerinde 2 bin 850 KOBİ’ye 134 milyon TL destek sağlandı.
-Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü’ne yeni hizmet binası yapılacak ve maliyeti 4.5 milyon TL tutarında.
-Yeni Adliye Sarayı 27 dönüm arazi üzerine kurulacak. Avan projesi onaylandı, uygulama projeleri hazırlanıyor, Etüt projeleri 2016 yatırım programına alındı.
-Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerine 2 açık, 2 kapalı olmak üzere 4 cezaevi yapılacak.
-TOKİ ile 11 bin adet konut yapıldı. Emekliler için konut yapım çalışması sürüyor.
-Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne 6 milyon TL tutarında hizmet binası kazandırıldı. Sosyal yardımlar 2002 yılında 4.4 milyon TL iken, 367 milyon TL’ye yükseldi. MİAD sevgi Evleri ilimize kazandırıldı. 4 milyon TL tutarındaki Çocuk Destek Merkezi yapılacak. 3 milyon TL tutarındaki Engelsiz Yaşam Merkezi çalışmaları sürüyor. 2015 yılında evde bakım harcaması rakamı 42 milyon TL tutarındadır.
-Nemrut Yolu’na yatırım yapılmıştır. Darende, Battalgazi, Arapgir, Yeşilyurt, Hekimhan’da tarihi eser ve vakıf eserleri restorasyon edilmiştir. Malatya’ya bu dönem Kongre ve kültür Merkezi kazandırılmıştır.
-MTA Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü’ne yeni bir hizmet binası kavuşturuldu.
- Fırat Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne yeni hizmet binası kazandırılıyor. Maliyeti 8 milyon TL
-Polis Meslek Yüksekokulu’na yeni hizmet binaları yapılacak, proje tutarı 42 milyon TL
- Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Malatya’ya Geri Gönderme Merkezi yapılıyor, maliyeti 11.5 milyon TL
- Pütürge, Darende ve Yazıhan ilçelerine yeni hükümet binaları yapılıyor. Toplam maliyeti 24.5 milyon TL
- Kredi Yurtlar Kurumu’nun yeni hizmet binası yapıldı. Maliyeti 6 milyon TL
ÖNCELİKLİ HEDEFLER
Öncelikli hedeflerimiz şunlar:
Yüksek Hızlı Tren, Kuzey çevreyolu, Yeni bir üniversite, Onkoloji hastanesi, Birinci sınıf sağlık merkezleri ile sağlık turizmi merkezi, İhtisas organize sanayi bölgeleri, Büyük fuarlara ev sahipliği yapan fuar şehri, Çevreci ve yenilenebilir enerji yatırımları, Serbest bölge oluşturulması"
USTA RESSAM VE ÖĞRENCİSİ HİKAYESİNİ ANLATTI
Toplantının sonunda, “Bu yatırımlar aslında bu kadar kısa sürede anlatılacak yatırımlar değil. Anlatırken eksik bıraktığım yatırımlar var mı, var” diyerek “Usta ressam ile öğrencisi” arasında geçen hikayeyi anlattı. Anlatılan hikaye şu şekilde; Usta bir ressamın öğrencisi eğitimini tamamlamış. Büyük usta, öğrencisini uğurlamış. Çırağına ‘ Yaptığın son resmi, şehrin en kalabalık meydanına koyar mısın?’ demiş. ‘Resmin yanına bir de kırmızı kalem bırak. İnsanlara, resmin beğenmedikleri yerlerine bir çarpı koymalarını rica eden bir yazı iliştirmeyi de unutma” diye ilave etmiş. Öğrenci, birkaç gün sonra resme bakmaya gitmiş. Resmin çarpılar içinde olduğunu görmüş. Üzüntüyle ustasının yanına dönmüş. Usta ressam, üzülmeden yeniden resme devam etmesini tavsiye etmiş. Öğrenci resmi yeniden yapmış. Usta, yine resmi şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş. Fakat bu kez yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde boya ile birkaç fırça koymasını söylemiş. Yanına da, insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı bırakmasını önermiş. Öğrenci denileni yapmış. Birkaç gün sonra bakmış ki, resmine hiç dokunulmamış. Sevinçle ustasına koşmuş. Usta ressam şöyle demiş: İlkinde, insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşılabileceğini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı. İkincisinde, onlardan müspet, yapıcı, olumlu olmalarını istedin. Yapıcı olmak eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye cesaret edemedi.”
Çalık, “Biz 13 yılda yeniden bir Malatya yaratmak için yeni inşaatlar ve yeni işler kurmak için çok mücadele ettik. Ama her defasında ortaya bir fotoğraf ortaya koyuyoruz, üzerine çarpı koyanlar çok fazla. Ama o çarpı koyanlara diyorum ki, yerine yenisini koymak için siz çözüm önerileriyle, alternatifleriyle gelin biz onları değerlendirelim. Yapılacaklar varsa alternatifler olarak onları da konuşalım” diye konuştu.
Selahattin GÖKATALAY, Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com