SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İlk Yılda Kar Ettirebilir"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:36:44
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Antep fıstığı üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapıldığı bildirildi.

Antep fıstığı üretiminin yaygınlaştırılması için Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konu uzmanlarının Gaziantep’e giderek, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa katıldıkları belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan ‘Bazı Önemli Üzüm Çeşitlerinin Çardak Sisteminden Performanslarının Belirlenmesi'’ adlı proje kapsamında düzenlenen Bahçe Günü’ne, Bitkisel Üretim Şube Müdür Vekili Hayat Çiçek başkanlığında İl Müdürlüğümüz teknik personelleri, her ilçemizden bir Tar-Gel Personeli ve bağcılık yapan önder çiftçilerimizin de katılımı sağlandı.

Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Sayın Dr. Nevzat Aaslan, yürüttükleri bu projeye özellikle Malatya teknik elemanlarının ve çiftçilerinin gösterdikleri yoğun ilgiye teşekkür ederek kurum faaliyetleri hakkında çeşitli bilgiler verdikten sonra, proje lideri Ziraat Mühendisi Sayın Kürşat Alp Aslan, proje hakkında önemli bilgiler vermiş, özellikle Çardak Sistemi üreticilerdeki ekonomik getirisini ve verime olan etkisini vurgulamıştır.

Bağcılıkta kaliteyi düşürmeden ürün miktarını artırmak, kültürel işlemlerin mekanizasyon yolu ile en iyi ve en ekonomik şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla asmalara verilecek birçok şekiller geliştirilmiştir. Bölgedeki ekolojik faktörler göz önüne alındığında bölgenin oldukça sıcak olması nedeni ile kullanılacak terbiye sisteminin Çardak Terbiye Sistemi olduğu açıkça görülmektedir. Bu sistemde; güneş yanıklığının önlenmesi, hastalık, zararlı ve yabancı otların yapmış olduğu zararları en az seviyeye indirmek, birim alandan elde edilecek ürünlerde verim ve kaliteyi artırmak açık olarak ortaya çıkmaktadır.

Çardak Terbiye Sistemi, kurulum olarak dekara maliyeti pahalı bir sistem olmasına karşılık ortalama olarak 3 bin ile 4 bin 500 TL arasında olup, ilk ekonomik verim yılında dekara 3-4 ton ürün alınmakta sonraki yıllarda 10 tona kadar çıkmakta olup yapılan masrafları ilk ekonomik verim yılında karşılayabilmekte hatta kâr edilebilmektedir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız