Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’na katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya (üstteki fotoğrafta) Yeşilyurt Belediyesi’ndeki arsa yolsuzluğu, gri pasaport skandalı, Mehmet Çınar’ın eşinin istisnai kadro ile memur yapılması ve belediye bünyesinde yapılıp satılan binaların yıkılması ve hasar görmesi durumu da anlatıldı.
Ağbaba, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Yeşilyurt Belediyesinin yapıp da vatandaşa sattığı yeni binaların depremde ağır hasar görüp yıkılması ve kullanılmaz hale gelmesi durumunu da anlatarak, “Kim bu yaptığı işin bedelini ödemiyorsa, sorumluluğunu yerine getirmiyorsa bunları yaşamaya daha çok devam ederiz. Bu insanlara bu Yeşilyurt'taki yıkılan konutlar için de muhtemelen bir ödül verilir.” dedi.
“Bir yolsuzluğu açığa çıkarsak, işte “Kur’an” diyorlar, efendime söyleyeyim “FETÖ” diyorlar, “PKK” diyorlar, “bayrak” diyorlar”
İçişleri Bakanlığı Bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Yeşilyurt Belediyesi’ndeki durumu anlatarak, “Şimdi başka bir şey daha söyleyeyim: Yine, Türkiye'de olmayan bir uygulama. Biliyorsunuz, yapay zeka diye bir şey var. Şimdi artık bütün gündemimizi o meşgul edecek herhâlde, yapay zeka. Yapay zekayı Yeşilyurt Belediyesi nerede kullanmış? Sayın Bakan, Yeşilyurt Belediyesi yolsuzluk ve sahte belediye meclisi kararıyla gündemde. Yeşilyurt Belediyesinde yapay zekayla sahte belediye meclisi kararı oluşturulup belediye arsalarının satıldığı ortaya çıktı, işlem yapan 4 personel açığa alındı. Belediye Başkanı Çınar bu konuyu gündeme getiren gazetecilere ve bizlere saldırıyor. Bakın, nasıl zeki bir insan ki yapay zekayla sahte belediye meclisi kararı oluşturarak belediyenin arsaları satılıyor. Sayın Bakan, bunun dikkatle incelenmesi lazım. Yapay zekanın nerede kullanıldığını da sizin dikkatinize sunuyorum.
Bu Belediye Başkanımızı ileride siyasetin önemli yerinde kullanabilirsiniz; yetenekli ve üretken bir arkadaşımız, onu da söyleyeyim; yapay zekayla arsa satıyor. Belediye Başkanına bir şey olur mu? Vallahi bir şey olmaz. Aslında açığa alınması gereken bir şey bu. Yapay zekayla bir arsa satıyorsa mutlaka onun açığa alınması lazım.
Şimdi bir de bir konu var: Biz ne zaman bir eleştiri de bulunsak, ya da bir yolsuzluğu açığa çıkarsak, işte “Kur’an” diyorlar, efendime söyleyeyim “FETÖ” diyorlar, “PKK” diyorlar, “bayrak” diyorlar. Ya bu Türk bayrağı, bu Kur’an, dinimiz hepimizin kutsalı, kimsenin pisliğini örtmek için bir alet değil, hepimizin kutsalı. Bir şey söylüyoruz Yeşilyurt Belediyesiyle ilgili efendim, hemen “bayrak” diyorlar, “vatan” diyorlar. Ya, bunlar sizin pisliklerinizi örtmek için kullanılacak aletler değil ki, bunlar bizim hepimizin kutsalı. Ya da bir şey söyleyince “FETÖ” diyorlar, “PKK” diyorlar, bilmem ne diyorlar. Yani biraz bunların üzerine gitmek lazım” ifadelerini kaydetti.
"Dünyada kim icat edecek böyle bir insan kaçakçılığını?”
Yeşilyurt Belediyesi’ndeki gri pasaport skandalını da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya anlatan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Çok yetenekli bir siyasi hareketle karşı karşıyayız. Yeni icatlar buluyorlar, yeni insan kaçırma şekilleri. VIP insan kaçakçılığı yapıyorlar, mehter takımını gönderiyorlar. Yani ama bunlara ne oluyor? Örneğin bu Yeşilyurt Belediyesi Sayın Ankara Milletvekili Orhan Yegin soruyor, “Niye bu konuyu bir daha gündeme getiriyorsunuz?” Bunlara ne oldu biliyor musunuz? Ne oldu? Bunlara yılın belediye başkanı ödülü verildi İçişleri Bakanı tarafından. Yılın belediye başkanı ödülü verildi. Hak etti mi? Vallahi hak etti. Yani dünyada kim icat edecek böyle bir insan kaçakçılığını? Belediye başarısı konusunda verdiler bunu icat etti ya. Şimdi, bu gri pasaport ayrı bir mesele. Özel kalem müdürüyle ilgili... Eşini, özel kalem müdürü yapmış, ben bunu çok gündeme getirmiyorum eşi olduğu için. Makam odasına dünya para harcıyor, bunu da gündeme getirmiyorum. Ama fakir fukara devletin ismini görünce hâlâ güveniyor, bir belediyenin ismini görünce hâlâ güveniyor.” İfadelerini aktardı.
“Bir şey yapılacak mı? Vallahi bir şey yapılmayacak. Ödül verin!”
Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılan 5 yıllık binaların ağır hasar görmesi ve 6 aylık binalarında kullanılamaz hale gelmesi ile ilgili olarak ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Ağbaba şunları anlattı:
“Yeşilyurt Belediyesi depreme dayanaklı konutlar yaptı. Fakir fukara gitti oradan konut aldılar. Malatya Topsöğüt bölgesi var. Şöyle tarif edeyim, Sivas yolunun üzerinde, şehir merkezine de yakın bir yer. Topsöğüt ve Yeşilyurt Belediyesi depreme dayanaklı konut yaptı. 6 Şubat depreminde daha insanlar tapuyu almadan oturmadan, Topsöğüt konutları ağır hasarlı oldu. Bir şey yapılacak mı? Vallahi bir şey yapılmayacak. Şimdi, buradan söyleyeyim Sayın Bakan, bu depremi yaşadık. Eğer müteahhit suçluysa cezasını çeksin, mühendis suçluysa cezası çeksin ama örneğin Malatya Yeşilyurt'ta Bostanbaşı'nda o imar iznini veren belediye başkanları ceza çekmiyorsa daha çok bu olayları yaşamaya devam ederiz. CHP'li olsun, AK Parti’li olsun, MHP’li olsun, başka partili olsun, İYİ Parti’li olsun kim bu yaptığı işin bedelini ödemiyorsa, sorumluluğunu yerine getirmiyorsa bunları yaşamaya daha çok devam ederiz. Bu insanlara bu Yeşilyurt'taki yıkılan konutlar için de muhtemelen bir ödül verilir.”
Binaların hasar durumunu da anlattı
Ağbaba, “Bir de bu depremin en başında Malatya'da büyük bir rezalet yaşandı. Önce “Binalarınız ağır hasarlı.” denildi, insanlar nakliye parasına, 15 bin liraya, 20 bin liraya evdeki kapısını, penceresini sattı, sonra onlar “Az hasarlı, orta hasarlı.” denildi, insanlar aynı o kapı, pencereyi şimdi 500 bin liraya, 1 milyona yapamıyor. Özellikle Bostanbaşı ve Fahri Kayahan bölgesinde, yeni konutların olduğu bölgelerde hasarlı olan ve boşaltılan evlerin kapıları, pencereleri, klozetleri, parkeleri, muslukları, banyo ve mutfak dolapları, hatta elektrik tesisatına kadar hırsızlar tarafından çalınıyor; Malatya'da büyük bir güvenlik problemi var. Sadece konutlar değil, iş yerleri, siyasi partiler de hırsızların gazabına uğramaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.
malatyahaber.com