İngiliz Firmanın Hekimhan’daki Altın Ocağı İşletmesi için iki kez “ÇED Gereksizdir” raporu veren Valilik, Çinli firmanın Arguvan’da yapacağı Bakır Ocağı alanı için ise ÇED sürecini işletti.
İNGİLİZ’E GEREKSİZ…
Malatya Valiliği, Londra merkezli Starex İnternational'ın Hekimhan’ın Akmağara Köyünde planladığı Altın Ocağı için Ekim 2013 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir” raporu verirken, son olarak ise Mart 2014’te Altın Ocağı alanının genişletilmesi talebi içinde yine “ÇED Gerekli Değildir” raporunu vermişti.
ÇİNLİ FİRMA BAKANLIĞA…
Malatya Valiliği Çinli firma olan Cenhan Madencilik Şirketinin Arguvan’ın Yeniköy’de gerçekleştirmeyi planladığı “Bakır Ocağı Alan Genişlemesi, Kapasite Artırımı ve Kırma Eleme Tesisi” Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığını devreye soktu. Bakanlık Çinli firma için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” raporunu verdi.
YATIRIMA BAŞLADI
Her ikisi de maden ocağı işletmesi ve alan genişletmesi işlemi olan firmaların, ÇED raporlarının bir birlerinden farklı işlemlere tabi tutulması dikkat çekti. Çinli firma Arguvan ilçesinde yatırımlarına başlayarak, sosyal tesislerini inşa etti. ÇED süreci işletilmeyen İngiliz firma ise halen yatırım için çalışma başlatmış değil.