Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, 1 Ağustos'tan itibaren kayıt dışı istihdam mücadelesi kapsamında yapılacak işlemlerle ilgili uyarılarda bulundu.
Altaş, şunları söyledi.
"Hükümet tarafından geçtiğimiz yıllarda açıklanan “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Yeni Eylem Planını” kapsamında Geçtiğimiz aralık ayında yayınlan Sigortalılık Kontrolü İle Kurum ve Kuruluşların Bilgi ve Belgelerin paylaşılmasına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda 5510 sayılı Kanunla SGK'na verilen görevlerin yerine getirilmesi ile sınırlı olmak kaydıyla, SGK tarafından 10 Haziran 2014 tarihinde 29026 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Bankalar ve Kamu İdareleri Tarafından Yapılacak Olan Sigortalılık Kontrolü İle Kurum Ve Kuruluşlardan Alınacak Bilgi ve Belgelere Dair Tebliğ” ile 01 Ağustos 2014 tarihinden itibaren kayıt dışı istihdam mücadele kapsamında kurum ve kuruluşların, işlem yaptığı kişilerin sigortalılık bakımından tescilli olup olmadığını kontrol etme yükümlülüğü ve bu yükümlülüğe istinaden işlem yaptığı kişilerin kimlik bilgilerinin SGK'na bildirilmesi, SGK' tarafından kişilerin sosyal güvenliklerinin sağlanması ve 6183 sayılı Kanuna göre SGK alacaklarının takip ve tahsili konusunda düzenleme yapılmıştır.
Düzenleme Bankaların yükümlükleri, Kamu İdarelerinin Yükümlülükleri ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Yükümlülükleri olmak üzere üç ana başlık altında belirlenmiştir.
Buna göre bankalar Adalet Bakanlığı; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı; İçişleri Bakanlığı, Valiliklerce, Belediyeler ve il özel idarelerince, Emniyet Genel Müdürlüğü ve/veya Jandarma Genel Komutanlığınca yerine getirilmekte olan iş ve işlemler; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı; Milli Eğitim Bakanlığı; Milli Savunma Bakanlığı; Sağlık Bakanlığı,Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,Diğer Kurum ve Kuruluşların Yükümlülükleri,Bağımsız spor federasyonları, Banka sandıkları, Basın İlan Kurumu, Borsa İstanbul, Kamu İhale Kurumu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Türk Patent Enstitüsü, Yükseköğretim Kurulu. Aylık dönemler halinde yapmış oldukları işlemler sonucunda elde etmiş oldukları bilgileri SGK elektronik ortamda gönderecekler gönderilecek İşveren/Çalışan Formunda yer alacak paylaşılacak bilgilerde; çalışan kişilerin T.C. Kimlik Numaralı işyeri sahibi/işyeri çalışanı ayrımlı kimlik bilgileri ve çalışılan yerin unvanı ve açık adresi bilgileri ile varsa ücreti ve işe başlama tarihi bilgileri ile Kurumca sağlık sigortalılığında gelir testinin yapılmasına ilişkin olarak ilgililerin banka hesaplarında paralarının bulunup bulunmadığı bilgisi. iş sahipleri için her türlü tasarruf ve mal edinim bilgileri Ticari kredi niteliği taşımayan kredi talepleri ile kredi kartı talebinde bulunanların bilgisi. Kuruma borçlu olanların bankalardaki hesaplarına ait bilgiler.her türlü elektik su abone ve işletme açılması ruhsat gibi benzer bilgileri yer alacaktır.
Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Yeni Eylem Planını çalışmaları kapsamında bu kurumlarca işlem yapılan kişiler hakkında elde ettikleri bilgilerden sigortalılık kontrolü de yapılarak ilgili yönetmelik ve tebliğde belirtilen usul ve esaslar dâhilinde sigortasız olanların kuruma bildirilmesi sağlanacak. Alınan veya paylaşılan bilgiler doğrultusunda; prime esas kazanç ve asgari işçiliğin tespiti ile kanun kapsamında işyeri olarak tescil edilmesi gerektiği halde tescil edilmemiş veya sigortalı olması gerektiği halde bildirilmemiş veya eksik bildirilmiş olduğu durum tespitleri yapılanlar. Çalıştığı veya çalıştırıldığı anlaşılan sigortalılar ile ilgili 5510 sayılı kanun gereğince işveren ya da sigortalılar tarafından SGK’na verilmesi gereken belgelerin kendilerine yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde, bu belgeler Kurumca re’sen düzenlenecek ve muhteviyatı sigorta primleri Kurumca tespit edilerek işverene tebliğ edilecek. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere ise idari para cezası uygulanacak.
1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren Kamu idareleri ve bankalarca, kurumun gerek protokollerle gerekse doğrudan “kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında belirleyeceği iş ve işlemlerde sigortalılık kontrolü yapılmadan işlemler sonuçlandırılmayacak.” Ayrıca 6183 sayılı kanuna göre kurum alacaklarının takip ve tahsilinin yerine getirilmesi sağlanacak.
Bu nedenle başta iş dünyası ve işverenler olmak üzere, Bağ-kur kapsamındaki esnaflarımız ile tarımda kendi adına çalışanlar ve serbest meslek erbaplarının bu tebliğ kapsamında belirlenen kurum ve kuruluşlarla yapacağı/taraf olacağı iş ve işlemlerde ilerde cezalı bir duruma düşmemeleri için konu ile ilgili gerekli eksikliklerini gidermelerinde fayda görülmektedir."