- Malatya'da proje kapsamında Roman, eski kadın mahkum ve terör bölgesinden gelerek Malatya’ya yerleşen 200 kişiye 8 meslek dalında eğitim verildi ve İşkur bunları işe yerleştirme taahhüdünde bulundu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan ‘Malatya’da Dezavantajlı Üç Grubun Uyum ve Mesleki Becerilerini Geliştirerek, İşgücü Piyasasına Dahil Olma ve İstihdam Oranlarını Artırma Projesi’ tamamlandı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen projenin tamamlanmasına ilişkin kentteki bir otelde toplantı düzenlendi.
267 bin Avro’luk proje kapsamında Roman, eski kadın mahkum ve terör bölgesinden gelerek Malatya’ya yerleşen 200 kişiye 8 meslek dalında eğitim verildi. MTSO, ilk etapta 80 kişiyi iş gücü piyasasına kazandırmayı amaçlasa da İşkur Malatya İl Müdürlüğü, 200 kişiyi işe yerleştirme taahhüdünde bulundu.
“GÜÇLÜ BİR EKONOMİYE SAHİP OLMAK İÇİN ÜRETİM VE İSTİHDAMI ARTIRMALIYIZ”
Toplantıda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Hasan Hüseyin Erkoç, MTSO olarak sosyal sorumluluk içerisinde, Malatya’nın iş gücüne katkı sağlamak amacıyla yüzde 95’i Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yüzde 5’i de MTSO tarafından finanse edilen 267 bin Avro’luk ‘Malatya’da Dezavantajlı Üç Grubun Uyum ve Mesleki Becerilerini Geliştirerek, İşgücü Piyasasına Dahil Olma ve İstihdam Oranlarını Artırma Projesi’ni gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Erkoç, Romanlar, göçerler ve terörden dolayı yerini yurdunu terk eden Malatya’ya gelen kişilere ve eski kadın mahkumlara yönelik bir proje olduğunu belirterek, “200 kişiye 8 meslek dalında eğitim verildi. Bunların eğitimi neticesinde de 80 kişiyi istihdam edeceğiz. 80 kişinin istihdamında MTSO’nun da katkısı olduysa, biz kurum olarak kendimizi mutlu addedeceğiz” diye konuştu.
Bu tür projelerin devam edeceğini kaydeden Erkoç, şunları söyledi: “Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın asli görevi Malatya’daki ticaretin, sanayinin önünü açmak, altyapısını geliştirmek ve istihdamı artırmaktır. Cumhurbaşkanımızın İstihdam Seferberliği programı dahilinde, biz ‘Malatya’da 10 bin kişiye istihdam sağlarız’ diye bir ifade de bulunmuştuk. Şuanda bu rakama da yaklaştık, buda bizi il olarak gururlandırıyor. Çünkü Türkiye’nin, bölgede ciddi sıkıntıların yaşandığı bir süreçten geçtiğimizi unutmamamız, bu sorunların üstesinden gelebilmek içinde güçlü bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor. Güçlü ekonomiye sahip olmak içinde üretim ve istihdamı artırmamız gerekiyor. Bunun yanı sırada bu tür sosyal sorumluluk projeleri dahilinde de bu görevimizi yerine getirmenin gayreti içerisinde olduk. Bundan böyle de bu tür çabalarımız devam edecek.”
“200 KİŞİNİN İŞ GÜCÜ PİYASASINA KAZANDIRILMASI SEVİNDİRİCİ”
Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu ise Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’na hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesinden dolayı tebrik etti.
Mumcu, Türkiye’nin özellikle kamu ve özel sektörün ciddi manada nitelikli ara elemanlara ihtiyaç duyduğu bir üretim sürecinden geçtiğini belirterek, “Bu anlamda Malatya’da Dezavantajlı Üç Grubun Uyum ve Mesleki Becerilerini Geliştirerek, İşgücü Piyasasına Dahil Olma ve İstihdam Oranlarını Artırma Projesi’ önemli. Değişik kategorilerdeki dezavantajlı hemşerilerimizin iş gücü piyasasına dahil edilmesi, 200 kişiye mesleki eğitim verilmesi ve 80 kişinin de istihdam edilmesi ilimiz açısından güzel bir hedef. Avrupa Birliği’nin (AB) birçok hibeleri var. 200 kişinin 4 aylık eğitimle iş gücü piyasasına kazandırılmış olması sevindirici” dedi.
“MALATYA’DA İŞSİZLİK SORUNUNDAN ZİYADE, İŞ BEĞENMEME VAR”
İşkur İl Müdürü Vahap Toman da, Malatya’da geçen yıl 24 bin tane açık iş almalarına rağmen, sadece 9 bini karşılayabildiklerini ifade ederek, “15-16 bin açık iş kapanmış oldu. Malatya’da ciddi anlamda konfeksiyonda, tekstilde çok ciddi açık var. 6 değişik firmada 250’ye yakın bay bayan vasıflı ve vasıfsız eleman talebi almış bulunmaktayız. Bunu karşılamakta son derece zorluk çekiyoruz. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu projesi bize bir nevi can simidi oldu. Malatya’daki konfeksiyon açığını kapatmakta bize yardımcı oldular. Büyük bir firmayla protokol imzaladık, 300 kaynakçı yetiştirip, Malatya’mızın açığını kapatma noktasında sözleşme aşamasına geldik. Malatya’mızda şuana kadar 13 bin 700 açık iş almış bulunmaktayız, bunun 9 binini karşıladık. Yine 5-6 bin arasında açık işimiz devam ediyor. Malatya’da işsizlik sorunundan ziyade, iş beğenmeme ve artı birde vasıfsız işçi çoğunlukta olduğu ve vasıflı eleman bulunamadığı için açık iş talebi kapanamamaktadır. Elbirliğiyle bu konuya ciddi anlamda eğilmek gerekiyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın projesi kapsamında biz 80 kişiyi değil de 200 kişiyi işe yerleştirmeyi taahhüt ediyoruz” diye konuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com