SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Japonya Olarak Yardıma Hazırız"

0
Güncellendi - 2020-08-22 05:07:27
A- A+ PAYLAŞ

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, bir dizi ziyarette bulunmak üzere Malatya'ya geldi. Miyajima, Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu'nu ziyaret etti.

VALİLİK ZİYARETİ..

Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Vali Aydın Baruş'u makamında ziyaret etti.

Vali Baruş, tarafından valilik önünde karşılanan Büyükelçi Akio Miyajima, ilk olarak Valilik Şeref Defterini imzaladı.

Büyükelçi Akio Miyajima’nın Malatya ziyaretinin çok önemli olduğunu söyleyen Vali Baruş, Malatya’nın tar ihi, turizm potansiyeli ve ekonomisi hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasında; “Malatya’nın yerleşik tarihi Milattan önce yedi binli yıllara kadar dayanıyor. Bu anlamda Arslantepe höyüğünde kazı çalışmaları da halen devam ediyor. Burada çok eski medeniyetler hüküm sürümüştür. Hititler, Asurlar, Urartular, daha sonraki süreçte Romalılar, daha sonra Selçuklu ve Osmanlı hüküm sürmüştür. Bu kültür zenginliğinin Malatya’ya katmış olduğu değerleri çok yakından görebilirsiniz. Bu gün de Malatya Doğu Anadolu bölgesindeki en gelişmiş il durumundadır. Malatya ekonomisi tarım sanayi ve turizm alanında dengeli bir gelişim gösteriyor. Malatya tarım alanında Kayısı yetiştiriciliğinde lider bir il durumundadır. Yaklaşık 100 bin ton kuru kayısı ihracatımız var. Diğer tarım üremlerimiz de Şeker Pancarı, buğday ve sulu tarım alanında yetiştirilen tarımsal ürünlerden oluşmaktadır. Kayısı başta olmak ürere İhtarcımız 250-300 Milyon dolar civarındadır. Kayısımızın Malatya için önemini ifade etmek gerekirse Malatya’nın tarım topraklarının yüzde 20’si kayısı ağaçlarıyla kaplıdır. Malatya’da 8 Milyon kayısı ağacı var. Dolayısıyla her aile için kayısı yetiştiriciliği önemli bir konudur.

Gıda ürünleri, makine ve maden ürünleri önemli iş alanlarımızdır. Sanayiye baktığımızda Sanayide Tekstil, Konfeksiyon mevcuttur. Turizm bakımından ise Malatya birçok tarihi değerleri bünyesinde barındıran bir şehir. Aslantepe en eski yerleşim yeri. Şu anda UNESCO’nun dünya geçici kültür mirası listesinde. Kalıcı listede yer alması için çalışılmalarımız devem etmektedir. Diğer önemli bir değerimiz Nemrut Dağı, il merkezimize uzaklığı 100 km civarında. Bunların yanında Selçuklu ve Osmanlı eserleri ilimizde çok sayıda var. Değişik alanlarda müzelerimiz var ve yüz binlerce ziyaretçimiz var. Turizm alanında gelişim gösteren bir iliz. Malatya ihracatını da her yıl geliştiren bir ildir. Geçen yılki ihracatımız yaklaşık 390 Milyon Dolar civarındadır.

Malatya’nın bir başka yönüne temas etmek gerekirse Malatya 2020 yılında çok önemli depremler yaşadı. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde olması nedeniyle deprem bölgesi. Bu yıl çok sayıda deprem nedeniyle önemli miktarda alt yapılarımız zarar gördü. Alt yapının tekrar onarılması ve sağlıklı hale getirilmesi konusunda Japonya’nın çok önemli katkılar yaptığını söylemek istiyorum. Malatya Büyükşehir belediyesinin bu konuda Japonya ile ortak altyapı çalışmaları var. Bu katkıları nedeniyle Sayın Büyükelçinin nezdinde Japon Hükümetine teşekkür ediyor, tekrar hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Akio Miyajima Japonya Ankara Büyükelçisi karşılamadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında; “Malatya’yı çok beğeniyorum, çok seviyorum. Malatya kayısısını da alıp arkadaşlarımıza ikram ediyorum. Türkiye’de olduğumda kayısıyı çok önemsiyorum. Malatya’daki kayısı potansiyeli ve kayısı ticaretiyle ilgili bilgileri burada öğrenip arkadaşlarıma anlatacağım. Böyle bir ziyaret gerçekleştirdiğim için çok heyecanlıyım. Ticari konularda birlikte hareket edip beraber yardımlaşıp birlikte çalışmayı düşünüyoruz. Japonya’da da depremler yoğun olarak gerçekleştiği için aynı kaderi paylaşıyoruz. Ayrıca sizin deyiminizle “Dost Kara Günde Belli Olur” diyerek bu konuda Japonya olarak yardıma hazırız. Deprem konusunda da başka konularda da beraber yardımlaşıp birlikte hareket etmek istiyoruz. Bu konuda bir çalışmamız var. Malatya’ya geldiğim için çok memnun oldum” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima’yı Büyükşehir bürokratları ile birlikte Büyükşehir Belediyesi girişinde karşıladı. Çiçeklerle karşılanan Büyükelçi Miyajima, Büyükşehir Belediye Başkanlık Sarayında ağırlandı. Ziyarette AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de hazır bulundu. Ziyarette Türk- Japon dostluğu ve tarihi bağları anlatan Başkan Gürkan, sinevizyon gösterisi eşliğinde bir sunum yaptı.

Başkan Gürkan, Japonya ile tarihi birlikteliğin devam ettirilmesi noktasında gerek Japon Hükümetinin gerek Türk Hükümetimizin azami hassasiyeti gösterdiklerinin bilindiğini kaydetti. Japonya’nın Türkiye’ye desteklerine değinen Başkan Gürkan, konuşmasında şunlara yer verdi:

“Son süreçte özellikle JAICA kapsamı içerisinde hem Türkiye’mizdeki değişik illerde göstermiş olduğunuz hassasiyet hem de bu çerçeve içerisinde Malatya’ya JAICA kapsamı içerisinde yapılan özellikle altyapı yatırımları dolayısıyla Japon Hükümetine müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Su, kanalizasyon isale hatları, arıtma tesisleri, yollarla ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Son süreçte İller Bankası ile yapmış olduğumuz görüşmelerde özellikle bizim güney ve kuzey kuşak yolları ile ilgili JAICA kapsamı içerinde sizlerle ortaklaşa devam etmek istediğimizi belirtmek istiyoruz. Geçtiğimiz dönemde sizlerle özellikle engelli vatandaşlarımızın daha sağlıklı bir şekilde yaşam standartlarına ulaştırılması noktasında yapmış olduğumuz protokol kapsamında 2 engelli aracımızın da çok yakın zamanda gerekli donanımlarının tamamlandığını ve şehrimize intikal ettirileceğini ifade etmek istiyorum. Yolların yanı sıra altyapı yatırımları ile ilgili de proje kapsamında paydaşlığımızın devam etmesini arzu ettiğimizi belirtmek istiyoruz. Diğer taraftan Japonya’nın deprem kuşağında olması hasebiyle depremle ilgili tecrübe ve bilgi birikimlerini Türkiye ile paylaşması noktasında taleplerimizi iletmek istiyoruz. Bu kapsamda Kale İlçemizde 50 dönümlük alanda bir deprem eğitim merkezi yapılarak Japonlarla birlikte bu deprem eğitim merkezini birlikte yürütmeyi arzu ettiğimizi ifade etmek istiyorum.”

Türk ve Japon bazı atasözlerinin özdeşliğinden bahseden Başkan Gürkan, “Japon Kültüründeki insanlık değerlerine yaklaşımla Türk Toplumunun genel kültüründeki insanlık değerlerine yaklaşımı arasında bir paydaşlık gördüğümüzü ifade etmek istiyorum” dedi.

Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Malatya ziyaretini çok gerçekleştirmek istediğini ve bugün bu ziyareti gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu belirtti. Miyajima, “Tarih ve kültürü çok zengin olan Malatya’ya geldiğim için çok memnun oldum. Japonya’dan gelen turistler genelde İstanbul ve Kapadokya gibi yerlere gidiyorlar ama ben Malatya hakkında çok bilgi öğrenip başka Japonlara anlatmak istiyorum. Malatya deyince aklıma kayısı geliyor. Malatya kayısısı gerçekten çok lezzetli oluyor ve yaş kayısıyı ilk defa Türkiye’de yemiştim ve o da gerçekten çok lezzetliydi. Japonya’ya her döndüğümde arkadaşlarıma kayısı götürüyorum ve onlar da gerçekten çok lezzetli buluyorlar” açıklamasında bulundu.

Ziyarette, Başkan Gürkan ve Milletvekili Tüfenkci, günün anısına Büyükelçi Miyajima’ya çeşitli hediyeler takdim ettiler.

TSO'DA..

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu tarafından karşılanan Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima, “İlk defa Malatya’ya geldim. Malatya ziyaretimde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile bir araya gelmek beni ayrıca memnun etti. Gittiğim her yerde bana Malatya Kayısısı ikram ediliyor, lezzeti beni çok etkiledi. Japonya’ya giderken hediye olarak kayısı götüreceğim ve oradaki arkadaşlarıma mutlaka bu lezzetten bahsedeceğim. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’ndan ilin sanayisi ve yatırım fırsatları hakkında bilgiler aldık. Bu bilgileri Japon iş insanlarına anlatacağım, Malatya’ya yatırım yapmalarını tavsiye edeceğim” dedi.

Gerçekleşen ziyaretin Malatya’ya yabancı yatırımcının gelmesi açısından önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima’yı odamızda ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Kendisine Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına Malatya’mıza hoş geldiniz diyorum. Büyükelçimizin göreve geldiği 9 Eylül 2017 tarihinden bu yana ülkemizdeki çalışmalarını yakından takip ediyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerde, özellikle iş insanlarının ülkeleri tanıma ve yatırım yapma anlamında çok büyük katkıları var. İş insanları olarak sayın büyükelçimizi yapmış olduğu bu çalışmalarından dolayı kutluyoruz. Bu ziyaretle birlikte büyükelçimizin Türkiye genelinde yapmış olduğu iş birliği çalışmasını Malatya’ya da taşımasını umut ediyoruz. Kendisinin ilimize Japonya’dan yatırımcı gelmesi ve ilimizdeki yatırımcıların da Japonya’daki yatırımcılarla partner olarak iş geliştirmeyle ilgili fırsatlar oluşturması noktasında katkıları olacağına inanıyoruz. Bu açıdan bizleri ziyaret etmesi ve iş insanlarımızla ilgili bilgiler almasını çok önemli görüyoruz” şeklinde konuştu.

Ziyaretin anısına Başkan Sadıkoğlu, Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima’ya Malatya Kayısısı hediye etti. Büyükelçi de Başkan Sadıkoğlu’na kalem hediye etti.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Battalgazi44 (4 yıl önce)
    Fırsat ayağımıza gelmiş. Büyük şehir, Battalgazi ve Yeşilyurt belediyeleri depreme dayanıklı Japon evleri konusunda eğitim ve işbirliği çalışması yapsınlar. Bundan sonra yapılacak evler güvenilir olsun bari.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertli (4 yıl önce)
    Anadolunun guzel kapilarini araplara acmaktansa bunlar daha iyidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Bu Japon’lar ara ara gelmeye başladıysa kesin birşeyler. Var inşallah güzel bir yatırım yaparlar
    0
    0
    Yanıtla