Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri (MOTAŞ) tarafından kadınlara özel hazırlanan 2 pembe trambüsler ilk seferlerine çıkarak hizmet vermeye başladılar. Pembe trambüsleri daha çok üniversite öğrencileri kullanacak.
Geçtiğimiz yıl İnönü Üniversitesi’nde öğrenim gören bir grup kız öğrenci, ‘Artık derslere, sınavlara gitmek bile istemeyecek seviyeye geldik, bunun tek nedeni trambüs’ diyerek, sadece kadın yolcuların kullanabilmesi için ‘pembe trambüs’ kampanyası başlattı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, önce sosyal medyadan başlatılan daha sonra kız öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde talep edilen pembe trambüsü yeni eğitim-öğretim döneminde hizmete koydu.
Çevresi papatyalarla süslenen pembe renkli trambüsü sadece kadın yolcular kullanabilecek. Türkiye’de ilk olarak Malatya’da denenen ve hizmete konulan iki pembe trambüsün şoförlüğünü de kadınlar yapıyor.
ERKEKLER ŞAŞIRDI KADINLAR MUTLU OLDU
Malatya Şehit Hamit Fendoğlu Şehirlerarası Otobüs Terminali (MAŞTİ) - İnönü Üniversitesi hattına çalışan trambüslere ek olarak kadınlara özel "pembe trambüsler”in ilk seferlerinde bayanlar şaşkınlık yaşarken, erkekler ise yanlış trambüse binmenin ayrı bir şaşkınlığını yaşadılar. Pembe trambüslere binen erkekler sık sık görevliler tarafından uyarıldılar.
Pembe trambüsün ilk gününde ilginç durumlarda yaşandı. Kadın şoförler ve görevliler, pembe trambüse binmek isteyen erkeklere, ‘bu trambüs sadece bayanlara özel’ dedi. Şaşkınlıklarını gizleyemeyen erkekler, kırmızı ve gri renkli trambüsleri bekledi. Duraklarda bekleyen kadınlar ise kendilerine özel papatyalarla süslenmiş pembe renkli trambüse binince mutlu oldu. Trambüse binen bazı erkek yolcular ise uzun süren uyarılar sonrası pembe trambüsten indi.
GÜNDE 8 SEFER YAPACAK
Malatya Büyükşehir Belediyesi MOTAŞ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, İnönü Üniversitesinde öğrenim gören kız öğrencilerin yoğun talepleri doğrultusunda pembe trambüslerin hizmete girdiği, iki adet trambüsün günde sekiz sefer yapacağı kaydedildi.
MAŞTİ-Üniversite hattına çalışan trambüs sistemiyle ilgili verilen bilgide, “2017-2018 eğitim-öğretim döneminde trambüslerin sefer sayısını artırarak, sefer aralıklarını 6 dakikaya düşürdük. Amacımız toplu taşımada sorunsuz bir dönem geçirmek ve bu anlamda öğrenci kardeşlerimizi ve diğer tüm yolcularımızı rahatlatmaktır. Tüm planlamalarımızı buna göre yaptık. Yine İnönü Üniversitesinde öğrenim gören bayan öğrencilerin yoğun talepleri doğrultusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’ın talimatlarıyla bayanlara özel hazırlanan iki adet pembe trambüs yeni eğitim öğretim döneminde hizmet vermeye başlayacaktır. Türkiye’de ilk olarak Malatya’da başlatılan trambüs sistemi gibi yine Türkiye’de ilk olarak Malatya’da hayata geçirilecek olan pembe trambüslerin çıkış noktası diğer trambüslerde olduğu gibi MAŞTİ İstasyonu olacaktır” denildi.
Sürücüleri de kadın olan Pembe trambüsler her gün 07.00-08.00-09.00-10.00-14.00-15.00-16.00-17.00 saatlerinde sefer yapacak.
“DAHA ÖZEL HİSSEDİYORUZ”
Kadınların birçoğu kendilerine sağlanan ayrıcalıktan dolayı memnun olduklarını ifade ederken, bir kısmı ise uygulamanın güzel olduğunu ancak ‘toplumda ayrımcılık’ yapıldığını, bunun ulaşımı daha da zorlaştıracağını savundu.
Pembe trambüse ilk kez binen bayanların birçoğu uygulamadan memnun. Kadınlar, “Bayanlar için rahatlık oldu. Güzel bir uygulama, yani bayanlar için rahat. İnsan kendini rahat hissediyor içinde. Bayanlar için çok rahat. Bayanlara özel olması gerçekten çok güzel olmuş her yönden, rahat ediyoruz. Özel bir trambüs olması çok iyi oldu. Daha özel hissediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bazı kadınlar, ‘toplumda ayrımcılık’ olduğunu savunarak, “Çok güzel bir uygulama ancak toplumda ayrımcılık yapılarak, ulaşım daha da zorlaşacak. Pembe trambüs çıkartana kadar sefer sayısını daha sıklaştırsaydık, ayrımcılık olmayacaktı. Bayanlara özel bir uygulama güzel ancak hoş değil” ifadelerini kullandı.
Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com- AA