SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kadınlardan Çobanlık Kursuna İlgi

0
Güncellendi - 2018-11-22 05:44:48
Kadınlardan Çobanlık Kursuna İlgi
A- A+ PAYLAŞ

Damızlık Koyun - Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Battalgazi İlçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa organizasyonuyla başlatılan ‘ Sürü Yöneticiliği’ (Çobanlık) kursu başladı. 40’a yakın kursiyerin katıldığı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ndeki kursa katılanların yarısı kadın yetiştiricilerden oluşuyor.

“Çoban bulmakta zorlanıyoruz”

Kursun başlaması nedeniyle kursa katılanlarla birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Damızlık Koyun –Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, kırsal alanda çoban bulmakta  güçlük çekildiği için çoğu yetiştiricinin hayvancılıktan vazgeçtiğini belirterek, “Sahada büyük ihtiyaç duyulan bu talebi yerine getirmek için kurs açmış bulunuyoruz. Böylece yetiştiricilerimizin çoban ihtiyacı karşılanmış olacak” dedi,

Kursun açılmasındaki katkılarından dolayı Battalgazi İlçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür eden Başkan Akın, “Sahada ve kırsalda en çok yaşanan sıkıntılardan bir tanesi çobanlıktır. Çoban bulunamamaktadır. Sürü eğitimi yönetimi bundan 4 yıl önce başlamış olup, Malatya’da yaklaşık olarak binin üzerinde yetiştirici ve üreticiye çobanlık ile ilgili kurs verildi. Bu kurslar, il ve ilçe tarım müdürlükleri aracılığıyla yapıldı ve bizlerde onlara yardımcı olmuştuk. Şuan Birliklere yetki verildi ve kursu verecek arkadaşlarımız da yetki belgelerini aldılar. Bu doğrultuda bugün ilk kursumuzu açıyoruz. Şuanda mevcut olarak 40 kursiyerimiz var. Bu kurslarımız ilerleyen zamanlarda da devam edecektir. Bu kursların içerisinde 16 saat iş sağlığı ve güvenliği,  24 saat sürüyü yönlendirme, 24 saat sürü beslenme, 16 saat sürü bakım işleri, sürü sağlığı olmak üzere toplamda 104 saatlik eğitimler verilecektir. Katkılarından dolayı Battalgazi Milli Eğitim Müdürlüğü, gerek Battalgazi Halk Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ederim” diye konuştu.

“Yem fiyatları düşmezse hayvancılık zor”

Kurs öğrencilerinden Songül Baran ise bir yetiştirici olarak dışarıda merada otlatma imkanları olmadığı için evde sürü bakımını öğrenmek amacıyla kursa katıldığını belirterek “Çobanlara ve yetiştiriciler yönelik bir hibe olduğunu duyarak eşimle birlikte katılım sağladık. Şuanda hayvanlarımızı aldık ve beslemekteyiz” dedi. Hayvancılık yapmanın en büyük zorluğunun yem fiyatlarındaki artış olduğunu kaydeden Baran, “Yetiştirici olarak sıkıntımız yem fiyatlarında. Yem fiyatları çok pahalı. Bu konuda yetkililerin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Dışarıda fazla mera alanımız olmadığından, hayvanlarımız fazla otlatamıyoruz. Eğer ki yem fiyatları biraz daha düşerse tabi ki kadın arkadaşlara bu iş ile uğraşmalarını öneririm. Ama mevcuttaki yem fiyatlarıyla devam ettirmek çok zor” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Kılıçarslan (5 yıl önce)
    KOYUN Damızlık desteği parası yerine hayvanlarını doğru sayıp hayvan başı yem desteği verin Bakanlıkla işbirliği yapın,yoksa kamera önünde fotoğrafla olmuyor................
    0
    0
    Yanıtla