AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’nın önemli sulama suyu kanallarının rehabilitasyona tabi tutularak yeniden elden geçirileceğini ve açık sulama sisteminin kapalı sulama sistemine dönüştürüleceğini belirterek, “Bir yandan barajlarımız sulama hizmetine alınıyor, baraj projeleriz hayata geçiriliyor, diğer yandan eski sulama kanalları modern hale getiriliyor. Bunun anlamı şudur; Malatya tarımın da düğün yılları başlıyor” dedi.
KANALLAR BORULU ŞEBEKE SİSTEMİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Milletvekili Öznur Çalık, “Çiftçilerimizin en büyük sorunu sulama kanallarının eskimiş ve artık kullanılamaz hale gelmesidir. Sulama kanalları konusunda Malatya il genelinde çiftçilerimiz büyük bir sorun yaşıyorlar. Sulamalar kapsamında yer alan açık kanalların betonlarının zamanla tahrip olması yer yer kullanılamaz hale gelmesi, kanalların bazı bölümlerinin yerleşim yerleri içerisinde kalması ve Malatya imar sahasının genişlemesi nedeniyle, sulamaların revize edilmesi ihtiyacı doğmuştur. Yapmış olduğumuz girişim ve çalışmalarımız sonucunda DSİ tarafından Malatya İli Sulamaları Rehabilitasyonu Planlama raporu hazırlandı ve projenin 2016 yılında hayata geçirilmesi için çalışmalar hızlandırıldı. Proje kapsamında halen işletmede olan Derme-Akçadağ, Akçadağ-Suçatı, Medik-Yazıhan, Doğanşehir, Sultansuyu, Medik-Şahnahan ve Polat sulama şebekeleri açık sulama sisteminden kapalı sulama sistemine, yani borulu sistem şebekesine dönüştürülecektir” şeklinde bilgi verdi.
MALATYA ÇİFTÇİSİ İÇİN TARİHİ BİR PROJEDİR
Çalık şunları söyledi: “Derme Sulaması, Şahnahan Sulaması, Akçadağ Sulaması, Doğanşehir Sulaması, Polat Sulaması, Yazıhan Sulaması, Sultansuyu Sulaması ve Suçatı Sulaması Kanalları borulu sulama şebekesine dönüştürülmesi Malatya’nın tarımsal sulaması acısında dev bir yatırımdır, tarihi bir projedir. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan borulu sulama sistemi ile yöre modern bir sulama olanağı ile tanışacak, birim alandan elde edilecek önemli tarımsal gelir artışı ile başta yöre çiftçisi olmak üzere, bölge ekonomisi ve sonuçta ülke ekonomisi adına önemli sayılabilecek katkılar sağlanacaktır. Malatya çiftçisi son yılların en büyük yatırımı ile kucaklaşacak ve sulama suyu sorunu büyük ölçüde çözülecektir. Bu proje ile Malatya’nın tarımı yeniden ayağa kaldırılıyor.”
50 YILLIK BİR YATIRIM
Çalık, “Kanallı tesislerin basınçlı borulu sisteme geçirilmesi projesinde hedef 250 bin dekar arazinin sulanmasıdır. Bu proje ile Malatya’nın tarımsal sulamasının önemli bir bölümü 50 yıl sürecek bir yatırımla yaşanılan sorunlar sona erecektir. Çalışmalar kapsamında projeler büyük oranda bitirildi ve 2016 yılında inşaat çalışmaları hızlandırılacaktır. Projenin 3 yılda bitirilmesi hedefleniyor” şeklide bilgi verdi.
TARIMSAL SULAMA İÇİN DÜĞÜN YILLARI
Öznur Çalık, “Tarımsal sulama için sorunların çözümünde artık sona doğru yaklaşıyoruz. Boztepe Recai Kutan Barajı ve Kapıkaya Turgut Özal Barajılarını sulama kanalları devam ediyor. Yoncalı Barajı inşaatı sürüyor ve sulama kanalları ile birlikte hizmete girecek. Arguvan’da yine Aliağa Deresi üzerinde yapılacak Aliağa Barajı ile 32 bin dekar tarım alanının sulanması hedefleniyor. Malatya il merkezinin çevresindeki tarımsal sulamalar için İnekpınarı Barajı ve Beylerderesi Göleti için 2016 yılında yapım çalışmaları başlatılıyor. Diğer yandan yıllardır kullanılmaz haldeki sulama kanallarının rehabilitasyonu ile Derme Sulaması, Şahnahan Sulaması, Akçadağ Sulaması, Doğanşehir Sulaması, Polat Sulaması, Yazıhan Sulaması, Sultansuyu Sulaması ve Suçatı Sulaması Kanalları borulu sulama şebekesine dönüştürülüyor. Kuluncak Karaçayır Göleti, Hekimhan Kurşunlu Göleti, Merkez Yaygın Göleti, Kuluncak Bicir Göleti, Doğanşehir Erkenek Göleti, Doğanşehir Elmalı Göleti, Hekimhan Karadere Göleti, Hekimhan Budaklı Göleti ve Darende Ayvalı Göleti inşaatlarının büyük çoğunluğu 2017 yılında ve öncesinde bitirilerek hizmete girecektir. Yine, Hekimhan Güzelyurt Karamahmut Göleti, Akçadağ Taşevler Göleti, Darende Çınarköy Göleti ve Kale-Ürüsnü Göleti ile ilgili proje çalışmaları ise devam etmektedir. Tüm bu yatırımlar ile Malatya tarımı için düğün yılları başlıyor ve Malatya bölgesinde önemli bir tarımsal üretim merkezi olacaktır” şeklinde konuştu.