Muhtarlar Derneği 2. Başkanı ve Sarıcıoğlu Mahallesi Muhtarı Şinasi Sucu, rekolte yüksekliği nedeniyle geçtiğimiz yıl perişan olan kayısı üreticilerinin bu yıl da don ve dolu nedeniyle ciddi sorunla karşı karşıya bulunduğunu belirterek ‘Bakanlar Kurulu kararı ile fındık üreticilerine hemen her yıl verilen alan bazlı destek, bu yıl dönüm başı 160 TL olarak belirlenmiş, bununla da yetinilmeyerek fındık üreticisine verilecek 2014 desteği de bugünden 170 TL olarak üreticiye duyurulmuştur. Fındık üreticisine her yıl dönüm başına alan bazlı destek veren devletimiz, kayısı yetiştiricisinin feryadını neden duymuyor?’ diye sordu.
‘Derdimizi Karadenizli vekillere mi anlatalım?’
Aynı zamanda bir kayısı üreticisi olan Muhtarlar Derneği 2. Başkanı Şinasi Sucu, kayısıda yaşanan don ve dolu felaketine ilişkin yaptığı basın açıklamasında, Mart ayında yaşanan don felaketinden sonra geçtiğimiz günlerde de meydana gelen dolu yağışı ile geçimini kayısıdan sağlayan yüzlerce üreticinin büyük mağduriyet yaşadığını söyledi. Malatyalı üreticilerin don zararının en azından bir bölümünün devlet tarafından karşılanmasını beklerken konuyu TBMM kürsüsünden dile getiren CHP’li Milletvekili Veli Ağbaba’nın bu çabalarını AKP’li Milletvekili Öznur Çalık’ın ‘Yalan’ diye bağırarak boşa çıkarmaya çalışmasının kayısı üreticilerini hayal kırıklığına uğrattığını kaydeden Şinasi Sucu ‘Bu durumda, Malatyalı kayısı üreticileri olarak ne yapmalıyız? Fındık üreticisini haklı olarak koruyan, kollayan ve destek veren AK Parti’nin Karadenizli milletvekillerine mi derdimizi anlatalım, onlardan mı perişan durumdaki Malatya kayısı üreticisi için destek isteyelim?’ diye sordu.
‘Milletvekili bu açıklamayla sorumluluktan kurtulamaz’
Kayısıda yaşana don felaketi sonrası devletin üreticinin zararının bir bölümünü karşılaması için talepte bulunan kayısı yetiştiricisine bir Malatya milletvekilinin “Biz üreticiyi uyardık, tedbirlerini alsalardı” diye cevap verdiğini hatırlatan Şinasi Sucu, vekilin üreticiye ilkel tedbirler almayı önerdiğini ifade ederek şöyle konuştu:
‘Fakat şunu unutuyor sayın milletvekilimiz: Tarım sigortasının son ayı ile don olayının yaşandığı tarih arasında çok zaman farkı var. Kayısı üreticisi sigortadan başka ne tedbir alabilirdi? Bahçede lastik yakmak gibi ilkel tedbirler mi öneriyor yoksa Sayın milletvekilimiz? Toprağa, zirai faaliyetlere, çiftçiliğe uzak, çiftçinin, köylünün, üreticinin çektiği çileye bu kadar yabancı olan Malatya yöneticilerinin bu tarz açıklamaları tüm çiftçi camiasını üzmekte ve umutsuzluğa sevk etmektedir.
Mecliste bir milletvekilimizin yaşanan don ve dolu olayları nedeniyle Malatyalı kayısı üreticisine destek sağlanması ihtiyacını TBMM’de dile getirip gündeme taşırken, bir başka milletvekilimizin Malatyalı çiftçinin beklentisinin dile getirilmesi anlamındaki bu talebe karşı çıkması hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu milletvekilimizin tavrı Malatya çiftçisinin aleyhine çalışmaktan başka bir şey değildir.
Fındık üreticisi her yönden ve her zaman desteklenirken, Malatya’da siyaset yapan kişilerin ağızlarını her açtıklarında kayısı üreticisine ‘alternatif ürüne geçin’ diyerek tavsiyede bulunması, bu insanların Malatya ekonomisine hayat veren gücü tanımaması ve bilgisi olsun ya da olmasın ağzı olan herkesin kayısı konusunda ahkam kesmesi demektir.
Yıllardır kayısı ve kayısı yetiştiricisi üzerinden politika yapanlar, kayısı üreticisine karşı sorumluluklarını ve verdikleri sözlerin gereğini yerine getirmemiştir.’
‘İhracatçının diliyle konuşuyorlar’
Her seçimde Malatya’dan büyük destek alan iktidar partisinin seçimden sonra kayısı üreticisinin değil ihracatçının sorunlarıyla ilgilendiğini kaydeden Muhtarlar Derneği 2. Başkanı Şinasi Sucu, üreticilere güç birliği oluşturma çağrısında bulunarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
‘Maalesef bazı siyasilerimiz ve bürokratlarımız ihracatçının dili ile konuşmaktadır.
Bu nedenlerle, Malatyalı kayısı üreticisinin, çiftçisinin kaderi yerel politikacılara teslim edilmemelidir. Üretici kendi geleceğine kendisi sahip çıkmalıdır. Bunun için de artık kayısı üreticisinin gerçek manada bir birlik, bir güç birliği oluşturma zamanı gelmiştir.
Seçimden seçime kayısıyı ve kayısı üreticisinin sorunlarını hatırlayan siyasilere çiftçinin vereceği cevap, “Tarlada emeği olmayanın harmanda yüzü olmaz” olmalıdır.
Bunun için de kayısı üreticisi zaman geçirmeden, kendi sorunlarına sahip çıkacak gücü ortaya koymalıdır. Çünkü kayısı üreticisinin sorunları ancak üreticinin güç birliği ile çözülür.’