SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karadut Pekmezinin Zorlu Süreci

0
Güncellendi - 2021-08-27 01:47:19
Karadut Pekmezinin Zorlu Süreci
A- A+ PAYLAŞ

Amasya'nın Taşova ilçesinde karaduttan yapılan pekmez, zorlu bir üretim sürecinin ardından tüketicilere sunuluyor.

Ağaçlar silkelenerek yere serilen örtülerde toplanan dutlar, yapraklarından arındırılmasının ardından kazanlara konuluyor. Su ilave ettikten sonra odun ateşinde yaklaşık 10 saat kaynatılan dutlar, daha sonra şırasını almak için üç veya dört kez süzme işleminden geçiriliyor.

Elde edilen şıra, tekrar kazanlarda en az 8 saat daha kaynadıktan sonra pekmez elde ediliyor. Daha sonra karadut pekmezi, sıcak olarak cam kavanozlara konuluyor.

Taşova ilçesine bağlı Mercimek köyünde yaşayan 53 yaşındaki Adnan Darı, AA muhabirine, 2001 yılında yapmaya başladığı karadut pekmezini sosyal medya üzerinden tüketiciyle buluşturduğunu söyledi.

Ailesiyle yılda ortalama 6 bin kilogram dut topladığını, bundan da yaklaşık 500 kilogram karadut pekmezi elde ettiğini anlatan Darı, şöyle devam etti:

"Kendi bahçemde 40 karadut ağacım var. Dutlarımız haziran ayının ilk haftası veya ayın 10'u gibi olmaya başlar. Pekmezi, sıcak sıcak daha hijyenik ve dayanıklı olduğu için cam kavanozlara koyuyoruz. Cam kavanozlar açılmadığı takdirde 2 yıla kadar saklanabiliyor. Ağaçlardan alacağımız dutun miktarı, hava şartlarına da bağlı. Bu yıl hem soğuktan yanması hem de dolu vurması nedeniyle beklediğimiz miktarda dut alamadık."

Yaptığı pekmezin tamamen organik olduğunu, şeker veya tatlandırıcı eklemediğini vurgulayan Darı, "Geçen yıl Türkiye'nin hemen hemen her iline gönderdim. İsteyen her türlü tahlili de yaptırabilir, garantili organik üretiyoruz." dedi.

Darı, karadut pekmezinin kansızlık, astım, ağız yarası, demir eksikliğine iyi geldiği ve güç kazandırdığının söylendiğini kaydetti.

Amasya, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız