Malatya Belediyesi eski başkanlarından Münir Erkal döneminde, bölgede sağlıklı yapılaşmanın oluşturulması için 1990’lı yıllarda başlatılan Karakavak şuyulandırması, 20 yıl sonra nihayet tamamlandı. Bugüne kadar hak sahiplerinin yanı sıra Malatya Belediyesi’nin de zaman ve maddi kaybına neden olan Karakavak Şuyulandırması, Yeşilyurt Belediyesi tarafından tamamlanarak imar ruhsatı alınacak aşamaya getirildi.
Polat: Süreci tamamlamak için çok büyük gayret gösterdik
Daha önce 7 kez askıya çıkartılan ancak hak sahiplerinin itirazları üzerine mahkeme kararıyla birçok kez bozulan Karakavak Şuyulandırmasına ilişkin Yeni Malatya Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, süreci hızlandırmak için çok büyük gayret gösterdiklerini belirterek “Karakavak Bölgesi’nin şuyusunu, belediyemizin Emlak İşleri çatısı altında yaptık. Yıllardır vatandaşımızı mağdur eden bu sorunu çözmek için sık sık araziye gittik. Hak sahiplerinin ve muhtarların itirazlarını yerinde dinleyerek, bütün görüş ve önerilerini dikkate alarak bu sorunu çözdük” dedi.
“Tam bir garabet vardı, vatandaş bir çivi bile çakamıyordu”
Bölgede tam anlamıyla bir garabet yaşandığını, vatandaşın bir çivi dahi çakamadığını aktaran Başkan Polat, “Öyle bir garabet vardı ki, çok ciddi bir mağdur kesim vardı. Bir çivi dahi çakma şansları yoktu. Evleri yıkılmaya yüz tutmuş hak sahipleri ne restore edebiliyordu, ne de yıkıp yenisini yapabiliyordu. Çok büyük bir sıkıntı vardı. Sık sık araziye giderek, gerek muhtarlarla gerekse itiraz eden taraflarla bizzat görüşme yaptık. Onların tüm itirazlarını değerlendirdik. Böylece sistemi tamamladık” diye konuştu.
“Bölge, çok hızla değişecek”
Son yapılan şuyulandırmaya birkaç itirazın bulunduğunu ancak onların da olumlu sonuçlanacağı kanaatinde olduğunu belirten Başkan Polat, açıklamasını “Bundan sonra artık gerek inşaat yapımı açısından gerekse bizim yol çalışması yapmamız açısından önümüz açık. Şu an inşallah biz yolların açılması ve park yapımı ile ilgili Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışacağız. Ana yolları Büyükşehir Belediyemiz, park ve bazı diğer sosyal tesisleri biz yapacağız. Bölge bundan sonra çok hızlı değişecek” sözleriyle tamamladı.
Polat ayrıca, süreci hızlandırmak için kendileriyle birlikte büyük gayret gösteren Tapu Müdürlüğü’ne de teşekkür etti.
Karakavak İmar Uygulaması kapsamında düzenlemeye giren alanlar ile Kamu Ortaklık (KOP) ve Düzenleme Ortaklık (DOP) alanları ise şöyle:
Düzenlemeye Giren Toplam Alan
-Düzenleme Sınırının Alanı= 121,8 ha
-Toplam Kadastro Alanı = 111,9 ha
-Kadastro Parsellerinden Daha Önce Yapılmış Olan Terkler = 5,6 ha
-Toplam Konut Adaları(İmar adaları) = 73,5 ha
-Toplam K.O.P(Kamu Ortaklık Payı)Alanı = 1,6 ha
-Düzenleme Ortaklık Payı(D.O.P.) = %36.58
-Kamu Ortaklık Payı = %1.44
-Hissedar sayısı = 3069
K.O.P (Kamu ortaklık) alanları:
*1 Kültür Tesis Alanı(0,3 ha)
*2 Sağlık Tesis Alanı (0,6 ha)
*1 Belediye Hizmet alanı (0,4 ha)
*1 Resmi Kurum Alanı(Telekom) (0,2 ha)
-D.O.P (Düzenleme ortaklık) alanları
*16 Adet Park Alanı (14,4 ha)
*2 Adet Camii Alanı (0,5 ha)
*1 Adet İlköğretim Alanı (0,4 ha)
*1 Adet Ortaöğretim Alanı (0,9 ha)
*1 Adet Lise Alanı (1,1 ha) ve imar yolları
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com