SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısıya TMO'nun Acil Müdahalesini Bekliyoruz'

0
Güncellendi - 2019-10-26 03:29:25
'Kayısıya TMO'nun Acil Müdahalesini Bekliyoruz'
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kayısı başkenti konumunda olan Malatya’da natürel kayısı bu yıl üreticisinin yüzünü güldürüyor. İşlem görmemesi nedeniyle birçok tüketicinin de tercihi olan natürel kayısının kilogramı ise 20-22 TL'den satılıyor.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’lik oranını karşılayan Malatya’da, yeni ihracat sezonu geçtiğimiz Ağustos ayı itibariyle başladı. Ağustos-Eylül ayında 18 bin ton kayısı ihracatı gerçekleştirilirken, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısıda son durumu değerlendirdi.

Yeni sezonda ihracatın sürdüğünü dile getiren Özcan, fiyatların ise son 2 yıla oranla paralel gittiğini söyledi. Özcan, “Bu yıl rekolte açıklanırken ihracata yetmeyeceğini ve bu noktada fiyatların kısa bir sürede artış göstereceğini düşünüyorduk” dedi.

Şu anda 4 numara diye tabir ettikleri kayısının 10 -11 TL bandında işlem gördüğünü dile getiren Özcan, bu yıl natürel ve organik kayısıda ciddi bir fiyat artışı olduğunu ifade etti. Bunun nedeninin ise natürel ve organik üretim yapılan bölgelerde üretimin kısmen az olmasından kaynaklandığını kaydeden Özcan, ayrıca Çin’in de sadece organik ve natürel kayısı ithalatı yapmasının da fiyatları etkilediğini dile getirdi.

Organik kayısının kilogram fiyatının 15-20 bandında, natürel kayısının ise 15-25 TL bandında alıcı bulduğunu söyleyen Özcan, en iyi ürün diye tabir ettikleri jumbo kayısının ise 30 TL’den satıldığını ifada etti. İhracat ürünü natürel kayısının 17 TL civarında işlem gördüğünü de belirten Özcan, organik ve natürel üretim yapan çiftçilerin bu yıl mutlu olduğunu, kükürtlü üretim yapan çiftçinin ise mutsuz olduğunu dile getirdi.

Üretimde maliyetlerin 7,5 lira bandına geldiğini, dolayısıyla ürünün maliyetlerinin en az iki katına satılması gerektiğini belirten Özcan, “Mutlaka burada bir aktör lazım. Piyasaya müdahale edecek bir güç lazım mutlaka. Burada Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) üzüme ve incire yaptığı müdahaleyi kayısıya da yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yerel yöneticiler ve siyasilere de bu noktada görev düştüğünü ifade eden Özcan, “Özellikle Tarım Bakanımızdan da ciddi anlamda destek istiyoruz. Bu bir milli ürün, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’ni Malatya’da tedarik ediyoruz. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisinin acil olarak kayısıya bir müdahaleyi gerçekleştirmesini bekliyoruz” diye konuştu.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Ancak reklam yapıyor buradan konuşacağına dosyanı yap git tarım bakanlığına ilgili kurumlara oradan hallet ayrıca Tmo nun başındaki isim daha önce malatyada tarım il müdürlüğü yapmış eminimki olumlu bakacaktır sen buradan medyaya demeçleri bırak ankaraya git
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Öncelikle şire pazarı simsarlarını engelleyin. Köylüyü kandırarak kaysısını yok fiyatına elinden alan şirepazarı simsarlarını yok etmediğiniz sürece bu mesele düzelmez. Zabıta ve polisin bu simsarları engellemesi gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (5 yıl önce)
    Sayın Başkanım boş işlerle kendinizi yormayın,kayısı 5 yıl önceki fiyatların bile altında şu anda,gübre,mazot,elektrik,su, kükürt,kasa,branda,ilaç,işçilik gibi girdilerse 10 katına çıktı,biz üreticiler bu sahipsiz memleketin kıymetsiz ürününü bırakacağız.NOT:4 numara ürünün maliyetini hesapladım 9.5 lira çıkıyor maliyetine bile satamıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali (5 yıl önce)
    kaysı üreticisinin yüzünü güldürmüyor haber yapmak için borsa başkanları ve ihracatçılarla değil direk üreticilerle görüşerek yapmanızı tavsiye ederim ve ayrı yazmış olduğunuz rakamlarda kaysı alan tüccar varsa çıksın açıklasın adamlar almıştır 10 kg veya 300 kg kaysı 15 veya 20 tl ye ama tonajlı kaysı 12 tl de yüksek alan tüccar yok ve maliyetler oldukça yüksek bunları buraya yazmak çok uzun zaman alır HABER YAPMAK İSTİYORSANIZ ÜRECİLERLE KONUŞMALISINIZ
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısıcı (5 yıl önce)
    işiniz gücünüz kendi reklamınız köylüde kaysı kaç tl ? ital edilince kaç dolar ? milletin alın teri birilerinin rant kaynağı olmuş
    0
    0
    Yanıtla