SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısı Denince Malatya.."

0
Güncellendi - 2019-04-22 20:42:17
A- A+ PAYLAŞ

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, “Türkiye’de sofralık kayısının yüzde 80’i Mut’ta yetişiyor dediğimde bana gülüyorlardı. Bunun sebebi, gerekli tanıtımın yapılamıyor olması” dedi.

Milletvekili Şimşek, Mut Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nin sezon açılışında, Mut ürünlerinin tanıtımında eksikliklerin olduğunu bu konuda, üreticilere destek olacaklarını söyledi.

Komisyoncuların bir araya gelerek güç birliği yapmalarını isteyen Şimşek, “Ne kadar iyi ürün yetiştirirseniz yetiştirin, bunun tanıtımını istediğiniz ölçüde yapamadığınız, hakkınızı aramadığınız için karşılığını da alamıyorsunuz. Komisyoncu arkadaşlarımızdan devletin verdiği teşviklerden faydalanarak soğuk hava depoları paketleme tesisleri yapıp, Türkiye ve dünyanın her yerine daha profesyonel bir şekilde pazarlama yapmalarını bekliyorum” dedi.

Mecliste yaptığı konuşmada sofralık kayısının en çok Mut’ta yetiştiğini söylediğini ve diğer milletvekillerinin kendisine güldüklerini anlatan Şimşek, “Sofralık kayısının yüzde 80’inin Mut’ta yetiştiğine inanmadılar. Çünkü kayısı denildiği zaman, akla direkt Malatya geliyor. Bunun sebebi, gerekli tanıtımın yapılmıyor olması. Ben de bir çiftçi çocuğuyum. Benim de kayısı bahçem var. Mut’un toprağının, havasının, suyunun güzelliğine hepimizin sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu.

"MALATYA KURUTMALIKTA ÖNCÜ.."

Mersin'in Mut ilçesinde sebze ve meyve toptancı hali esnafı sezonu dualarla açtı. Mevsimlik olarak faaliyet gösteren Mersin Büyükşehir Mut Sebze ve Meyve Toptancı Hali, Türkiye’nin turfanda erik ve kayısı sezonunda nisan ile temmuz ayları arasında hizmet veriyor.

Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, sezonun başlamasıyla birlikte halde hareketlilik yaşanacağını belirterek, Türkiye’nin erkenci sofralık kayısı ihracatının 50 milyon dolar civarında olduğunu, ihracatın yüzde 85’inin ise Mut’tan gerçekleştirildiğini söyledi.

İlçede 56 bin dekar alanda kayısı ve 13 bin dekar alanda da erik üretimi yapıldığını kaydeden Acar, “Bu yıl 35 bin ton erik ve 110 bin ton kayısı rekoltesi beklentimiz var. Mut’ta yetişen kayısı ve eriğin kalitesi, kokusu, lezzeti ve hatta görüntüsü ülkemizin hiçbir yerinde olmamaktadır. Çünkü iklim olarak mikro klima denilen esinti, hem görüntü, hem rengini, hem tadını, hem de kokusunu doğallaştırıyor. Onun için diyoruz ki marka Mut’tur, kayısı ve eriğin ana memleketi Mut’tur" dedi.

2018 yılında 140 bin ton sofralık kayısı üretildiğini bunun 50 bin tonunun ihraç edildiğini vurgulayan Acar, "Para olarak karşılığı ise 45 milyon doları aştı. 2019 yılında kayısıda rekolte beklentimiz 110 bin ton kayısı ve 35 bin tonda erik. Bunun yarısı kadar da ihracat beklentimiz var. Mut kayısısı ve erik iç piyasada sadece Ankara, İstanbul, İzmir’e değil artık Türkiye’nin her bölgesine, dış piyasada ise genel ağırlıklı Rusya, Irak, Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker ise ilçenin ayakta kalmasının tarıma bağlı olduğunu ifade ederek, "İlçede tarımı birinci dereceye koymamız lazım. Mut ürünlerinin dünyada ilk üçe girdiğini bilmeniz gerekli. Kayısı deyince Malatya akla geliyor ama bizim Malatya’dan ayrıcalığımız var. Biz sofralık erkenci kayısı üretiyoruz Malatya ise kurutmalıkta öncü. Ürünümüzün kalite ve farkında lığını dünya markasına taşımamız lazım" diye konuştu.

Mut Kaymakamlığını vekil olarak yürüten Gülnar Kaymakamı Mustafa Ayvat'da, tüm üretici ve komisyonculara sezonun hayırlı olmasını ve bol kazanç diledi.

Açılışa katılan AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz ve MHP Milletvekili Baki Şimşek ise hayırlı bir sezon ve kazanç dilediler.

İlçe müftlüğü görevlileri tarafından dua okunduktan sonra, komisyoncular tek tek gezilerek yeni sezonun hayırlı olması dileklerinde bulunuldu.

Mersin, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • bek (5 yıl önce)
    adam haklı yaş kayısı satamıyoruz..Türkiyenin yüzde 95i Malatya kayısısını yaş olarak yememiştir.Zaten yaş olarak satsak kayısı elde kalmaz.
    0
    0
    Yanıtla