SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Kayısı İçin Bir Bilim Kurulu Olmalı"

0
Güncellendi - 2020-05-14 01:42:19
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) tarafından, “Covıd-19 Sürecinde Kuru Kayısı ve Tarım Sektörü” konulu e-panel düzenlendi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından üniversitenin Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (MTÜ-UZEM) sistemi üzerinden gerçekleştirilen “Covıd-19 Salgın Sürecinde Malatya’da Kuru Kayısı ve Tarım Sektörü” konulu e-panel kurumsal Youtube ve ınstagram hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Yayını binlerce takipçi izledi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım’ın moderatörlüğünde yapılan e-panele konuşmacı olarak, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, MTÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gündüz ve TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç katıldılar.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, bugün itibariyle dünyada salgının yayılmadığı ülke kalmamış durumdadır. Covid_19 dünyada eğitim, ekonomik, eğitim, sağlık, tarım, turizm ve gıda sektörleri başta olmak üzere tüm sektörleri etkiledi. Tarım sektörü ekonomik olarak konjonktürel hareketler karşısında esnekliğinin düşük olmasının avantajını bu kriz döneminde yaşayacaktır. Salgın sonrasında gıda güvencesini ve tarımsal üretimde kendisine yeterliliği sağlayan ülkeler ekonomik bağışıklığı güçlü olacağından bu süreci en az zararla atlatacakları öngörülmektedir. “ dedi.

-“Kayısının sağlık boyutuna da bakıyoruz”

“Salgın, Gıda ve Bağışıklık Üçgeninde Kayısının Rolü” konusunda konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ederek, “Bize her zaman desteğini verdi. Çiftçinin el emeği göz nuru olan kayısısına katkısı olacak şekilde Tarım ve Orman Bakanlığımızın katkısını bekliyoruz. E-panelimizin hayırlı ve faydalı olmasını diliyorum. Kayısının Malatya için çok ciddi ekonomik değeri var. Kayısının sadece ekonomik boyutuna bakmıyorum, aynı zamanda bir sağlıkçı olarak, bir biyokimyacı olarak uzun yıllar kayısının sağlığa olan çok ciddi katkıları üzerine de çalıştık. Kayısını kükürt sorunu, kayısı çekirdeğini sağlığa etkileri gibi birçok çalışma yaptık. Covid_19 salgının ciddi olarak her şeye yansıması oldu. Hayat tarzlarımız değişti. Buna bağlı olarak da çiftçilerimizin de baktıkları ürünlere bakışı da değişti. 2019 yılı rakamlarına göre Malatya’nın 99 bin ton tutarında bir kuru kayısı ihracatı var. Covid-19’un bundan sonraki sürece etkisi ne olacak? Bu yıl etkili olan Kayısıda Çiçek Monilyasının çiftçiye ve üretime etkileri neler olacak? Avrupa’dan görüştüğümüz insanlar, ‘sizler kayısıyı iyi anlatıyorsunuz ama biz ulaşamıyoruz, altın gibi.’ Kayısının üretildiği andaki değeri çok önemli ve piyasaya sürülme fiyatı çok önemli. Rusya’ya gittiğimizde de kayısının ihracatı ile ilgili sorunu dile getirdim. Asıl sorun kayısının yetiştirilmesinde. Kayısı üretiminde azalma olursa, bu azalmanın çiftlilerimiz açısında telafisi ne olabilir? Tarım ve Orman Bakanlığımızın destek verdiğini biliyoruz, bu kapsamda çiftçilerimizi rahatlatmak adına bir müjde verebilirmiyiz? Kayısının sağlığa olan etkisini, covid_19 sürecinin sağlığa olan etkisinin üretim ve tüketimle bir üçgen oluşturduğumuzda bir birini bağlaması gerekiyor. Hepsi aslında birbiriyle bir döngü halinde. Bizler bu yüzden Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteğini bekliyoruz. Bizde Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Ziraat Fakültesi olarak her türlü akademik desteği vermeye hazırız. E-panelimizde konuşulan konular rapor olarak hazırlanacaktır. Çiftçilerimize vereceğiz. Bazen beni eleştiriyorlar, ‘kayısıyı çok konuşuyorsun’ diye. Ama şöyle düşünüyorum; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak bizler işi sağlık ile birleştirip, bilimsel olarak desteklemek istiyoruz. Kayısı konusunda kendi alanlarında önemli bilimsel çalışmalar yapmış akademisyenlerimiz bulunuyor. Bundan sonraki süreçte de kayısı ile ilgili etkinliklerimizi sürdüreceğiz.” İfadelerini kaydetti.

-“Deneysel ve laboratuvar da ispatlanmış sonuçlarla söylüyoruz”

Kayısı çekirdeği ile ilgili olarak da konuşan Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Kayısı çekirdeği üzerine yaklaşık 10 yıldır çalışıyorum. Bu konuda ciddi çalışmalar yaptık. İsmini Kayısır koyduk. Bu tür ürünlerin üretilmesi hem Malatya, hem de Türkiye ekonomisine bir katkıdır. Sağlığa etkilerinde kolon kanserinde, meme kanserinde denemelerimizi yaptık, hali hazırda Sağlık Bakanlığı nezdinde de çalışmalarımız devam ediyor. Kayısı çekirdeğinin Çin’de Covid_19 ile mücadelede kullanıldığına dair, bağışıklık sisteminden dolayı çok ciddi yayınlarda mevcut. Bu çalışmaların hepsi memleket için, Malatya için ve Türkiye içindir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da sürekli ifade ettiği gibi kendi ürünlerimizi üretebiliyor olmanın bir değişik şeklidir. Avrupa’dan Amigdalin maddesini mi almak önemli, yoksa bizim kendi kayısımızdan ürettiğimiz Amigdalin maddesi mi önemli. Bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yaptığımız araştırmaların sonuçlarını paylaşmak bizim görevimiz. Kulaktan dolma bilgilerle değil, gerçekten deneysel ve laboratuvar da ispatlanmış sonuçlarla söylüyoruz.” dedi.

-“Covid_19 sürecinde kayısı ihracatı devam etti”

“Covid-19 Sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarımsal Üretime Yönelik Tedbirleri” konusunda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, “Tarım ve Gıda Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemir’nin Malatya’ya ve tüm çiftçilerimize selamlarını iletiyorum. Bir şehrin kaderi olan bir üründe üniversitemizin yetiştiriciliğinde, üretiminde, pazarlanmasında, sağlıklı tüketiminde her aşamasında hassasiyetle küresel bir vizyonla bakış açısıyla sahip çıkmasına duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlıyorum. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği büyük öneme sahip. Salgının küresel boyutta ilk ortaya çıktığından beri süreç takip edilmiş ve ülkemize yönelik etkilerini en aza indirmeye yönelik gerekli her türlü tedbir alınmıştır. Ülkemizde vakaların artması ile birlikte temel gıda maddelerinde arz güvenliğini sağlayacak şekilde stok ve tedarik yönetimi gerçekleştirilmiştir. İçin9de bulunduğumuz dönemde de tarımsal faaliyetler aksatılmadan yürütülmektedir. Tarımsal ürünlerin tedariğin de ve pazarlanmasında en ufuk bir sorun yaşanmamaktadır. 2020 yılında bitkisel üretimde geçen yılın üstünde bir rekolte bekliyoruz. Tarımsal alanda dünyanın 17. ülkesi olmamıza karşın, tarımsal hasılada dünyada ilk 10’yız. Bu başarı Türk çiftçisini başarısıdır. Dünyada rafların boşaltıldığı bir dönemde, Avrupa’da insanların markette gıda bulabilmek için bir birini ezdiği bir dönemde korkmadan üretmeye devam eden ve sofralarımızı dolduran çiftçilerimizin aynen sağlıkçılarımız gibi alkışı hakkettiğini belirtmek istiyorum. Son 15 yılda kuru kayısı birim fiyatlarında yüzde 35 bir artış söz konusudur. Bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 600 ton daha fazla kayısı ihracat edildiği anlaşılmaktadır. Codvid_19 sürecinde kayısı ihracatının kesintiye uğramadan devam ettiği görülüyor. Malatyalı çiftçilerimizi hasat başlamadan dijital tarım pazarına üye olmalarını, giriş yapmalarını, bu platform aracılığı ürünlerini pazarlamalarını belirtmek istiyorum. Bakanlık olarak kayısıyı her türlü destekliyoruz. “ ifadelerini kaydetti.

-“Kayısı Birlik yeniden kurulmalı”

“Covid-19 Salgın Döneminde Malatya’da Tarıma Dayalı Sanayinin Durumu” konusunda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Öncelikle bu paneli düzenleyen Rektörümüz Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’a teşekkür ediyorum. Tarıma dayalı şehrimizde tarıma dayalı bir sanayi oluşturmaktan dolayı iyimser bir yapının olduğunu ifade etmek istiyorum. Tarımın geliştiği illerde özellikle sanayileşme kültürünün de tarıma yönelik olması bu anlamda üretim yapan çiftçiler anlamında da sağlıklı bir yapının oluşmasına zemin hazırlıyor. Çiftçimiz ürettiği ürünü pazarda kime satacağına dair kaygı duyuyor. Fiyatın düşmesinden dolayı mağdur olan çiftçimiz bu anlamda yükü üzerinde topluyor. Çiftçimiz bazen çalıştırdığı işçini maaşını ödeyemiyor. Özellikle Malatya’da bir kayısı birliğin olması gerekiyor. Geçmişte kurulan kayısı birliğin siyasallaşması ve siyasallaşması ile yanlış organize olmasından kaynaklı bir sıkıntı oldu. Türkiye’de kayısının haricinde çok önemli ürün birlikleri var. Şehrin dinamiklerini ve çiftçiyi bir arada tutacak ve bir birini denetim ve kontrol edebilecek bir organizasyonla acilen kayısı birliğin kurulması gerekiyor. Kayısı ihracatçılarının da yaşadığı sorunlar var, kükürt sorunu var. Kayısı monilya hastalığı nedeniyle ürün kaybı yaşanıyor. Tarım ve Orman Müdürlüğünce yağmurlama döneminde özellikle çiftçilerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Sözleşmeli ürün satışını resmiyete dökmeli ve çiftçilerin mağduriyetinin önüne geçilmeli ” dedi.

-“ Tarım, bir ülkenin ayakta kalması için en önemli sektörlerden biridir”

“Salgın Döneminde Borsanın Pozisyonu ve Kuru Kayısı Ticaretine Yönelik Beklentiler” konusunda konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Kayısı Malatya’nın ortak paydası, Malatya ekonomisinin en güçlü ve en önemli aktörü. Malatya’da yeni bir devlet üniversitesi olarak Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin sürekli tarım ve kayısı odaklı olarak, kuru kayısıda yaşanılan sorunlar, üretimde yaşanılan sorunlar, iklimsel değişiklikler gibi bütün akademik çalışmalardan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve akademisyenlere teşekkür ediyorum. Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kayısı çekirdeğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili önemli çalışmalar yapmıştı. Bu Malatya için bir şans, bir üniversitemiz var. Malatya tarım şehri olma adına çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Malatya’nın bir taraftan sanayisi güçlenirken, bir taraftan sanayi alt yapısı ivme kazanırken, bir taraftan da tarım şehri olma konusunda gerçekten emin adımlarla ilerliyor. Bizim en büyük avantajlarımızdan birisi kuru kayısı. Mutlaka kuru kayısıdan kaynaklana dezavantajlarımızda mutlaka var. Kayısı, mili ürünlerimizden de birisidir. Malatya kuru kayısısı bölgesel ürün değil, bir stratejik üründür. Covid_19 salgını süreci ile birlikte dünya tarımın ne kadar önemli olduğunu yeniden keşfetti. Sanayisi ile çok övündüğünü gördüğümüz ülkülerin bir taraftan da tarımını ihmal ettiğini gördük. Tarım, bir ülkenin ayakta kalması için en önemli sektörlerden biridir.” İfadelerini kaydetti.

-“ Çiftçilerimizin mutlaka bahçelerinde arı bulundurmaları gerekiyor.”

“Salgın Sürecinde Malatya’da Tarım ve Gıda Sektörüne Yönelik Kamusal Uygulamalar” konusunda Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, “Malatya’da bu yıl yağış boldu, bunun avantajların yanında, dezavantajları da oldu. Biz bu süreçte basında çok yer alacak şekilde yayınlar yaparak çiftçilerimizi bilgilendirdik. Malatya çiftçisi bilgili ve bilinçlidir. Mühendis anlamında güçlü bir yapıdayız ve her çiftçinin bir danışmanı var. Çiftçilerimize SMS gönderdik. Yağıştan dolayı çiftçilerimizin bazıları fırsat bulamadılar. Yağışlardan dolayı çiftçilerimiz ilk ilaçtan sonra Monilyanın açığa çıkmasının ardından biz şikayet edilen ilaçları laboratuvarlara gönderdik. Monilya tam atak yapmadan önce biz bu çalışmalarımızı yaptık. Bu konuda bir rapor hazırladık. Organik bahçelerin tamamında da sorun olduğunu gördük. Ben kayısı bahçemde arı bulunduruyorum. Çiftçilerimizin mutlaka bahçelerinde arı bulundurmaları gerekiyor.” diye konuştu.

-“Türkiye kendi kendine yeten bir ülke”

“Covid-19 Sürecinde Tarım ve Kuru Kayısı Ekonomisi Üzerine Değerlendirmeler” konusunda konuşan Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gündüz, “Dünyada tarım ve gıda ülkeler önce kendine yeterlilik düzeyini sorgulamaya başladılar. Türkiye gerek üretim ve gerekse de potansiyeli nedeniyle her hangi bir sorunun yaşanmayacağını gösteren ülkelerden biridir. Türkiye kendisine yeter, ama dünyada birçok ülke kendisine yeterlilik değil. O ülkelerinde temel gıda maddelerini de mutlaka karşılanması lazım. Türkiye üretim gücü ile gıda temininde dünyada öncü rol oynayabilecek bir potansiyele sahip.” dedi.

-“ Kayısı için bir bilim kurulu olmalı.”

Çiftçi Gözüyle Kayısı Tarımına Yönelik Beklentiler” konusunda konuşan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç, “Öncelikle böyle bir paneli düzenleyen Malatya Turgut Özal Üniversitesine ve rektörümüze teşekkür ediyorum. Covid_19 ile birlikte dünyada tarımın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Ülkemiz de herkes evinde izole oldu, sadece çiftçi tarlada kaldı. Çünkü çiftçini restoranlarda, AVM’ler de, güzellik merkezlerinde gezme şansı olmadığı gibi Covid_19 salgınında da çiftçini kendisini koruma şansının olmadığını öğrendik. Covid_19’u Gıda_20 ile yeneceğiz. Hem ülke ve hem de insan sağlığı açısından, onun için üretmek zorundayız. Malatya’da insanımızın tüccarımızın, çiftçimizin, herkesin faydalandığı bir üründen bahsediyoruz, Malatya kayısısı. Olduğu zaman Malatya çok rahat, emlak satışları bile patlıyor, olmadığı zaman herkes borçlu. Tarım ve Orman Bakanlığımız kayısıyı daha çok desteklemeli. Kayısı için bir bilim kurulu olmalı. ” dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, katılımcılara ve ziraat Fakültesine katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ederek, bu tür etkinliklerin devam edeceğini kaydetti.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Bilal Tay (4 yıl önce)
    Bilal bey yorumunuz için tşk ederim. Malatya'da kayısı konusunda bilgi ve tecrübe bakımından çok donanımlı arkadaşlarımız var. Farklı görüşleri ve konuşmacıları da dinlemek gerekir diye düşünüyorum. Haklısınız Hocam. Konuşmacılar; Malatyamızın, bu sektörün değerleri, çok kıymetli Hocalarımız. Hepsininde düşünceleri bizim için çok önemli. Ancak konu "kayısı" olunca "Bayram Murat ASMA" göz ardı edilmemeliydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (4 yıl önce)
    Proje TÜBİTAK-İŞBAP projesi idi ve tüm finans Tübitak tarafından sağlanıyordu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (4 yıl önce)
    Bu zihniyet değişimi mümkün mü. İnönü'de kurulacak Türkiye'nin en büyük ve tek kayısı araştırma laboartuvarını açtırmayan zihniyet halen işbaşında ve bilim adamı zannediyor kendini. Projenin hazırlığını bizzat yaptım son imza günü kendini otorite zanneden iki zat imzalamadığı için bir dünya para iade edildi. (Gerekli Bilgi Dönemin Rektörü sayın Cemil Çelik hocada mevcuttur) Biriside vekil. Kayısı kurtulacakmış peh yok etmeyin yeter. 2000 ppm'i 2001 ppm yapın bakayım ne durumdasınız. ABD 5000 ppm'e kadar kayısı alıyor. BİLİM BİLİM BİLİM GERÇEK BİLİM.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ YEŞİLYURT (4 yıl önce)
    Yav he he.Allah aşkına konuşmayın derdimize yanalım.İcraat yok.Ağaçlar kurudu ağaçlar piyasadaki dandik ilaçlardan.Bunu konuşun..yağmur yağmış ilaçtan sonra yok ağaçlar ilacını alamamış.Yağmur sanki ilk defa yağdı ilaçtan sonra.
    0
    0
    Yanıtla
  • yazihanli (4 yıl önce)
    Korona bilim kuruluna siyasiler uyuyorum ki kayısı bilim kuurulunw bu çiftçi ve siyasiler uysun. Gardasim koylu bilecekki ben kaliteli urun getirir birliğe verirsem bu ürünü bu birlik aslan gibi aslan paraya satar aslan gibi paramida öder dieyecek. KAYBEDİLEN İNSAN İLE KAYBEDİLEN GUVEN GERİ GELMEZ.......
    0
    0
    Yanıtla
  • EFE (4 yıl önce)
    bencede olmalı başınada belediye başkanını getirin o bütün sorunları çözer bakın maske sorununu nasıl çözdü bi haftaya kadarda aşıyı açıklayacak
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Neden bu panelde Prof. Dr. Bayram Murat ASMA hocamız yok. Kaysı denince ilk akla gelen isimdir kendisi. Böyle bilgili ve duayen bir hocanın bu panelde olmaması büyük bir eksikliktir. Paneli düzenleyenler lütfen bu konuya bir açıklık getirsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Gerçekten çok güzel bir paneldi, verimi konusunda konuşmaya bile gerek yok, hem sorunlar konuşuldu hem de Kayısı'mıza verilmesi gereken değerler hakkında istişareler fikir alışverişleri yapıldı. Bu güzel programı organize ettiği için Aysun hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Ziraat Fakültesi Dekanı ve hocalarımızın bilgilerinden faydalanma imkanımız oldu. Üniversite de bu tür konuları akademik olarak değerlendirilmesi çok önemliydi. Kayısı da görülen güncel hastalıklar ile ilgili Youtube kanalında videolar da çekiliyordu,bunlar çok faydalıdı ve şimdi yapılan bu Panel tüm sıkıntılara rağmen aralıksız çalışma ruhu mükemmeldi. Aysun hocamızın Acı kayısı çekirdeği Ekstresi, Kayısı Çekirdeği Kahvesi gibi projeleri de bunca yıldır Malatya'yı Malatya yapan değerlere, değer katan bir rektör olduğunu bir kez daha gösterdi. Teşekkürler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilal Tay (4 yıl önce)
    Malatya Kayısısı Tarımına emek vermiş, değer katmış; konunun duayeni; saygıdeğer Sayın Prof. Dr. Bayram Murat ASMA Hocamızın yapılan bu paneldeki konuşmacılar arasında olmayışı büyük bir eksiklikti. Panelde, Hocamızın değerli bilgilerine ihtiyaç vardı.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (4 yıl önce)
    Dostlar pazarda görsün konferansı pandemi yokken ne yaptılarda şimdi napsınlar yine emek veren değil tüccar malı götürecek
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet koc (4 yıl önce)kadir isimli kullanıcı yorumuna
    Sende pazarın uyanık tüccarı olmuşsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahap (4 yıl önce)
    3000-4000 pippen kükürt içeren kayısının daha faydalı olduğunu zararlı olmadığını ispat ettiyseniz gıda kodekisi niçin değiştirilemiyor. Bilimsel denilen çalışma yetersizli kalıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    İl Tarım müdürünün önerisi güzel bahçede arı dağlarda ayı komedi gibi tabiki tozlaşmaya faydası var onu çocuk bile bilir siz bu baharın negibi çalışmalar yaptınız ondan bahsetseydiniz tamamını dinledim en önemli konuları yunus başkan anlattı
    0
    0
    Yanıtla