SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Rekolte Tahmini İçin Çalışma Başlatıldı

0
Güncellendi - 2021-05-23 02:30:12
Kayısı Rekolte Tahmini İçin Çalışma Başlatıldı
A- A+ PAYLAŞ

Dünyada en fazla Türkiye’de, Türkiye’de ise en fazla Malatya’da üretilen ve yıllık Türkiye ekonomisine 250-350 milyon dolar arasında döviz girdisi sağlayan kayısının bu yılki tahmini rekoltesinin açıklanması için start verildi.

2021 yılı üretim sezonunda Malatya genelinde Kayısı Tahmini Rekolte çalışmalarını yapacak olan Komisyon Toplantısı yapıldı. Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit başkanlığında düzenlenen toplantıya, İl Müdür Yardımcısı Ramazan Çolak, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket Başyiğit, komisyon üyeleri olarak Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinden dört ziraat mühendisi, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden bir ziraat mühendisi, Ticaret Borsası’ndan iki temsilci, Ticaret ve Sanayi Odası’ndan bir temsilci katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Kayısı'nın öneminden söz edip, "Kayısıda tahmini rekolte, kayısının pazarlanması ve fiyatlanması bağlamında üreticilerimiz ve ihracatçılarımız açısından önem arz etmektedir. Uzun yıllar yaptığımız rekolte tahini çalışmalarında kesin rekolteye çok yakın rakamlar tahmininde bulunduk. Bunun nedeni komisyon üyelerimizin planlı, düzenli, fedakar ve gayretli çalışmalarının sonucudur. Bu yıl bu görevi yürütecek olan sizlerin de aynı özenle çalışmalarınızı yürüteceğinize inanıyorum. Bu toplantının ardından hemen başlayacağınız çalışmalarınızda il ve ilçe müdürlüklerimizle her türlü desteği vereceğiz. Hepinize bu çalışmaya katılmanızdan dolayı teşekkür ediyor, başarılar diliyorum" dedi.

Toplantıda, komisyon üyelerinin yürüteceği çalışmalar için planlamalar ve programlamalar görüşüldü. Kayısı Tahmini Rekolte Komisyonu’nun yaklaşık 2 haftalık çalışma sonrasında kayısıdaki bu yılki beklenen tahmini rekoltenin açıklanması planlanıyor.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • murat (3 yıl önce)
    Bu hükümetin enflasyon rakamına,işsizlik,kalkınma,çiftçi desteklerine,kayısı rekoltesinede inanamıyorum.Sizin arazide değil masa başında birilerinin yararına rakam belirlediğini düşünüyorum.Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 84 ünü karşılıyoruz.Daha bir milyar doları göremedik.Hükümetin akp miletvekillerinin ,T.O.H.ve Köy işleri bakanlığının.Ticaret Bakanlığının ayıbı.Kayıs müstshsili yaş ortalaması 57 yaş on yıl sonra ilgili kurumların kapısına kiliy asarız.
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (3 yıl önce)
    Sezon girmeden Rekolte açıklanması, Şire Pazar’ı esnafının kayısı fiyatlarını düşürmelerine yarıyor.Ayrıca Dünya ya işlenmiş kayısıyı pazarlayan Avrupa ve Amerikalı firmaların Türk tüccarlarla pazarlık yapıp fiyatı düşürmesine faydası olacaktır. Kayısı üreticisinin rekoltenin bilinmesinde bir çıkarı yoktur. Rekolte ile uğraşacağınıza Dünya kuru kayısı üretiminin %80-85 ini üreten Malatya’da Dünya Kayısı Borsasını kurarak Dünya kayısı fiyatlarını Malatya belirlesin. Lisanslı depoların kapasitesini artırarak köylünün bu depolarda yararlanacağı fiyata düşürülmesini sağlayın, rekolte yüksek olduğu yıllarda fazla kayısılar. bu depolarda saklanabilsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    siz bir şey açıklamayın..3-5 tüccar zengin olsun diye garip gurabanın emeğini hiçe saymayın...sezon sonu açıklayın..
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Şimdi geçen gene il müdürü rekolte ile ilgili tehdit edildim demişti.yalnız ortada yanlış anlaşılma vardı.müdür bey rekolteyi yüksek söylemiş deniliyordu.yani çiftçinin işine yaramıyor,tüccara yarıyordu.neden çünkü mal çok oldumu fiyat düşüyor.fazla rekolte açıklamasında demek çiftçiler tehdit etmiş il müdürünü.hele bakalım bu sene kim tehdit edecek sayın müdürümüzü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan SOĞUKPINAR (3 yıl önce)
    Kayısı ile ilgili her türlü çalışmayı destekliyoruz . Fakat burada birşey çok dkkat çekici, bilimsel duyarlılığı olan her insanın sorması gereken bir soru , Sayın Müdürümüz Tahmini Kayısı Rekoltesi için komisyonlar kurulduğunu ifade etmişler, tahmin derken ? Bu bir üç aşağı beş yukarı anlamına geldiğini bütün herjes bilir , istatistik biliminde bunun karşılığı tanışma payodır ve burada rakam konuşur + - % ... Diye , biz hala Malatya'da kaç ağaç kayısı olduğunu ve hangi cins kayısı olduğunu bilmiyoruz. ÇKS sisteminde karşılığı yok ve yıllar önce ki kayıtlar güncel değil. Şu anda yetişkin 300 ağaca bakıp 7 miiyon veya 8 milyon ağaca bakıp rekolte açıklayan mühendislerimiz kutluyorum , bunu Albert Ainshtain bile yapamaz. Sayın il müdürümüze yıllar önce bu konuda kayısı müstahsilleri veri tabanı projesini sunmuştuk. Ayrıca bir akademisyenimizkle konuşurken söyledi rekolte açıklamalımıyız ayrı bir soru . Kayısı Araştırma Proje Geliştirme Derneği Başkanı
    0
    0
    Yanıtla
  • 45 Mustafa (3 yıl önce)
    Rekolte neden düşüyor ziratcılar ne zaman sahaya çıkacaklar kaysı agaçlarını nasıl koruruz diye hiç araştırma yapmışlarmı yoksa ben maaşımamı bakarım diyorlar. Tarsim eski sisteme nasıl döndeririz diyorlarmı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Kayisi ureten anlamaz masa basinda maas alanlar anlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali mert (3 yıl önce)
    Toplantıda çiftçi temsilcisi ziraat oda başkanları hariç herkes var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    Rekolte açıklayacağına taban fiyat açıkla.
    0
    0
    Yanıtla