KURULAN DERNEĞİN YÖNETİMİNDE AKADEMİSYENLER DE YERALDI.. Kayısı üreticilerinin kronik sorunlarından biri haline gelen ve buna bağlı olarak kent ekonomisinin can damarı olarak nitelendirilen kayısının üretim, fiyatlandırma istikrarı ve pazarlama alanındaki gelişimini de olumsuz yönde etkileyen üreticinin örgütsüzlüğü sorununun çözümü yolunda önemli bir adım olarak, Malatya Kayısı Üreticilerini Koruma Derneği kuruldu.
Yönetiminde Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve kayısı alanındaki bilimsel literatürün önemli bir bölümünün yazarı olan Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Turgut Özal Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Doğan ve kayısı üreticilerinin yer aldığı başkanlığını Kazım Doğan’ın yaptığı Malatya Kayısı Üreticilerini Koruma Derneği’nin Sancaktar Mahallesi’ndeki ofisinin açılışı, hafta sonu gerçekleştirildi.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı törenin açış konuşmasını Prof. Dr. Bayram Murat Asma yaptı.
Prof. Dr. Asma: 30 bin aile kayısı üretimi yapıyor
Kayısının Malatya için sadece tarımsal ve ekonomik bir kaynak ve zenginlik olmadığını, aynı zamanda Malatya kent kültürü ve kimliğini domine eden bir özelliğe de sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Malatya’da yaklaşık 30 bin aile kayısı üretimi ile iştigal etmektedir. Her yıl Malatya’dan 100 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek ülke ekonomisine 300 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Sadece kuru kayısı da değil, her yıl 50 bin ton yaş kayısı, 10 bin ton kayısı çekirdeği ihraç edilerek kayısının ülke ekonomisine katkısı 400 milyon dolar düzeyine taşınmaktadır” dedi.
Dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında yer alan Türkiye ekonomisi içinde 400 milyon dolarlık bir ihracat gelirinin görece küçük bir rakam gibi görüneceğini belirten Prof. Dr. Asma, buna karşılık, kayısıdan elde edilen gelirin, yüzde yüz yerli ve milli üretimden kaynaklanmasının önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Asma, “Kayısıya samimiyetle yaklaşırsak çözemeyeceğimiz sorun yok”
Malatya Kayısı Üreticilerini Koruma Derneği’nin fikirsel temellerinin ve ilk örgütlenme aşamasının sosyal medya üzerinden yürütüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Bayram Murat Asma, klasikleşmiş “Kaysının sorunları” deyiminin doğru olmadığını, kayısının değil, kayısı üretim, geliştirme ve pazarlama süreçlerine yönelik yönetsel sorunlar olduğuna dikkat çekerek, bu sorunların aşılmasında üreticinin örgütlenmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.
“Kayısıya samimiyetle yaklaşırsak ve kayısıya hak ettiği değeri verebilirsek çözülmeyecek sorunumuz yoktur” şeklinde konuşan Prof. Dr. Asma, “Biz, Şubat 2018’de sosyal medya üzerinde ‘Kayısı Üreticileri Grubunu’ kurduk. Bu grup şu anda 17 bin kişilik bir üye sayısına ulaşmıştır. Temmuz 2018 içerisinde de Malatya’da kayısı üreticilerinin bir araya gelmesi, sorunlarına birlikte çözüm üretmesi için bir çözüm arandı. İnşallah bugün de sizlerin katılımıyla bu dernek kuruldu ve açılışı yapılacak. Ben bu derneğin iyi niyetle ve samimiyetle hareket ettiğine inanıyorum. Ben de derneğin yönetim kurulu üyesi olarak, Malatya’da kayısı üreticileri ile birlikte çaba gösterip, Malatya’mız için ülkemiz için büyük bir nimet, büyük bir zenginlik olan kayısı ve kayısı üreticisi için emek vereceğiz, alın teri dökeceğiz, bilimin yarattığı imkânları kayısımız için seferber edeceğiz” dedi.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Çınar, “Kayısı için ne yapsak azdır”
Törende daha sonra Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar konuştu. “Kayısı için ne yapsak azdır” diyen Mehmet Çınar, sorunların örgütlü hareket edilerek çözülebileceğini ifade ederek, “Kayısı üreticilerinin böylesine bir dernek çatısı altında örgütlenmesinde, bir araya gelmesinden memnuniyet duydum. Kayısımız için ne kadar çalışsak, emek versek azdır. Çünkü dünyada eşi benzeri olmayan memleketimize bölgemize özel bir ürün bizler bu ürünü geliştirmek için ihracatını daha yüksek rakamlara çekmek ve bu üründen üretilecek yan ürünlerin kalitesinin daha iyi olması için ne yapsak azdır. Çünkü Malatyalılar olarak bizim her şeyimiz. Kent ekonomimizin can damarı” dedi.
AK Parti Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı da olan Mehmet Çınar, yeni dönemde seçilmesi halinde, kayısı üreticisinin örgütlü çalışmalarına her tür desteği vereceklerini, kayısı üreticisinin ve kayısı üreticisini bir çatı altında bir araya getiren Malatya Kayısı Üreticilerini Koruma Derneği’nin yanında olacaklarını vurguladı. Çınar, “Maalesef ama çok eksikliklerimiz var, yetirince sahiplenilmemiş. Bir boş vermişlik var. İnşallah yeni dönemde bu şekilde üreticilerimizin bir arada olması, belediyeler, sanayi odalarımızın da katkılarıyla bizler kayısımıza daha çok sahip çıkacağız ve daha çok önemseyeceğiz. Kayısıdan ürettiğimiz ürünleri pazarlama ve tanıtımı için, daha fazla getirisi olması için çalışmalar yapacağız. Yeşilyurt Belediyesi olarak da bizler her zaman üreticilerimizin yanında olacağız. Yeni dönemde tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni projelerimiz olacak. İnşallah onları da beraber buradaki üreticileri koruma derneğimizle birlikte geliştiririz. Malatya’mıza katkımızı artırmış oluruz. Ben bir araya gelen kayısı üreticilerimizi kutluyorum” diye konuştu.
Sadıkoğlu, “Akademisyen ve kayısı üreticisinin bir araya geldiği bu oluşum çok değerli”
Malatya Kayısı Üreticilerini Koruma Derneği’nin açılış töreninde konuşan bir başka isim Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, derneğin kayısı alanında Türkiye çapında tanınan bilim adamları ile kayısı üreticisini aynı çatı altında buluşturmasının son derece değerli olduğunu söyledi.
Kayısıcılık sektörünün geliştirilmesinde birliktelik, örgütlülük ve dayanışma ruhunun önemine değinen Malatya TSO Başkanı Sadıkoğlu, “Kayısı üreticilerini böyle bir araya getirerek değerli bir oluşuma imza atmış olan değerli hocalarımız Bayram Murat Asma’ya, Kazım Doğan Hocama teşekkür ediyorum. İnsanlar birlikte bir güçtür. Bizler şunu istiyoruz. Birlikte hareket edilen her olay hem güç oluşturur hem de bulunduğu ortamda sinerji yaratır” dedi.
Kayısı üreticilerinin geçmişten bu yana bir sahibinin olmadığına dikkat çeken Malatya TSO Başkanı Sadıkoğlu, bu eksikliği gidermek için Malatya Kayısı Üreticilerini Koruma Derneği üzerinden kayısı üreticisine destek olmak konusunda her tür desteği sağlayacaklarını kaydetti. Sadıkoğlu, “Akademisyenlerin de içinde bulunduğu bu dernek kayısı üreticilerine hasattan sofraya kadar üretim aşamalarında hem doğruyu öğretecekler hem de kayısı ile uğraşan üretici kesimin mutsuzlukları hem TSO olarak bizleri de üzüyor. Birlikte bir güç olabilirsiniz. Sıkıntılarınızın çözümünde biz de ortak olmaya çalışırız. Hocalarımıza da teşekkür ediyoruz. Kayısı ile iştigal olmalarından çok memnunuz” diye konuştu.
Dernek yönetim kurulu kimlerden oluşuyor?
Malatya Kayısı Üreticilerini Koruma Derneği yönetim kurulunun, Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Prof. Dr. Ergün Doğan, Kazım Doğan (Başkan), Mustafa Naim Tahtalı, Cahit Atalan, Berkan Karakaş, Abdulkadir Fırıncı’dan oluştuğu bildirildi.
Açılış törenine kimler katıldı?
Malatya Kayısı Üreticilerini Koruma Derneği’nin açılış törenine, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, Dernek Başkanı Kazım Doğan, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Doğan, Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi MYO Müdürü Dr. Oğr. Üyesi Tuncay Kan, AKP Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammet Yalçınkaya, Battalgazi MYO Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Sıddık Doğan, Öğr. Gör. Cumali Aydoğan, Battalgazi MYO Genel Sekreteri Sabri Elmas, Özsan Sanayi Sitesi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Alkan, çok sayıda kayısı üreticisi ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com