SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticilerine Monilya Uyarısı

0
Güncellendi - 2020-04-01 06:07:03
Kayısı Üreticilerine Monilya Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, kayısının çiçeklenme dönemi hastalıklarından monilyanın (Sclerotinia laxa) Malatya ve çevresinde pek rastlanmamakla beraber, hasat dönemine yakın yağışa bağlı olarak nispi rutubetin yükselmesiyle meyvede görülebileceğine belirterek, üreticilerin bu süreçte dikkatli olması ve hastalığa ilişkin belirtilerin gözlenmesi halinde ilgili birimlere başvurması gerektiğini söyledi.

Monilya hastalığı hakkında, sosyal medyada oluşturduğu “Kayısı Akademisi Platforumu”nda kayısı üreticilerinin çiçeklenme döneminde kayısının karşılaştığı sorunlara yönelik sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Bayram Murat Asma, monilya hastalığına bir fungus (mantar) neden olduğunu ifade etti.

Monilya hastalığının ilk belirtisi kayısı çiçeklerinin beyaz taç yapraklarında görülüyor

Hastalığın çiçek, çiçek sapı ve meyveye zarar verdiğini, hastalık belirtisi olarak, öncelikle çiçeklerin beyaz taç yapraklarında yağ lekesine benzer lekeler oluştuğu bilgisini veren Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Sonra taç yaprak büzüşüp kahverengileşir ve sanki kaynar suda haşlanmış gibi bir görünüm alır. Hastalık etmeni fungus, çiçek sapından dala geçerek kabuk altında kahverengi bir leke oluşturur” dedi.

“Malatya ve çevresinde pek görülmüyor ama...”

Hastalanan çiçek kesin­likle meyve bağlamayacağını ve dal üzerindeki çiçekler ile birlikte solarak  kurak dönemde tamamen kuruyacağını kaydeden Prof. Dr. Asma, Malatya ve çevresinde meyvede moniya hastalığına pek rastlanmamakla birlikte hasat dönemine yakın yağışla birlikte nispi rutubetin yükselmesiyle meyvede de monilya görülebileceği uyarısında bulunarak üreticilerin gözlemlerinde dikkatli olmasına vurgu yaptı.

“Çiçeklenme döneminde ilaçlama önemli...”  

Prof. Dr. Asma, özellikle çiçeklenme döneminin yağışlı geçmesi durumunda çiçeklerin % 5-10’u açtığında birinci, % 80-90’ı açtığında ise ikinci kimyasal ilaçlamanın yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Bayram Murat Asma, üreticilerin kayısıya ilişkin her türlü sorunda bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da başvurabileceğini ifade ederek, kayısı üreticilerine yardımcı olmanın asli görevleri olduğunu kaydetti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Metin (4 yıl önce)
    Aynı uyarıyı zaten il ilçe müd yapmıştı.Neyse tekrardan zarar gelmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulbasit kartopu (4 yıl önce)
    Bu hastalık için hangi ilacı kullanmalıyız. Teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Ülkemizde ve Malatya da kaysının piri Prof. Dr. Bayram Murat Asma hocama ilgisinden ve çiftçilerimizi bilgilendirmesinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ancak bu tür bilgilendirmelerin hocamızın özverilerinden ziyade kurumsallaşmış birimler tarafından da yapılması gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram (4 yıl önce)
    Bahçe'nın bakımını ilaçlamasını nasıl yapacağız.Bağına bahçene gidiş yasak.Malatya halkının % 30 luk kesimi bahçesine bir şeyler ekiyor yaz mevsimi için. Tam mevsimi ilaçlama ,sebze ekme zamanı ama gidemiyor. yetkililerin bağı bahçesi olana kolaylık sağlaması lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Üretim üretim yine üretim diyorum.kaysi ve fındık dışında ithal etmediğimiz tarım ürünü kalmadı.tarim ve hayvancılığa çok önem vermeliyiz çiftçiye üretimde destek olmalıyız belki bir ürünü dışardan daha ucuza alabiliriz ana yinede biz uretmeliyiz tarım alanları ve meralari koruma altına alıp buralarda betonlasma ve yapılaşmayı yasaklamaliyiz gelecek nesillere bırakılacak en büyük miras meralar ve tarım alanlarıdır.
    0
    0
    Yanıtla