Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, kayısının çiçeklenme dönemi hastalıklarından monilyanın (Sclerotinia laxa) Malatya ve çevresinde pek rastlanmamakla beraber, hasat dönemine yakın yağışa bağlı olarak nispi rutubetin yükselmesiyle meyvede görülebileceğine belirterek, üreticilerin bu süreçte dikkatli olması ve hastalığa ilişkin belirtilerin gözlenmesi halinde ilgili birimlere başvurması gerektiğini söyledi.
Monilya hastalığı hakkında, sosyal medyada oluşturduğu “Kayısı Akademisi Platforumu”nda kayısı üreticilerinin çiçeklenme döneminde kayısının karşılaştığı sorunlara yönelik sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Bayram Murat Asma, monilya hastalığına bir fungus (mantar) neden olduğunu ifade etti.
Monilya hastalığının ilk belirtisi kayısı çiçeklerinin beyaz taç yapraklarında görülüyor
Hastalığın çiçek, çiçek sapı ve meyveye zarar verdiğini, hastalık belirtisi olarak, öncelikle çiçeklerin beyaz taç yapraklarında yağ lekesine benzer lekeler oluştuğu bilgisini veren Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Sonra taç yaprak büzüşüp kahverengileşir ve sanki kaynar suda haşlanmış gibi bir görünüm alır. Hastalık etmeni fungus, çiçek sapından dala geçerek kabuk altında kahverengi bir leke oluşturur” dedi.
“Malatya ve çevresinde pek görülmüyor ama...”
Hastalanan çiçek kesinlikle meyve bağlamayacağını ve dal üzerindeki çiçekler ile birlikte solarak kurak dönemde tamamen kuruyacağını kaydeden Prof. Dr. Asma, Malatya ve çevresinde meyvede moniya hastalığına pek rastlanmamakla birlikte hasat dönemine yakın yağışla birlikte nispi rutubetin yükselmesiyle meyvede de monilya görülebileceği uyarısında bulunarak üreticilerin gözlemlerinde dikkatli olmasına vurgu yaptı.
“Çiçeklenme döneminde ilaçlama önemli...”
Prof. Dr. Asma, özellikle çiçeklenme döneminin yağışlı geçmesi durumunda çiçeklerin % 5-10’u açtığında birinci, % 80-90’ı açtığında ise ikinci kimyasal ilaçlamanın yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Prof. Dr. Bayram Murat Asma, üreticilerin kayısıya ilişkin her türlü sorunda bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da başvurabileceğini ifade ederek, kayısı üreticilerine yardımcı olmanın asli görevleri olduğunu kaydetti.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com