SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısıda Bu Yıl da Boş Çiçek ve Dökülme Sıkıntısı Var'

0
Güncellendi - 2018-04-04 04:32:32
'Kayısıda Bu Yıl da Boş Çiçek ve Dökülme Sıkıntısı Var'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, Malatya ekonomisinin bel kemiği olan kayısıda bu yıl boş çiçek ve dökülme sıkıntısının yaşandığını söyledi.

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, ilçe ziraat odası başkanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, tüm üreticileri büyüyen Türkiye’nin büyüyen çiftçileri olarak görmek istediklerini belirterek, "Büyüyen ekonomimizin çiftçiye düşen payını direk çiftçiye yansıması için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Bazı olumsuzluklara rağmen üreticilerimiz hak ettikleri yere gelene kadar birlik ve beraberliğimizi bozmadan tüm engelleri tek tek kaldırıp hep birlikte mutlu günlere koşacağız. Ülkemiz üzerinde oynanan kirli oyunlara inat daha çok çalışıp daha çok üreteceğiz. Mesleğimiz zor ve her tarafı risk olmasına rağmen insanımıza kanser yapan nişasta bazlı tatlandırıcıları ve ne olduğu belli olmayan ithal etleri yedirmemeye gayret edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Malatya çiftçisi olarak birinci sorunlarının kayısı ile alakalı fiyat istikrarsızlığı ve yaşanan don afetleri olduğunu ifade eden Kılıç, küresel ısınma neticesinde değişen iklim şartlarından en çok kayısı üreticilerinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Her yıl değişik bir afet ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Kılıç, “2015-2016 yılında don afeti, 2017 yılında ağaçlarda dal kuruması olduğu gibi bu yıl da boş çiçek ve dökülme sıkıntısı yaşamaktayız. Bu sorunların Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü bu olumsuzluklarla alakalı bir araştırma yaparak rapor halinde kamuoyunu aydınlatması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Bu yıl 11-15 Nisan tarihinde 12’incisi düzenlenecek olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılmasının öngörüldüğünü söyleyen Kılıç, böyle bir organizasyonun bölgedeki çiftçiler için kaçınılmayacak bir fırsat olduğunu ifade etti. Bu neden ile bu fuarların bir çiftçi bayramı gibi olması gerektiğini kaydeden Kılıç, “Tüm üreticilerimizi bakanlarımızı karşılamak üzere fuar alanımıza bekliyoruz. İyi olacak hastanın, doktor ayağına gelirmiş. İşte sıkıntılarımızı giderecek iki bakanımız geliyor. Tüm üreticilerimizi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

TZOB Yönetim Kurulu üyesi Bekir Şinasi Özdemir ise toplantıda yaptığı konuşmada 11-15 Nisan arasında düzenlenecek Malatya Tarım Fuarının önemine değinerek “Sayın genel başkanımızın programa katılıp katılacağı net olup olmamakla beraber, katılım sağlayabilmek için her türlü gayreti göstereceğini bizlere iletti” şeklinde konuştu.

Malatya Tarım Fuarlarının her zaman canlı geçtiğini dile getiren Özdemir, “Malatya Tarım Fuarı, Türkiye’nin tarım fuarları ile yarışır bir haldedir. Tabi Malatya’nın öncelikli, özellikli bir önemi vardır. Nedir o? Kayısıdır. Dünya kayısı üretiminin yüzde 65’ni Malatya çiftçimiz, üreticimiz üretiyor. Kayısı maalesef her yıl bir afete maruz kalıyor. İnşallah bu yıl ucuz atlatacağız. Allah yardımcımız olsun diyorum üreticimize. Bir yıl don, bir yıl dolu, bir yıl yanıyor, bir yıl kuraklık her yıl bir şey yaşıyoruz. İnşallah bu yıl böyle şeyler yaşamayız. Ama bundan da önemlisi, bunlar kadar da önemlisi, kayısımızın para etmesi, pazar bulabilmemiz, elimizdeki malı paraya çevirebilmemiz” ifadelerine yer verdi.

Malatya ekonomisinin en büyük lokomotifinin kayısı olduğunu sözlerine ekleyen Özdemir, “11 Nisan’da açılacak 15 Nisan’da son bulacak olan Tarım Fuarımızın gerek Malatya’ya gerek ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Allah çiftçimizin, üreticimizin rızkını bol, helal, hayırlı etsin inşallah” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Has kaysici (6 yıl önce)
    Büyük esnaf dedikleri malatyanin kayisi kaymagini yiyenler icin konusmak rahat. koylu üretsin o zor sartlarda ucuza satsın stokcuda toplayip malina mal katsin ne guzel dunya.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Daha şimdiden ağlamaya başladılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enes (6 yıl önce)
    Mesele ciceklerin boş veya dolu olmasi değil. Görünen o ki bu yil kayisi gecen yıla göre az olacak fiyatlar yükselecek. Ciftcilerin istediği kayisi azkende cokkende fiyatinin değerinde olmasi . cokken ayak alti olup az ken elde mal yokken ucuk fiyatlar olsun istemiyorlar. Nasilki cay, fındik ve fıstiğa sahip cikiyorlarsa kayisiyada sahip ciksinlar. Şükretmek konusunada gelecek olursak, Allah a 1000 lerce kez şükürler olsun ama kalkipta piyasanin bir kac kişi tarafindan istedikleri gibi yönlendirildiğini bildiğimiz halde şükretmek Allah a değil kayisi piyasasinin başindakilere şükrekmek olur. Kulun kula şükrettiği nerede görülmüş. Şükredin diyip insanlari şirke teşvik etmeyin. Piyasayi kul belirliyor Allah değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (6 yıl önce)
    Başkanım teşekkürler güzel konuşma için.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatyalı (6 yıl önce)
    Ben babama dedim arkadas kayisilari kökten keselim bahçeyi ver bir mütaahhit e zarar i kar a çevirelim kirasini yeriz diye bakalım inşallah dinler yoksa çiftçiye bir destek yok hal ortada
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (6 yıl önce)
    Hep Yok yok diye diye Allah elimizdekini de alacak çözüm sunun sebeblerini araştırıp çözüm üretin
    0
    0
    Yanıtla
  • Evinde otur sukret bekle caba sarfetme olur mu
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (6 yıl önce)
    YETTİ ARTIK.. Kayısı yandı, üretici ağlıyor. Mahsül bol üretici ağlıyor. Kardeşim devlet ne yapsın? Bedava para mı versin! Bir de 1 ekmeğe muhtaç olanları düşünün şükür edin artık.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatyalı (6 yıl önce)Hüseyin isimli kullanıcı yorumuna
    O ekmeğe muhtaç olanlar yazın hurma yiyenler kışın tirmalar tabi devlet e lafımiz yok ama çiftçiye hayvancılık yapana destek olsun temmenimiz..Devlet kocaaa devlet çiftçiye destek olursa birazda karsiliksiz olmalı en azından bazı engeller kaldırılıp yeni yollar acilmali anlayabildin mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar aslan (6 yıl önce)
    Bir sene de şükür edin ya hep isyan hep isyan.Allahtan gelene binlerce şükür
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar bey kayısı çiftçisi borç batağında bu konularda bilgi sahibi olmadan yorum yapma
    0
    0
    Yanıtla
  • neye şükür edelim!! zaten şükre de şükre de bu hale geldik..ülke olarak geri kaldık..sigorta 34 bin tl...işçi parası olacak 70 tl..her sulama 1500 tl (5 defa) bankaya 12 bin tl..ilaç. 5800 tl...gübre 3000 tl... çiçekler yüzde 70 i boş...eeee...ne alacam bundan şimdi...söyleyin bakam tuzu kurular!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu güne kadar aldığın hasılatları da yazsaydın sana inanırdık.Hep zarar ediyorsan satarsın gider.AĞLAMAYIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim (6 yıl önce)
    Yok diye diye yok olacaksınız sayın başkan:) Ebette çiçeklerin bir kısmı boş olacak, dolu olanlar dökülecek,bir kısmını soğuk vuracak ama kalan sağlar bize yeter inşallah. Siz de biliyorsunuz ki o çiçeklerin hepsi meyve olsa dallar kırılır.
    0
    0
    Yanıtla
  • CeM Ağaoğlu (6 yıl önce)İbrahim isimli kullanıcı yorumuna
    İbrahim bey başkanın dile getirdiği çiçeklerin boş olması ile sizin dile getirdiğiniz aynı değil.. Malatya genelinde bir çok Kaysı bahçelerinde çiçekler sıcaktan olsa gerek (özellikle de kaba aşı cinsi olan kaysılar) boş.. sizin dediğiniz manada ki çiçeklerin boş olması dediğiniz gibi normal; aksi halde dal kalmaz...
    0
    0
    Yanıtla
  • bu sene normalden fazla bir dökülme var..eskiden 60 ı doluydu..şuan yüzde 70 boş..
    0
    0
    Yanıtla