SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıda Genetik Değiştirme Söz Konusu Dahi Olamaz"

0
Güncellendi - 2019-06-28 05:24:26
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden kayısıda ‘genetik değiştirme’ iddialarına yanıt geldi.

Kayısıda yapılan çeşitlendirme çalışmaları konusunda Malatya’da yürütülen bilimsel çalışmaların Malatya kayısısının genetiğini değiştireceğini ve Malatya kayısı çeşitlerinin Iğdır kayısı çeşitleri ile aşılanarak kalite kaybına yol açacağı iddialarına Malatya Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yazılı bir açıklama ile yanıt verildi.  Açıklamada, Malatya kayısısının genetiğinin değiştirildiği iddialarının bilimsel bir temele ve gerçeğe dayanmadığı belirtilerek “Malatya’da kayısı geni değiştirmeyi amaçlayan, bu yolda çalışan herhangi bir kurum ve kuruluş yoktur. Dolayısıyla kayısının genetiğinin değiştirilmesi söz konusu olamaz” denildi. Açıklamada genetik değiştirme ile melezleme çalışmalarının da tanımı yapılarak,  Malatya’da yapılan çalışmaların melezleme çalışmaları olduğunu ve bunun da iklim koşullarına, hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı kayısı çeşidi geliştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

“Iğdır kayısısından kurulmuş bahçe Malatya’da yoktur”

Malatya Valiliği tarafından medya kuruluşlarına gönderilen yazılı açıklamada, Malatya kayısısının genetiğinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığı gibi, Iğdır kayısı çeşidinin de Malatya’da yaygınlaştığı şeklindeki iddianın gerçekle ilişkisi olmadığı belirtildi.

Bazı basın yayın organlarında “Malatya Kayısısı”nın genetiği ile oynandığı ve Iğdır kayısısının aşılanarak genetiğinin değiştirildiği” yönünde haberler yapıldığı hatırlatılan açıklamada, meyve çeşitlerinde genetiğin değiştirilebilmesi için iki yöntem bulunduğunu, her iki yöntemin Malatya’daki kayısıcılık çalışmalarında kullanılmadığı kaydedildi.

“Ne Bakanlığın izni var ne de bu yönde çalışan bir kurum var”

Meyve çeşitlerinde genetiğin değiştirilebilmesi için kendi cinsinden başka bir kayısı çeşidine gen transfer etmek gerektiği ya da kayısıya kayısının dışındaki diğer canlılardan gen transfer edilmesi yoluyla yeni bir çeşit elde edilebildiğini ve bu yolla elde edilen ürüne de “transgenik” ürün denildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Bu tekniği kullanmak ve yeni çeşit geliştirmek için Bakanlık izni olması gerekir. İlimizde bu tekniği kullanan herhangi bir kurum ve kuruluş mevcut değildir. Dolayısıyla kayısının genetiğinin değiştirilmesi söz konusu olamaz” denildi.

Malatya’da üretilen kayısının yaklaşık % 57 si Hacıhaliloğlu, % 32 si Kabaşı ve geriye kalan % 11 lik kısmı da diğer kayısı çeşitlerinden oluştuğunun açıklandığı Malatya Valiliği açıklamasında, aşı ile çoğaltılan fidanların genetiğinin değişmediği şeklindeki bilimsel gerçeklik de hatırlatılarak, “İlimiz geneli şarka virüsüne karşı karantina kapsamında olup, dışarıdan aşı materyali ve sert kabuklu meyve fidanı girişi (Elazığ ve Şanlıurfa İlleri hariç) yasaktır. Dolayısıyla bu iller dışında üretilen sert kabuklu meyve fidanları ve aşı materyalleri kullanılmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

“Malatya’da Iğdır kayısı çeşidi (Şalak) ile kurulan bahçe yok”

Iğdır kayısısı denilen Şalak (Apricos) çeşidi sofralık olup şeker oranının (Brix) değerinin düşük olması, lif yapısının kurutmaya uygun olmaması ve sofralık olarak raf ömrü kısa olması nedeniyle Malatya’da tercih edilen çeşitlerden olmadığının kaydedildiği açıklamada, Malatya’da son yıllarda Şalak (Iğdır kayısı çeşidi) çeşidiyle kurulan bahçe mevcut olmadığının da altı çizildi.

Malatya Valiliği – İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklamasında, son olarak Malatya kayısının genetiği ile oynandığı yönündeki iddialar kesin bir dille yalanlanarak, “Bu bilgiler ışığında Malatya Kayısısı’nın genetiğinin değiştirilmesi söz konusu olmadığı gibi Şalak çeşidinin de yaygınlaşması söz konusu değildir” denildi.

“Melezleme çalışmalarının amacı kayısı çeşitleri özelliklerinin geliştirilmesidir”

Açıklamada son olarak, Malatya kayısı çeşitlerinin özelliğinin artırılması (İrilik, soğuk ve hastalıklara karşı dayanıklılığının artırılması gibi) amacıyla melezleme çalışmaları yapılmakta olduğu, bu yöndeki bilimsel çalışmaların kayısı çeşitlerine ait genetiğin değiştirilmesini sağlayan yöntem olmadığı belirtildi ve “Mevcut üretimi yapılan Malatya Kayısımızın özelliğinin iyileştirilmesi, dış pazar payının arttırılması ve ilimizin kayısıdan elde ettiği gelirinin arttırılması amaçlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık çeşit geliştirme çalışmalarını destekliyor

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı, sadece kayısıda değil diğer meyve türlerinde de yapılan çeşit geliştirme çalışmalarını destekliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, bu konuda bir örnek vererek, Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü’nde geliştirilen çekirdeksiz limon çeşidinin tescillendiğini ve bu limon çeşidine dünyanın her yerinden büyük talep olduğunu vurguladı. Bakanlığın tarımsal ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik AR-GE çalışmalarına maddi ve manevi destek verdiği gibi ödüllendirdiğini de kaydeden Macit, “Bir araştırmacı yeni bir ürün geliştirip tescil ettirdiği zaman onun patentinin gelirinin yüzde 60’ını araştırmacıya veriyor” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Hasan koç (5 yıl önce)
    Tarım orman il müdürümüzün yaptığı açıklama gayet açık net.Konuyu doğru değerlendirmiş.Kayısı konusunda yıllarını vermiş Prof.Dr.Bayram murat asma hocamızında bu konudaki çalışmaları ve gayreti takdire şayandır.Böyle spekülatif haber ve yorumlar ancak malatya kayısı üreticilerine zarar verir.Lütfen biraz duyarlı olalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut özal öğrencisi (5 yıl önce)
    Sayın Bayram hocam ziraat fakültesi binasının yanında bulunan bahçenin(spor salonu yolu üzeri)girişte sol tarafta bulunan kayısı ağaçlarının neden hasadi yapılmamış.Piyasada 15 ila 20 tl adasında satılan o kayısılar yerlerde çürüyüp gidiyor.Keşke ziraatte çalışan arkadaşlara bi söyleseniz de kiraz hasadını yapana kadar şu kayısıya da bi baksalar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısıbey (5 yıl önce)
    1-Islah amacı ile yapılan melezleme yönteminde elde edilen yeni çeşit yeni bir gen yapısına sahip değil mi? 2- binlerce yıldır Malatya ve Fırat havzasına başarılı bir şekilde uyum sağlamış olan kadim kayısımızın mevcut hali ile özelliğini korumak daha akılcı değil mi? 3-mutasyon gen değişimi ise melezleme sonrası yeni çeşidin gen yapısı farklı olmuyor mu? 4-Erken ya da geç ürün veren yeni çeşitlerin kaç sezon sonra mevcutlarla aynı dönemde ürün vereceğimi düşünüyorsunuz? Yoksa sonsuza kadar mı? Yanıtınız sonsuza kadar ise bu işi bilmiyorsunuz. 5-Kayıdının erken ya da geç çiçek açması tamamen iklim ve coğrafi şartlara bağlıdır. Aslınnda tüm bitkiler için bu doğa kanunu geçerlidir. Dünyanın çeşitli yerlerinde erken ve geç çiçek açan kayısı çeşitleri mevcuttur. Çok gerekiyor ise oralardan fidan getirip tecrit edilmiş bir bölgeye dikip sonucu bekler görürsünüz. 6-Eylül ayında ürün veren kayısı çeşidi bile var. Nisan ayında da. Kendinizi yormayın, milletin parasını çar-çur etmeyın. Erken veya geç kayısı hayalleri ile mevcut kadim kayısımızı yok edilmesine alet olmayınız. 7-Melezleme sadece ve sadece hastalıklara dayanıklılık için yapılmalı ki bunda bile gen değişikliği riski vardır. Yani GDO. 8- Ağır ilaçlar basılarak yıkanmadan millete yedirilen kayısının yararı değil zararı olduğunu herkes bilir. Ama bu konuda bir faaliyet dahi yapılmaz! 9- O sağlığa bir çok faydası olduğu reklamı yapılan kayısı Türkiye'de kaç bahçede var bilen var mı? 10- Gerçekten organik olan kayısı var bazı ülkelerde ve Malatya'daki bir kaç bahçede. Fiyatının diğerine göre en az 10 kat fazlaya satıldığından haberi olan yetkili var mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Şakir BERKTAŞ (5 yıl önce)Kayısıbey isimli kullanıcı yorumuna
    İl Müdürlüğümüzün açıklamsı gayet yeterli olmuş ve sizin kafanızdaki bir çok sorunun cevabı da aslında İl müdürlüğü'nün açıklması içerisinde var diye düşünüyorum, benim merak ettiğim sadece 10. maddede zikrettiğiniz " Gerçekten organik olan kayısı var bazı ülkelerde ve Malatya’daki bir kaç bahçede. Fiyatının diğerine göre en az 10 kat fazlaya satıldığından haberi olan yetkili var mı?" Organik kayısının diğer kayısıya oranla 10 kat yani % 1000 fiyat fazlalığı olan yerleri bize bildirmeniz mümkünmüdür... Bu konuda gerçek bir bilgi verebilrseniz üreticileri ve Malatyayı gerçekten çok mutlu edersiniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Prof. Dr. Bayram Murat Asma (5 yıl önce)
    Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün konu hakkındaki açıklamasının altına imza atıyorum. Son derece güzel, açık ve anlaşılır bir açıklaması olmuş. Ayrıca Tarım Müdürlüğümüz konu ile ilgili tartışmalara son noktayı koymuş. Lütfen konuyla ilgili spekülasyonlara yol açacak yorumlar yapmayalım. Aksi taktirde kayısıcılığımız zarar görebilr. Bu yıl Nisan ayının yağışlı geçmesi nedeniyle meyvelerde şeker içeriği biraz düşük ve yanak oluşumu azaldı. Hepsi bu..
    0
    0
    Yanıtla