SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kayısıda Hasat ve Kurutma Dönemi Devam Ediyor

0
Güncellendi - 2020-07-23 04:17:04
Kayısıda Hasat ve Kurutma Dönemi Devam Ediyor
A- A+ PAYLAŞ

 "KAYISI KOLAY YETİŞMİYOR, İŞİ ÇOKTUR.." Malatya'da kayısı hasadı devam ediyor.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonuna sahip ve "Dünyanın kayısı başkenti" olarak nitelendirilen Malatya'da 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor.

Monilya hastalığı ve zirai dondan zarar görse de yaş ve kuru olarak satılan kayısının fiyatının geçen yıllara oranla yüksek olması üreticiyi sevindirdi.

Darende ilçesinde üretim yapan Mustafa Turcan, AA muhabirine, ekonomik anlamda Malatya'nın can damarı olan kayısıda hasadın sıcak hava koşullarına rağmen sürdüğünü söyledi.

Zorlu kayısı hasadının temmuz ayında başladığını belirten Turcan, şöyle devam etti:

"30 yıldır bu işi yapıyorum. Kayısının işi çoktur. Sabah 7'de başlarsın geceye kadar uğraşırsın. Güneşin altında yapıldığı için çok daha zor oluyor. Kayısı kolay yetişmiyor. Dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını Malatya karşılıyor. Iğdır ve Anamur'da yetişen kayısı ile Malatya'da yetişen kayısılar arasında fark vardır. Diğer kayısılar yalnızca sofralık olarak ikram edilebilirken Malatya kayısısı fırınlanarak, güneşte kurutularak da ikram edilebilir. Malatya kayısısını ağzına attığın an anlarsın. Malatya kayısısının şeker oranı diğer kayısılardan yüksektir. Bu yüzden tadı da diğer kayısılardan daha güzel olur."

Turcan, 300-400 kök kayısılarının bulunduğunu normalde 15-20 işçinin çalıştığı bahçede bu yıl 5-6 kişilik ailesiyle kayısı toplayacağını aktararak, "Düğünlerimizi, tatillerimizi kayısıdan sonraya planlıyoruz. Kayısı olmadığı zaman ertelemek zorunda kalıyoruz." dedi.

Kayısının sağlıklı bir meyve olduğunu anlatan Turcan, şu an yaş kayısının kilogramının 10 liradan satışa sunulduğunu kaydetti.

Ayhan İŞCEN- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • osman reis (4 yıl önce)
    allah bereket artırsın.
    0
    0
    Yanıtla