SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Resmi' Rekolte Tahmini: 381 Bin Ton Yaş, 85 Bin Ton Kuru

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün (BÜGEM) talimatları doğrultusunda İl Müdürlüğü koordinesinde oluşturulan Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu’nun, 2020 yılı yaş kayısı rekoltesini 381 bin 737 ton, kuru kayısı rekoltesini ise 85 bin 275 ton olarak tahmin ettiğini açıkladı.

Dünya kayısı üretiminin en önemli merkezi konumundaki Malatya’da, 2020 yılının kuru ve yaş kayısı üretim miktarına ilişkin tahminler, başta üretici olmak üzere kayısı piyasası aktörleri açısından büyük önem taşıyor.

Malatya il Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2020 yılı kayısı rekoltesi tahminine ilişkin olarak bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre; Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün (BÜGEM), kayısı rekoltesi tahmini için sağlıklı veri elde edilmesi amacıyla, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinesinde Kayısı Rekoltesi Tahmin Komisyonu kurulması talimatı verdi.

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün bu talimatı üzerine, bünyesinde, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma Enstitüsü, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ile Ziraat Odası temsilcilerinin yer aldığı "Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu" oluşturdu.

Kayısı Rekolte Tahmin Komisyonu, rekolte tahminini belirlemek için neler yaptı?

Kayısı Rekolte Tahmin Komiyonu, Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri tarafından 2 Nisan – 24 Nisan tarihleri arasında, İstatistik Veri Ağı’na girilen verim değerlerine ilişkin istatistikleri de dikkate alan bir çalışma yürüttü.

Rekolte tahminine ilişkin açıklamaya göre, Rekolte Tespit Komisyonu tarafından kayısı üretim alanları için doğal afetlerle ilgili riskler bitinceye ve yüksek rakımlardaki kayısı ağaçlarının çiçekleri meyveye dönüşünceye kadar beklendikten sonra kayısı ağaçlarının verimi ile ilgili saha çalışmaları yapıldı.

Saha çalışmalarının tamamlanmasından sonra,  Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu üyeleri toplanarak, ilçelerin istatistik veri ağına girdiği iki dönem tahmin rakamları ile saha çalışması verileri değerlendirilerek rekolte tahmin çalışmalarını tamamladı.

Tüm bu çalışmaların sonucu olarak, Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu;  2020 yılı yaş kayısı rekoltesi tahminini 381.737 ton, kuru kayısı rekolte tahminini ise 85 bin 275 ton olarak belirledi.

Yaş kayısı ihracatı ve tüketimi 40 bin ton olarak öngörülüyor

Açıklamada, Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu, 381 bin 737 ton olarak tahmin edilen yaş kayısı rekoltesinden 40 bin 637 tonluk bir bölümün, yaş olarak ihraç edileceğini ve iç piyasada tüketime ayrılacağını öngördüğü belirtilerek, geriye kalan 341 bin 100 tonluk büyük bölümün ise kuru kayısı rekoltesini (85 bin 275 ton) oluşturacağını belirledi.

“1978’den bu yana rekolte doğru tahmin edilmektedir”

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, belirlenen yaş ve kuru kayısı rekoltesi tahmininin güvenilirliği konusuna da vurgu yaparak, kurumun 40 yılı aşan birikimini referans gösterdi. Açıklamada, bu konuda, “İlimizde 1978 yılından bugüne İl Müdürlüğümüz tarafından rekolte tahminleri açıklanmaktadır. Bu veriler dikkate alınarak ihracat ve iç piyasaya sunulan kayısı miktarları değerlendirildiğinde, yıllar itibariyle tespit edilerek açıklanan rekolte tahminlerinin doğruya yakın olduğu görülmektedir” denildi.

“Rekolte tahminine ilişkin tek resmi veri Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu’na aittir”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamasının son bölümünde, yaş ve kuru kayısı rekoltesine yönelik tek resmi çalışma ve verinin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesindeki Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu’na ait olduğunun altı çizildi ve bunun dışındaki kişi ve kurumların tespitlerinin anılan Komisyon ile ilgisinin olmadığı vurgulandı. Bu konuda şöyle denildi: “Resmi olarak "Kayısı Rekolte Çalışması" komisyonumuz dışında, İlimizde herhangi bir kurum ve kuruluş tarafından yapılmamaktadır. Rekolte tahmininde bulunan kişi ve kurumların tespitleri kendi görüşleri olup; komisyonumuzla herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

37 yorum yapılmış

  • malatya (4 yıl önce)
    bu rakamlar gerçek dışı acaba kimler kimlerin çocukları biz o sıcakta o güneşte sırılsıklam ter dökerken para saçacak ortalığa bir kilo kaysı kaç dolar ediyor ? neden bizim kaysımızı devlet haketiği paraya alıpta ihracat yapmıyor devletimizde kazansın köylümüzde . bu kadar insan emeğiyle hakıyla iki üç kişinin cebini dolduruyoruz .
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (4 yıl önce)
    Kaybın % 50 olduğunu sana kim söylediyse ona sor. O seni haberdar etsin. Tabi öyle biri varsa...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Basri Özdemir (4 yıl önce)
    Ya önceki yıllarda rekolteyi olduğundan düşük açıkladılar yada bu yılın rekoltesi olduğundan yüksek. Geçen yılın yarısı kadar kayısı ancak olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • asım (4 yıl önce)
    1 kişi göster, bir örnek ver. 3 TL ye alıp 15 TL ye satan. çelişkili olmayın. 15 TL lik kayısı, 15 TL ye alınır. 3 TL lik Kayısı 3 TL ye alınır.
    0
    0
    Yanıtla
  • nihat kılıç (4 yıl önce)asım isimli kullanıcı yorumuna
    benim söylemek istediğimi sen anlamamışsın, anlaşıldığı kadarı ile bir tüccarsın ve söylediklerim zoruna gitmiş, sana daha açık anlatayım çiftçiden 10 tl ye aldığınız kayısı tüketiciye ulaşıncaya kadar 40 tl oluyor. siz arada zahmet çekmeden ve çiftçi kadar yorulup, maliyet ödemeden daha fazla para kazanıyorsunuz şimdi anladın mı ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (4 yıl önce)
    Bu Açıklanan rekolte kaysı ÜRETİCİSİNE YAPILAN BİR DARBEDİR
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (4 yıl önce)
    Bu Açıklanan rekolte kaysı ÜRETİCİSİNE YAPILAN DARBEDİR
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (4 yıl önce)
    İşlem hatası yapmışlar kesinlikle excelden toplarken iki defa toplamışlar... 50 bin ton kuru kayısı ancak olur bu yıl gördüğüm ve bildiğim kadarıyla....
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 yıl önce)
    Eğer vatandaşa gerçekçi rakam verdiklerini iddia ediyor ve vatandaşın rakamları kabul etmelerini bekliyorlarsa saha çalışmalarını nasıl yaptıklarını, hesap yöntemlerini ve diğer dataları web sayfalarında paylaşsınlar. İstatistik bilenler kendi hesabını yapsın. Aksi halde "Ekmek çarpsın 85.000 ton kuru kayısı olacak." demek gibi oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • kazım doğan (4 yıl önce)
    İyi Çalışılmamış Bu düşünce ve tutumla Malatya Kaysısına zarar veriliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • METEHAN (4 yıl önce)
    3 yada 5 tüccarın açıklaması 50 bin tonu geçmez busene...Ama tüccar ucuza almak için 85 bin ton açıklaması geliyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • çok doğru bir söz
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (4 yıl önce)
    Kayısı politikasını belirleyenlerin kimler, kimlerin kimlerin adamı olduğunu gösteren açıklama, manipülasyon yaparak milletin elindeki malları ucuza kapatma çabası, büyükler her zaman küçükleri yemek ister, bazıları da buna çanak tutar, kayisida da, borsada da,
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (4 yıl önce)
    Söz konusu gerçek dışı kayısı rekoltesi Tüccarın yüzünü güldürüp üreticinin belini kırmak için uydurulmuştur Kayısı İhracatı yapanların parası çoktur ve her yerde adamları vardır Ticaret odası, Valimiz, ve yetkili Bakanlıklar malesef kayısı sorunlarını biz üreticiler değilde sürekli Kayısı Tüccarları ile bir araya gelip lüks hotelerin yemekli davetlerde onlardan bilgi almaktadırlar buı durumda bizleri derinden üzmektedir ve son derece mağdur etmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bedri (4 yıl önce)
    Geçen sene ki aynı rakamlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaya (4 yıl önce)
    Herhalde bu kadar kayısı yı başka bir gezegende bulacaklar.varda biz niye görmüyoruz uyanık olun elinizdeki malı ucuza satmayın .yoksa İran kayısısını mı? Satacaklar bu sene tüm ilçelerde 40 bin ton bulsunlar şükretsinler ama bu rakamları açıklayan kar kimin adamları ticaret borsası bile bu sene fiyatların iki katı olacağını söyledi.dikkatli olun
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (4 yıl önce)
    Geçen sene ile kıyaslarsak rekoltenin en ez %30 düşeceğini tahmin ediyorum. Rekolte tahmini kesinlikle fiyaskodur. Acilen düzeltme yapılması gerekir. Emek vermeden, gezip dolaşmadan kafalarına göre açıklama yapılmış. Kul hakkındandamı korkmazsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (4 yıl önce)
    Bence tarım il müdürlüğü tarsim experlerinden sorsaydı daha doğru tahmin yapardı bu rakam. Malatyaya ihanettir 3-5 zengini daha zengin etmeye yarar başka birşey deil ..yazıklk
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (4 yıl önce)
    45 000 tonu geçerse adam değilim bütün malatyayi gezdim benim bahçemde geçen yıl 10 ton çıktı bu sene 1 ton çıkmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    editör..diğer yorumum nerde...başını kırp yayınla EDİTÖR: Başüstüne çavuş efendi.. Bizim çöp sayfasında yayında!!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • çavuş efendi...kafana göre yorumları kırpıyorsun...iktidara laf gelmesin diye hoşuna gideni yayınlıyorsun..çöp kutusu
    0
    0
    Yanıtla
  • Şahin (4 yıl önce)
    Bu rekolte açıklaması TÜİK’in enflasyon açıklamalarına benziyor burada Malatya çiftçisinin hakı gasp ediliyor ve üç beş tüccara peş keş çekiliyor bu doğru bir tespit değildir bu kurulda bulunan kuruluşları ciddiyete davet ediyoruz çiftçi zaten zor durumda lütfen tekrar yeniden hakkıyla adaletli bir açıklama yapsınlar kamuoyuna
    0
    0
    Yanıtla
  • Halit44 (4 yıl önce)
    Yorumları hayretler içerisinde okudum, kayısı nın az olmasını mı bekliyorsunuz, yok yok diye diye elinizden tümden gitmeyede
    0
    0
    Yanıtla
  • rekolteyi yüksek tutup fiyatı düşük tutmak için çalışıyorlar..kapiş
    0
    0
    Yanıtla
  • Halit44 (4 yıl önce)ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Adamlar yıllardır yapıyolarmış rekolteyi, şimdi mi fiyatı düşürmeye çalışsıınlar, aç gözlülük yapmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • bu sene farklı ..ürün yok..fiyat en 2 katına çıktı ama bunlar cebinden para vermemek için rekolteyi yüksek tutuyorlar..aç gözlülük değil alın terinin hakkı..boş yazma..
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (4 yıl önce)
    Benim ne bölgeme ne de bahçeme gelen bir yetkiliye rastlamadım.bu rekolteyi nasıl hangi kriterlere göre belirliyorlar anlamış değilim.Kime sorsanız,kayısı geçen yıla göre neredeyse % 40 daha az.Bunların hesabına göre geçen yıl 500-600 bin ton yaş kayısı vardı demek.Bu yalan yanlış rekolte sadece fiyat spekülasyonu yaratmak,çiftçinin emeğini tüccara peşkeş çekmekten başka bir şey değildir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hani tarım il müdürlüğü geçen yıla göre %50 kayıp var diyordu ondan sonra tekrar çiçek açtı meyve tuttuda bizim haberimiz mi olmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • il müdürlüğü kayıp % 1-2 dedi, sitesine girip bakın burdan sallamayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Senin bahçene uğramadıkları için rekolte yanlış oldu yani. Ne bahçen varmış senin...
    0
    0
    Yanıtla
  • nihat kılıç (4 yıl önce)
    fiyatı düşürmek için rekolteyi yüksek söylüyorlar her zaman söyledikleri yalan çiftçiden al 3 tl ye sat 15 tl ye masa başında kazanca bak, çiftçi işçilik, ilaç, gübre, sulama vb. maliyetleri ödesin siz kazanın
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Kovid 19 sürecinde il ve ilçelerde personel yoktu hangi ekip çalıştı ve tahminde bulundu bu sene monilya dan dolayı birde yağışın çok yağmasından özellikle kabaaşı çeşidi meyve bağlamadı insan bari dürüst olur tarım İl müdürü bile bile hersene ürün para etmesin çifçi ezilsin diye rekolte yi yüksek tutuyor niye o makama Malatya'daki ağaları oturttu ondan vesselam
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet ergen (4 yıl önce)
    Siz 85 bin ton kuruyu zor gorursunuz sabah aksam bahce gezen ben ...50 bin ton kuru olursa sevinin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (4 yıl önce)
    Allah tan korkun Allah'tan. Nerde okadar kaysı. Hani 65. Bin ton du.kimin için açıklandı bu rekolte. 65 bin ton bile çıkmaz.Ayip tir ayip
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre elinden ne gibi bir bilgi veya yahut delili varki böyle diyorsun söyle bizde sana inanalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı az çok her ilçede var. Siz yok deyince yok olmuyor. Bence tutarsızlık kayısı az diyenlerde
    0
    0
    Yanıtla
  • M.G (4 yıl önce)
    Yine esnafımızı da düşünmemiz gerekiyor açıklaması.
    0
    0
    Yanıtla