SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıda Risk Devam Ediyor"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:16:12
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da hafta sonu etkili olan kar yağışının kayısıya olumsuz etkisinin olup olmayacağını değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, “Kar yağması veya yağmur yağması soğukluk açısında çok ciddi bir zarar  teknik olarak vermiyor. Önemli olan bu aşamadan sonraki devam edecek eksi derecenin altındaki sıcaklıklar ve bunların süreleri” dedi.

“CİDDİ BİR ZARAR OLMASI BEKLENMİYOR”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya’da etkili olan kar yağışının kayısı için olumsuz etkisinin olup olmayacağı konusunda değerlendirmede bulunarak, “Tabiki bu kar yağışlarını mevsim itibariyle belki bu kadar şiddetli beklenmiyordu, ama soğukluk derecelerini bekliyorduk, mevsimi takip itibariyle. Bu meteoroloji kayıtlarını incelediğimizde de bugün yüksek kesimlerde karla beraber alçak kesimlerde de kar başladı. Kar yağması veya yağmur yağması soğukluk açısında çok ciddi bir zarar  teknik olarak vermiyor. Önemli olan bu aşamadan sonraki devam edecek eksi derecenin altındaki sıcaklıklar ve bunların süreleri. Şu anki beklentimiz bu. Önümüzdeki bu gece için meteoroloji kayıtlarına baktığımızda eksi 3, eksi 4 derecelerini gösteriyor. Tabi bunun yerel bölgelerdeki hissediliri ne olacak, bu geceyi takip etmek gerekiyor. Şu saate kadar geldiğimiz noktada kar yağışının kayısının özellikle çok ciddi bir zararının olmasını beklemiyoruz. Ama bu aşamadan sonra risk devam ediyor, önümüzdeki hafta boyuncuda benzer riskler yine devam edecek” dedi.

“ÇİÇEK DÖNEMİNE GÖRE RİSK BİRAZ DAHA AZ”

Mevsim olarak Malatya il genelindeki kayısıların yüzde 15’ini kapsayan kaba aşı denilen çeşitlerin çiçek açtığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek şunları söyledi, “Tabi mevsim itibariyle kaba aşı çeşitlerinde çiçek açmış durumda. Bu da yaklaşık yüzde 15 civarında bir  Malatya geneli açısında çiçek açmış döneminde. Çiçek açan bölgelerde risk oranı daha yüksek. Özelilikle tomurcuk, pembe tomurcuk ve balon dediğimiz aşamada çiçeğe göre biraz daha risk az teknik anlamda. Ama bütün seyri önümüzdeki süreç içerisinde göreceğimiz sıcaklık dereceleri, yine havanın açık olma durumu ve açık olmasıyla beraber yağan bu karın kalış süresi de  kayısılara olası don zararını etki derecesini belirlemiş olacak. Şuan için bir hasar durumunu ifade etmek mümkün değil. Şuan pembe tomurcuk ve beyaz baloncuk dönemi, bundan sonraki bir aşama çiçek açma dönemidir. Risk oranının veya riske dayanma gücünün daha da azaldığı bir dönemdir.  Küçük meyve dönemi en hassas dönemdir. Bu çiçek dönemine göre, soğuklara karşı biraz daha dayanıklı olduğu bir süreçtir.”

“BÖLGE BÖLGE DEĞİŞİR”

Kayısı ağaçlarının don tehlikesi karşısın da fizyolojik durumlarının çok önemli olduğuna işaret eden Çiçek, “Sıcaklığın, yani eksi derecedeki sıcaklığın bölgesel anlamdaki şiddeti ve süresi çok önemli. Özellikle pembe tomurcuk ve beyaz baloncuk dönemlerinde zarar oranları da kendilerinin fizyolojik durumlarına göre değişiklik gösterecek. Bölge bölge değişiklik gösterecek. Birde çiçeklerin ve tomurcukların hangi evrede olma durumlarına göre etki dereceleri değişmiş olacak.

“ÇİFTÇİLER TOPLU HALDE SAMAN VE LASTİK YAKMALI”

Çiftçilerin don tehlikesine karşı yapmaları gereken çalışmalar hakkında da bilgi veren Çiçek, “Normal olarak geçmişte de biz sürekli soğuk havalarda bahsettiğimiz noktada bir hava sirkülasyonunun olması, soğuk durgun havanın harekete geçirilmesi için çeşitli metotlar var. Bunların en basiti saman yakma, lastik yakma gibi. Ama bunların sadece bir bahçede yakılması veya lokal bir bölgede yakılmış olması bu anlamda çok etki etmiyor. Dolayısıyla bahçe sahipleri bütün komşuları ile birlikte bölgesel bazda ortak hareket ederek, bu tedbirleri alması gerekiyor” ifadelerini kaydetti.

“DON TEHLİKESİ İÇİN KIŞ HAZIRLIĞI ÇOK ÖNEMLİ”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, çiftçilere yönelik olarak şu uyarılarda bulundu, “Çiftçilerimizi şunu ifade etmek istiyoruz; biz bölgemizde monopol bir ürün desenine sahibiz ve dolayısıyla kayısı ürününde gerek ilk bahar donları, gerekse takip edecek olan dolu gibi tabi afetler gibi riskler her dönem devam ediyor. O nedenle çiftçilerimiz her dönem ağaçlarını sağlıklı bir şekilde kışa hazırlamaları, bakım ve beslemelerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Zirai mücadeleleri aksatmamak gerekiyor. Şu bir gerçektir, zayıf bünyeli, fizyolojik olarak zayıf olan ağaçlar bu tür olaylarda daha çok zarar gördükleri bir gerçektir. Bu nedenle hastalıklardan ve bu tür zararlardan  daha az etkilenmek için öncelikle temel bakımlarını aksatmamaları gerekiyor.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız