SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kayısıda Rekolte Tahmini Tutmadı, Fiyatlar Artacak

0
Güncellendi - 2017-07-29 00:59:40
Kayısıda Rekolte Tahmini Tutmadı, Fiyatlar Artacak
A- A+ PAYLAŞ

  • Vali başkanlığında kayısı toplantısı.. Açıklanan kuru kayısı rekolte tahmini tutmadı. Öngörülen 142 bin tonluk kuru kayısı rekoltesinde yüzde 45’lere varan oranda kayıp olacağı bildirildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde bu yıl kuru kayısıda tahmini rekoltenin 142 bin ton olarak açıklanmasına karşın, zaman içerisinde yapılan ölçümleme ve tespitlerde don, dolu çil hastalığı ile mevsim şartlarının sıcak geçmesi gibi dış etkenler nedeniyle kuru kayısıda yüzde 45’lere varan oranda kayıp oluşacağı bildirildi. Bu durumda 2017 yılı kuru kayısı rekoltesinin 85-90 bin ton civarında gerçekleşeceği, bunun da üreticinin fiyatlarına olumlu yansıyacağı kaydedildi.

“Rekoltede ciddi kayıp var, kayısı fiyatları artacak”

Kayısıda hasat mevsimi devam ederken, Vali Ali Kaban, 1 Ağustos’ta Kayısı Borsasının aktif hale gelecek olması nedeniyle kayısıda yaşanabilecek sorunları değerlendirmek üzere ihracatçı ve üretici temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Ali Kaban, kayısının pazara ineceği önümüzdeki günlerde alınması gereken önlemlere ilişkin istişarede bulunduklarını söyledi. Bu toplantılarda üzerinde durulan en önemli konulardan birinin de rekolte sorunu olduğunu söyleyen Ali Kaban, “Gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gerekse Ticaret ve Sanayi Odası’ndan aldığım bilgilere göre tahmin edilen kuru kayısı rekoltesinde yüzde 40-45’lere varan bir kayıp var. Bu çok ciddi bir kayıp. Özellikle bizim 4 numara dediğimiz, ihracata tabi olan kayısı ürünümüzün ciddi kaybı anlamına geliyor. Bu da fiyatların bundan sonra yükseleceğini gösteriyor. Çiftçimizin bilerek ona göre pazara ürünlerini getirip ona göre bir fiyat talep etmeleri yararlı olacaktır. Aksi taktirde kendileri zarar görecektir” dedi.

“Kayısıya dair bir dizi önlem aldık”

“Kayısıda fiyat ve stok konusunda bir istikrar sağlanması halinde gerek üretici, gerek ihracatçı, gerek tüccar ve gerekse nihai tüketicinin kazanacağı bir sonucu elde etmek mümkün” diyen Vali Kaban, bu toplantılarda, borsanın önümüzdeki günlerde aktif hale gelecek olması nedeniyle bir takım önlemler aldıklarını kaydetti. Konuşmasında alınan önlemlere ilişkin bilgiler veren Vali Kaban, şunları söyledi:

“İhracatçılarımız ve üretici temsilcilerimizle birlikte geniş katılımlı bir toplantımız oldu. Orada bir fikir edindik ve o fikir üzerine tekrar bir araya gelerek, borsanın aktif hale geleceği 1 Ağustos tarihinden itibaren neler yapabileceğimizi, özellikle de kayısının hak ettiği değeri bulması açısından yönetim bölgemizde nasıl bir katkıda bulunacağımız hususunda nihai değerlendirmemizi yapmış olduk. Şire Pazarında güvenlik açısından oluşabilecek bazı tehditlerin, ihracatçılarımızı tehdit edecek bazı hususların önlenmesi için emniyet tedbirleri alınması hususunda talepleri olmuştu. Emniyet müdürümüze de talimat verdim. Orada emniyeti tehdit edecek unsurları bertaraf edecek bütün tedbirleri alacaklar.

Ayrıca köylerimizde özellikle üreticiyi mağdur edecek tarzda, alım satımlar sırasında sahte ve uygunsuz tartılarla alım yapıldığına dair iddialar vardı. Bunun giderilmesi için jandarma merkezli bir çalışma yapılıyor. Jandarmamız bu işi koordine edecek. Bütün köylerimizde, mahallerimizde birebir ilgilenmek suretiyle böyle bir şeyin önlenmesi için tedbir alacaklar. Gerekirse müftülükle yapılacak görüşme sonrasında camilerde halkımızın uyarılması sağlanacak. Bilim Sanayi İl Müdürlüğü ile yapacakları toplantıda tartıda sahteciliğe karşı her türlü önlemi alacaklar.

Tarım Müdürlüğümüz üzerinden, vergi birimlerimiz üzerinden böylesi bir alım satımı yapmaya ehil olup olmadıkları konusunda jandarmamız tarafından denetlenecek.

Ayrıca şire pazarı ve diğer alım satım noktalarında halk sağlığı veya gıda kontrolü ile ilgili problemleri incelemek üzere önceki valimiz döneminde oluşturulan sistem aynen devam ettirilecek. Uygunsuz ürünlerin devre dışı bırakılması hususunda yanlış uygulamalar göz açtırılmayacak.”

“Kalite kaybı nedeniyle rekoltede ciddi manada kayıp var”

142 bin ton olarak açıklanan tahmini kuru kayısı rekoltesinde mevsimsel şartlar nedeniyle ciddi kayıplar olduğuna dikkat çeken Vali Kaban, toplantılarda öne çıkan en önemli noktanın rekolte konusu olduğunu belirterek, “Bu çok ciddi bir kayıp. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde kayısı fiyatları ciddi manada yükselecektir. Başlangıçtaki beklentinin altında oluşacak düzey bize şunu hatırlatıyor. Özellikle çiftçimiz elindeki ürünün değerinin farkına varması lazım. Bu ciddi orandaki kayıp demek fiyata yansıyacak demek. Dolayısıyla fiyatın artık belli bir noktanın altında oluşmaması lazım. Çiftçilerimiz ürününü satarken bunu göz önünde bulundurması gerekiyor” diye konuştu.

“Kayısı Eylem Planı hazırlanacak”

Kayısıda uzun vadeli bir çalışmanın da olacağını bildiren Vali Kaban, “Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’nin desteği ile Kayısı Eylem Planı başlatıyoruz” dedi.

“Fiyatlar yükselecek, çiftçilerimiz bunu bilerek hareket etsin”

Vali Kaban, tahmini kuru kayısı rekoltesindeki bu kaybın nedeninin tespit komisyonun yanılıp yanılmadığına ilişkin bir soruya karşılık “Mevsimsel şartlardan gelen bir kalite kaybı var. Çiftçilerimizin, bu sene ki mevsim şartlarından dolayı özellikle üründe ciddi manada kalite düşüşü yaşandığı gerçeğini bilerek, ona göre pazara ürünlerini getirip, ona göre bir fiyat talep etmeleri yararlı olacaktır. Aksi taktirde kendileri zarar görecektir. Çünkü bu rekolte düzeyi ile bu fiyatlar ciddi manada yükselecektir. Bunun çiftçimiz tarafından bilinmesini istiyoruz” diye yanıtladı.

“Rekolte tahminini tek başına yapmıyoruz”

Toplantıda bulunan Tarım İl Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca ise soru üzerine söz alarak, rekolte tahminini kurum olarak tek başına yapmadıklarını, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşan bir komisyonla yaptıklarını hatırlattı. Kayısıda kilogram olarak beklenen düzeyde kayısı olmayacağını da söyleyen Karaca, “ Maalesef bu sene elek altı dediğimiz kayısı çok fazla. 200 tanesi bir kilo gelen kayısı çok fazla. Çil, dolu yarası olan kayısı çok fazla. Ayrıca mevsimin çok sıcak geçmesi nedeniyle kuru gıda beslemesi yapamadı” dedi.

“Rekolte tahminini kimin yapacağı da gündeme gelecek”

Toplantıda, bir gazetecinin, TARSİM Genel Müdürü’nün Malatya’nın bazı bölgelerinde sürekli don riski olduğu yönündeki açıklamalarının yanı sıra hatırlatıp, bu yönde bir çalışma yapılıp yapılmayacağı ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın yaptığı rekolte tahmininin mevcut tahminden 100 bin daha düşük olduğuna ilişkin tahmin yaptığını belirtmesi üzerine Vali Kaban şunları söyledi:

“Bu konuda ki çalışmalar Tarım Bakanlığımızla yapılacak görüşmeler sonucunda, uzun vadeli çalışmayı gerektiren konular. Ama soruduğunuz için teşekkür ediyorum çünkü TARSİM’in nereleri kapsayacağı meselesi bakanlıkla yapılan çalışmalar sonucunda belirlenecek. Bunları biz kayda alıyoruz, bunların hepsi tartışılacak. Zaten onların bu konuda bir çalışmaları varmış ama ben yeni olmam nedeniyle konuyu bilenlerle istişare etmeden konuşmak istemiyorum. Rekolte tahminine gelince bu bir öngörüdür. Bazen bu öngörüde sapmalar olabiliyor. Ama önümüzdeki süreçte rekolte tahminini kimin yapacağı konusu da gündeme gelecektir.”

ZMO Başkanı ‘Çiftçilerimiz stres yapmasın’ demişti

Öte yandan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Malatya Şube Başkanı ve İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Gündüz, geçtiğimiz aylarda Yeni Malatya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, ZMO olarak kendilerinin de bu konuya dair bilimsel metotlarla bir tahminde bulunduklarını belirtmiş ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde oluşturulan komisyonun aksine kuru kayısı rekoltesini maksimum 124 bin 282 ton olarak öngördüklerini açıklamıştı. Doç. Dr. Gündüz, yüksek rekolteye bağlı olarak kayısı fiyatlarının düşeceği yönünde çiftçilerin endişelenmesini gerektirecek bir durum olmadığını düşündüğünü ifade edip, “Çünkü en azından söylenildiği gibi stokta ürün yoksa bu yıl üretilecek kayısının tamamen piyasaya sürümesi durumunda bile piyasada emileceğini düşünüyorum. Bu şartlar altında çiftçilerimizin stres yapmasına gerek yok” ifadelerini kullanmıştı.

Vali Kaban’ın kuru kayısı rekoltesinde ciddi bir kayıp olacağı ve fiyatların yükseleceği açıklamasının, yaklaşık bir ay önce Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz’ün açıklamalarıyla örtüşmesi, fiyat endişesi yaşayan kayısı üreticisini rahatlatacağı değerlendiriliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • adiiyamanli Abizer (7 yıl önce)
    Kayısı bahçemi kestim rahatladım.Size tavsiyem sizde kesin.Sırtımızdaki geçinen keneleri öldürelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Hikmet Yasar (7 yıl önce)
    Sayin Yetkililer, Herkes konusurken cok guzel konusuyor. Fakat kayisi esnafi ve ihracatci kac kisiyle konusuldu. Bence bir sorun varsa o sorunu yasayanlarla konusulmali ve fikirleri alinmalidir. kayisi icin lisansli depoculukmus veya cografi nokta belgesiymis. Bunlar bos laflar. Ozellikle depoculugun artisi veya eskigi nedir. ustler biiyorlar mi.??? Lisansli Depoculuk basarili olsaydi findikta denendi basarili olunmadi. Bir sey yapilacaksa isi bilenin fikri alinir. Isi bilenin fikri alinmadan show yapiliyorsa demektir bu show dur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ziraatci Hasan (7 yıl önce)
    Sayın valimizin 25.07.2017 tarihinde valilikte kayısı ile ilgili yapılan toplantıya bende katıldım ve valimizin kayısı ile ilgili yapmak istediklerinden dolayı çok ümitlendik.Sayın valimiz üzerinde vebal hissetmiş ve bu cambazlık düzenine el koymuştur, inşallah çilekeş kayısı üreticisini ihracatçının insafına terk etmeyecektir.Sayın valimiz toplantı sırasında herkesin niyetini çok iyi anlamıştır, 2008-2009 yılları arasında ordu valiliği sırasında fındık için yaptıklarını İNŞALLAH kayısı içinde yapacaktır.2010 lu yıllarda bir vergi dairesi başkanı gelmişti de ihracatçılara 4 doların altında kayısı satana inceleme başlatacam demişti ve o yıllara kadar 230 milyon dolar olan kayısı gelirini 330 milyon dolara çıkarmıştı,tek başına bir vatansever insan ülkemize insanımıza 100 milyon dolar kazandırmıştı.Eğer yukarda bahsettiğimiz temennilerimiz gerçekleşmezse ihracatçı birbirine düşmeye devam edecek ve hem ülkemiz hemde insanımız kaybetmeye devam edecektir.Umarız öyle olmaz.saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Ziraatçı Hasan Bey'in yorumuna teşekkür ederim... İsabetli bir tespit olmuş... Dilinize sağlık...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (7 yıl önce)
    OLUR OLURDA %45 HATA OLUR MU? Üreticiye bu kazığı atan kimse cezasını çekmeli tarım il müdürlüğü ne yapıyor. Vali bey üreticiye atılan bu kazığın hesabını sorun. Herkes yok pahasına kayısısini verdikten sonra bu açıklama düşündürüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (7 yıl önce)
    Sayın Valimize kayısı konusunda ki duyarlığı için sonsuz teşekkürleri... Gelir gelmez bu konuya ilgi göstermesi ve konuyu enine boyuna incelemesi taktire şayandır. Sanırım bir bürokratın yapması gereken en önemli görevlerden birisi de bulunduğu ortama duyarlı olmasıdır. Sayın Valimize bu duyarlılığında dolayı tekrar teşekkür ederim. Sayın valimiz kayısı için yapılan cambazlığını çok çabuk kavramış olmalı... Dilerim bu duyarlılığı ve hassasiyeti devam eder....
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı Ali (7 yıl önce)
    kaysının hali ne olacak dediğimizde sanki biz çiftçiler sadaka istiyoruz kuru kaysının fiyatı 1 ve 6 tl arasında değişiyor çiftçiye maliyeti 4 ile 5 tl arsı kim kuru kaysı yapar Yaş kaysı 40 kuruş Türkiye yi gezin meyve sebze tahıl vs 40 kuruş ne alabilirsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    Belediyelerde dönenler yeni mi sizce? 1- Belediye başkanı 3-4 sene önce aldığı ve kuruttuğu ve tanesi 500 tl miydi ne ağacların hesabını versin. 2- Belediye başkanı MOTAŞ' ta dönen usulsüzlüklerin hesabını versin 3- Esenlikten aldığı 2 kat fazla çimento fiyatlarının hesabını versin. 4- FETÖ yapılanmasında SODES'e sağladıkları desdeğin hesabını versin. 5- FETÖ olarak belediye ve bağlı şirketlerinde kac kişi atıldı acaba. Birilerinin dost akrabaları korunuyormu? bunun hesabını versin. 6- İhale ettikleri firmalar ile almış gibi gösterdigi ama özellikle daire müdürlerine kiraladıkları aracların kendi aracları gibi sokaklarda cirit attıkları mazot paralarının hesabını versin. 7- Son 2 yıldır yollar toz duman olurken malum firmalar ve çalışanlarının hesabını versin. 8- Belediye baskanı olarak cevre illerinden geri kalarak büyükşehire yakışmayan mimari projelerin hesabını versin 9- Milletin parasını carcur edenleri yenimi gördünüz de 1 ay önce sorusturma acıyorsun.hesabını vermelisin 10- Zeki SARILAR'ın ağaç katliamı yaparak yaptıkları projelerin hesabını verin. Sucu adama atmayın. (temelli caddesinde 30 senelik agacları kesip yerine diktigin agacların kuruduguna bi bak) Bunları çoğaltabiliriz. Ama ben eminim ki ileriki zamanda bunlar birbirine girip bir bir itiraf edecekler. yada diyecekler ki biz soruşturduk birşey bulamadık. Geri görevinize geçin mi diyecekler. Allah var, gam yok. ALlah'Im başımıza LİKAYATLI yöneticiler getir. İnşaalah bunların son secimi olur MALATYA kurtulur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya lı (7 yıl önce)ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ahmet sen Zeki SARILARIN ekibinden birisin kesin bu kadar boş soru sorduğuna göre
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu da yeni moda şunun adamı bunun adamı şu görüşte bu görüşte şu ekipte bu ekipte deyip ötekileştirip olayı farklı yere çekmek. Malatya lı arkadaşım Ahmet in 10 madde de söylediklerine cevabın varsa yaz. Ben de sorayım bir cevapta bana yaz. Malatya da onlarca Market var en yüksek fiyat neden esenlikte.Bu esenlik marketlerin tedarikçileri kimler bu gün esenlik kapansa personel ve tedarikçilere borçları hesaplanınca 150 Milyon üstü zarar rakamı çıkacak.Borca mal satmayan 1 sakızı ile bir saatliğine borca satmadığın bir yer neden zarar eder buna da bir cevap ver.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı kardeşim ben bu soruları sade vatandaş olarak sordum. Peki sen boş sorular diyerek acaba filancanın ekibindenmisin desem yanlış olmazmı? Demekki yargılamadan ama şu bu demeden bunlar ve bunlardan fazla sorulara cevap vermeli. Cevap vermeli ki tüyü bitmemiş yetimin hakkının nerelere gittiğini bilelim. Kimleri yönetici olarak seçtik ve kimler ceplerini nasıl doldurdu öğrenelim değilmi. Ve sana diyeceğim şu: Bu sorulardan hiç bir tanesi de boş değil. Boş olan nemelazımcılıktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin özcan (7 yıl önce)
    Dönüm başı 200 tl destekle kayısının hiç bir sorunu kalmaz.ve bu destek hasat sezonu verilirse malatya ve ülke en az iki kat döviz elde eder
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan SOĞUKPINAR (7 yıl önce)
    Kayısı rekolte tahmini diye bir olgu olmadığını hala bilmiyoruz, bilimde kesinlik vardır. İstatistikler de yanılma ama göz kararı ve el yordamıyla yapılan tahminler talih oyunları gibidir. Eski bir valimiz vardı, 2006 yıllarında Ege İhracaatçı birliklerinin desteklediği ve Ayni yardım yaptığı , Malatya Kayısı Müstahsilleri Veri Tabanı Projesini, bu Eski Valimizden randevu alıp anlatmak mümkün olmadı, ve Ege ihracatçılar birligi desteğini geri çekti. Sayın Yeni valimiz Ali KABAN Bey bu konuyla ilgilenmesi bizleri ziyadesiyle memnun etti. Bu konudaki hazır formu sayın valimize sunmaya hazırım. Saygılarımla. Erhan SOĞUKPINAR Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Bu ürünün planlaması bu kadar mı zor ...3 5 tüccar kaymagi yiyor yazik
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (7 yıl önce)
    Valide Başka Birşey Bulamamış Gündem Değiştirme Derdinde Malatya Büyük Şehir Belediyesini Son 48 Saattir Kimse Ağzına Almıyor. . .
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44,in yazdığı yoruma bakılırsa malatyanın candamarı olan kayısının sn valimiz tarafından gündeme getirilmesi ve bilinci olarak rekoltenin yüksek gösterilmesi sn VALİMİZ tarafından düzeltilmesi birilerini rahatsız etmiş görünüyor yaptığı yorumu,da çiftçi44 olarak göstermiştir bu nasıl bir çiftçidirki kayısın değerlenmesinden rahatsız oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Dünyada bir ürünün %95'i bir ülke ve bunun %90'ı bi rşehir şu rezalete bakın. Yeter artık be. Komik duruma düşmeyin. Üniversitenin otoritesi nerede. Kendini bilim adamı zannedenler nerde. Ne işle meşguller. Üniversite kayısı çalışmıyor. Ne çalıştıklarını biliyoruz. Bankamatik hocalara merhaba. Rekolte açıklamak bu kadar zormu. Bir ürün bu kadar ayağa düşürülürmü. Bir ülkenin bilim politikası olmazsa kayısı politikası da olmaz. Ancak basın basın basın üniversitenin her işi bitti mehter takımı mı kaldı. Biz ondan önce OSMANLIYI benim güzel geçmişimi adam gibi öğrenelim. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla