SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıda Yüzde 30'luk Bir Kalite Kaybı Var"

0
Güncellendi - 2018-05-25 21:39:04
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da son günlerde etkili olan dolunun zarar verdiği, kentin en önemli tarımsal ürünü kayısıda, aşırı yağışlar nedeniyle yaygın şekilde çil hastalığı (yaprak delen) da tespit edildi.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonunu barındıran ve "Dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya'da, yaklaşık 50 bin aile geçimini kayısı üretiminden sağlıyor.

Kayısıda bu yıl zirai don ve dolunun ardından aşırı yağmur nedeniyle çil hastalığı da yoğun şekilde görülmeye başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit, AA muhabirine, kentte sulanan tarım arazilerinin büyük bölümünü kapsayan meyve yetiştiriciliğinin, zaman zaman afetlere maruz kaldığını söyledi.

Macit, kentte 2-4 Nisan ve 18-23 Nisan'da zirai don, 1-10 ve 20 Mayıs'ta ise dolunun etkili olduğunu hatırlatarak, mayıs ayının yağışlı geçmesi nedeniyle de ürünlerde çil hastalığının yaygın şekilde görüldüğünü kaydetti.

Macit, özellikle 20 Mayıs'ta etkili olan dolunun ürünlere zarar verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Doğal afetler ürün kaybından çok, kalite kaybına neden oldu, meyveleri yaraladı. Özellikle son yağışlar ürünlerde çil hastalığına ortaya çıkardı. Çiftçilerimiz bu yağışların hastalığa neden olmayacağını düşünüyordu çünkü hava sıcaklığından dolayı yağış olsa da çil olmuyordu. Fakat bu yıl yağışlarla birlikte havalar da soğuk gitti. Soğukla birlikte yağış olunca çil meydana geliyor. Bu kapsamda çiftçilerimizi daha önce ilaçlama yapmaları konusunda uyardık. Uyarılarımızı dikkate alan üreticinin ürünleri kaliteli."

- "Yüzde 30'luk bir kalite kaybı var"

Kayısı ve diğer tarımsal ürünlerde ilaçlamanın tarihsel değil, iklimsel şartlara göre yapılması gerektiğini dile getiren Macit, "Yaşanan afetlerden sonra ürünlerde kalite kaybı oluştu. Kayısıda çil ve dolu yarasından dolayı yüzde 30'luk bir kalite kaybı var. Kalite kaybı yaşanan ürünü çiftçilerimiz meyve suyu üreticilerine veriyor. Yaralanmış kayısı, yaş tüketimde de kuruda da çok değer bulmuyor. Dolayısıyla bu yıl kaliteli ürünü olan çiftçilerimizin para kazanacağını düşünüyoruz. İnşallah ülke ekonomimize hem de çiftçilerimize kazançlı bereketli olmasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

Macit, kayısının hem Malatya hem de Türkiye için önemli ve stratejik bir ürün olduğunu aktararak, üretiminde yaşanan sıkıntının piyasaları olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

- Üreticiler destek bekliyor

Battalgazi ilçesinin Çolakoğlu Mahallesi Muhtarı Şahin Çolakoğlu ise dolu nedeniyle mahallelerindeki çoğu kayısı bahçesinin zarar gördüğünü söyledi.

Üreticilerin mağdur olduğunu anlatan Çolakoğlu, "Ağaçtaki meyvenin yüzde 60'ı yerde, yüzde 40'ı ağaçta. Onların da çoğu yaralı. Vatandaşlar şu an mağdur ve zor durumda." dedi.

Çolakoğlu, gelir kaynaklarının sadece kayısı olduğunu belirterek, yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

Kayısı üreticisi Fahri Çalgın da aniden bastıran dolu nedeniyle bahçesinin tamamen beyaza büründüğünü söyledi.

Geçen yıl da aynı sorunla karşılaştıklarını belirten Çalgın, "Zararımız çok. Ürünlerimizin yüzde 40'ı ağaçta kaldı. Onların da hiçbiri sağlam değil. Destek bekliyoruz." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • mlx (6 yıl önce)
    taraflı yandaş haber yapıyorsunuz.objektif değilsiniz.bu müdürün geçen sene rekolteden dolayı insanları nasıl zarar ettirdiğini,milyonlarca kayısı ağcı kesilmesini,sırf muhalefet partisi milletvekili söyledi diye,doğru olan bir şeyi,normal kesim,200-250 bin ağaç kesilmiştir diye basına çıkıp açıkladığını,yorum olarak yazınca,ki bunlar gerçekler,yayınlamaya korkuyorsunuz.şimdi söylüyorum çil oranı yüzde oturz falan değil bence fazla....haber biraz okunsun popüleritesi düşsün yorumu mu o zaman yayınlarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Balaban (6 yıl önce)
    Valla adamlar sonuna kadar haklı ... Kaysi ne olursa olsun malatyadan o biçim oy çıkıyor .. mazot olmuş 6 lira dolar olmuş 5 lira kimsenin giki çıkmıyor ... 24 haziran da yine paket oy alırız diyorlar .. neden kaysiyi sahip çıksınlar ki ... Her halde Malatyalı oyu verecek ... Ben olsam bende sahiplik yapmam.. biz hak ediyoruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • isimsiz (6 yıl önce)
    Eğer muhtar siyasilere yalaklık yapmayı, tuttuğunu koparan biriyse köylü destek alır. ve bunu doludan zarar gören bütüb muhtarlar bir araya gelerek yapmalı her muhtar ayrı bir yoldan gitmemeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • VATANSEVER (6 yıl önce)
    ANKARA DA SEL FELAKETİ OLDU MAMAK BELEDİYESİ HASARLARI HEMEN KARŞILADI MALATYA BELEDİYESİ NEDEN VATANDAŞININ YANINDA DEĞİL BU DA ALLAHTAN GELEN BİR AFET DEĞİLMİ DEMEKKİ BU YETKİLİLER BU DOLU YAĞIŞINI BAŞKA BİR ŞEYE BAĞLIYORKİ MALATYA DA OLAN DOLU YAĞIŞINDAKİ HASARLARI KARŞILAMAMAK İÇİN SESLERİ ÇIKMIYOR AMA SANDIKTA VATANDAŞIN SESİ ÖYLE BİR ÇIKARKİ SANDIKLAR PATLAYACAK
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (6 yıl önce)
    Bende çolakoğlu köyünde ikamet ediyorum dolu zarar verecek kadar yağmadı röportaj yapılan şahıslar sigorta şirketlerinden yada devletten para alabilmek için yaptıkları bir oyun
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısıcı (6 yıl önce)
    Ben bir kayısı tüccarı olarak söylüyorum üretici malını pazara düşürmeden birazda soğukkanlı davranıp acele etmezse çok çok iyi fiyatları görebilirler dolar olmuş 5 tl bu ürün en bol olduğu dönemde hammadde 2 doların üstünde olmuştur üreticye tavsiyem tüccarı sorumlu tutmayın sorun sizde
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus karatas (6 yıl önce)
    Malatya derhal afet kapsamına alınmalıdır.ciftcinin çok zararı var.siyasiler buna kulak tıkarsa iyi olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eskimalatyali.. (6 yıl önce)
    Allah ciftcimize yardim etsin.simdiye kadar yuzleri gülmedi.insallah bundan sonra güler
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (6 yıl önce)
    babamla kayısıyı satmak için pazara götürdük hiç bir leke vs olmadığı halde sırf kendi işlerine gelen ücret le aldılar şimdi bakalım ne uyduracaksınız çiftçinin emeğini çalıp cebinize indiriyordunuz alın size taş gibi kaysı
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Direnseydiniz keske hemserim...Bak diger haberde bilmem nerenin ziraat odası başkanı direnin satmayın bilmem kaç liranın altında demis, bir kayısı alicisi da üretici fiyatta diretirse o fiyattan alırız yazmış yorumlara...keske ismine bakip ona götürseydiniz... Allah yardim etsin, Malatyali üreticiye en basta Malatyali dusman...Adamin 2 kok kayısı ağacı olduğu şüpheli, cikmis akil veriyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih kurt (6 yıl önce)
    yüzde 70 oy verin daha iyi günlerr
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (6 yıl önce)
    GARDAŞ MALATYA SAHİPSİZ KAYISINI BİLE SENDEN UCUZA ALIRLAR BIR KAYISI BİRLİĞİN YOK ARTI KARADENIZLILERIN FINDIĞINA VERILEN DESTEK KAYISIYA VERILEN DESTEGİN BİN KATI SEN SAHİPSİZSİN GARDAŞ SAHİPSİZ
    0
    0
    Yanıtla