SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısıda Zirai Mücadele AB Standartlarında Yapılıyor'

'Kayısıda Zirai Mücadele AB Standartlarında Yapılıyor'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kayısısında zirai mücadelenin, Avrupa Birliği (AB) standartlarında yapıldığı öne sürüldü.

Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, geçen yıl kuru kayısı ihracatından 410 milyon 891 bin dolar, yaş kayısı ihracatından ise 50 milyon dolar ülke ekonomisine katkı sağlandı.

Türkiye'nin AB tescilli ürünlerinden Malatya kayısısını yetiştiren üreticiler, yeni hasat sezonunun zirai mücadelesine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrolünde ziraat odalarının danışmanlarının da katkısıyla AB standartlarında start verdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, AA muhabirine, kayısının ülke ve şehir için önemli tarım ürünlerinden olduğunu söyledi.

Kayısının üretim aşamasını kurum olarak takip ettiklerini dile getiren Akar, şöyle devam etti.

"İlaç kalıntısı kalmaması adına tüm ürünlerde olduğu gibi kayısıda da gerekli takibi yapıyoruz. İlaç kalıntısı kalmaması, vaktinde ilaçlama ve gübreleme için taraflarla bir araya gelerek yol haritası belirledik. Bu konularda çiftçilerimize uyarı ve bilgilendirme mesajları gönderdik. İlçe ve mahalle bazlı toplantılar yaparak, ilaç kullanımı ve sürelerini anlattık. Arkadaşlarımız sahada bu konudaki bilgilendirmelerine devam ediyor. İlaç bayilerine yönelik toplantı düzenledik, reçetesiz ilaç satmamaları ve ilaç kullanımı konusunda çiftçileri bilgilendirmeleri gerektiğini hususlarını anlattık. "

"Kayısıda herhangi bir geri dönüş yok"

Kayısıda bugüne kadar herhangi bir ilaç kalıntısına rastlanmadığını anlatan Akar, "Bugüne kadar çok şükür kayısıda herhangi bir geri dönüş yok ancak pazarımızı korumak ve üretimi sürdürmek için biz tedbirleri şimdiden almak durumundayız. Kalıntı kalmaması için ilaçlar zamanında kullanılmalı. Çiftçilere reçeteli ilaç kullanmalarını öneriyoruz." diye konuştu.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, yeni sezon için üreticilerin kayısı bahçelerinde çalışmalara başladığını anlattı.

AB'nin tarım ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı oranlarında değişikliğe gittiğini hatırlatan Solmaz, kentte kayısı üreticilerinin üründe zirai ilaç kalıntısı kalmaması için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinde üretici kayıt defterlerine yazılan içerikteki ilaçları kullandığını söyledi.

Hastalık ve zararlıların önlenmesi ve kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla çiftçilerin zirai mücadele dönemine girdiğini dile getiren Solmaz, şöyle konuştu:

"Hasat dönemine kadar ilaçlama devam etmekte. Çiftçilerin, Tarım ve Orman Müdürlüğünde kayıt defterine yazılan içerikteki ilaçları alması lazım. Odamızdaki tarım danışmanları ilçemizdeki çiftçilerle ilgilenerek, ilaçlama süreleri ve kullanımıyla ilgili sahada bilgi veriyor. Her yıl aynı içerikli ilacı atmamaları konusunda tavsiyelerde bulunuyorlar, bunları Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrolünde yapıyorlar. Tarım danışmanlarımız sahadan hiç ayrılmıyor. "

Tarım danışmanlarının desteğiyle çalışma yürütülüyor

Tarım danışmanı Metin Bayındır ise kayısının ihracattan dönmemesi için reçeteli ilaçların zamanında ağaçlara atılması gerektiğini belirterek, "Kayısının Malatya için değeri büyük, dikkat etmemiz gerekiyor. Avrupa kalıntı endeksini düşürdüğü için bizlerin daha dikkatli olması lazım ki kayısımız Avrupa'dan dönmesin." ifadelerini kullandı.

Kayısı üreticilerinden Baki Özdemir de zirai ilaç döneminde tarım danışmanlarından destek alıp üretici defterine ilaçları kayıt ederek üretim yaptıklarını anlattı.

AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Kadri Ramiz (6 gün önce)
    Üretici zirai ilaçlama da standart i slyakalamis olabilir ama kayısı ağaçlarının ömrü eskiye göre çok kisa uygulamalarda çok hata var gözlemlediğim kadarıyla malatya genelinde sulu yada susuz üreticinin eğitilmesi şart.saygilar
    0
    0
    Yanıtla
  • Talha (6 gün önce)
    İlaçların etken maddesi düşürüldü, ilaçlar etki etmiyor. Millette meyve olgunlaşmasına yakın ilaç atıyor. Belirlenen gün 15 veya 28 gün süre içinde ilaç kalıntıları kalıyorsa bu ilaç firmasının sahtekarlığıdır. Birde milletin malına çökmek üstüne çiftçiden gasp etmenin yolunu bulmuşlar milletin hem kaysı sını hem parasını aynı anda alıyorlar. Hal binasına yaş kayısı bıraktım 4 ton civarı, ilaç bahar ayında normal çil ilacı olarak atıldı. Üstünden 2 ay geçmiş ilaç kalıntısı kalması imkansız. Ceza geldi itiraz edilmiyor test sonuçları gösterilmiyor numuneye bakılmıyor açıkça milletin malını çalıp üstüne para alıyorlar. Birde başka ürün getiren çiftçinin kasaları benim kasaların içindeydi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 gün önce)
    Her şey düzgün yapılıyor da neden kaysı sınırdan geri dönüyor?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (6 gün önce)
    ne saçmalıyorsun tarım il müdürlüğü ..ab standartlarında zirai mücadele yapılıyormuş..de haydi ordan...etkin maddesi dodin, ziram ,kaptan vb yasaklı hem amerikada hem de ab de ..bu etkin maddeli ilacı çiftçiler sürekli kullanıyor sen bu etkin maddeli ilaçları yasakladın mı..yok ..ancak boş boş demeçler verirsin
    %89
    %11
    Yanıtla
  • İsmail (6 gün önce)
    Bu il ilçe tarım müdürlükleri ne işe yarar bilmiyorum,şunu biliyorum bir köyde mahallede bir bahçe kontrolu yapılacaksa bir partiye yakın olan yada zenginin bahçesine gidilir boy boy fotoğraf çektiriyor sonrada sosyal medyada yada haber sitelerinde görürüz bahçemizde göremeyiz,ha birde bir hibe yada yardım dağıtılacaksa yine kendine ve siyasi partiye yakınlara dağıtılır
    %85
    %15
    Yanıtla