CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın, ‘Kayısı üreticilerine yönelik ürün bazlı destekleme alımı yapılacak mıdır?’ şeklindeki sorusuna yanıt veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üreticileri şoke etti. Bakanlık, yaptıkları piyasa incelemesi sonucunda kayısının kâr eden ürün olduğunun anlaşılması nedeniyle destek verilmesinin söz konusu olmayacağını bildirdi.
“Desteklenmesi uygun değil”
Ağbaba’nın kayısı üreticilerinin geçtiğimiz yıllarda don ve dolu gibi doğal afetlere bağlı yaşadıkları sıkıntıları gidermeye yönelik alan bazlı destek verilip verilmeyeceğine ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Kudbettin Arzu, “Hem taze hem de kuru kayısı olarak maliyet ve piyasa fiyatı yönünden yapılan incelemeler sonucu ürünün karda olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenlerden dolayı kayısı ürün olarak desteklenmesi uygun mütalaa edilmemektedir” dedi.
“Kayısının yeterlilik durumu yüzde 369”
Ağbaba’nın soru önergesini yanıtlayan Bakan Kutbettin Arzu “Dünya, kayısı üretiminin %22’lik kısmını ülkemiz kendi başına gerçekleştirme olup; Dünya’da ilk sırada yer almaktadır. Aynı zamanda kayısıda ürün olarak ülke genelindeki yeterlilik durumu %369 dur. Ayrıca hem taze hem de kuru kayısı olarak maliyet ve piyasa fiyatı yönünden yapılan incelemeler sonucu ürünün karda olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenlerden dolayı kayısı ürün olarak desteklenmesi uygun mütalaa edilmemektedir” dedi.
17 bin sigorta poliçesi
Ağbaba, kayısı üreticilerinin geçtiğimiz yıllarda doğal afete bağlı yaşadıkları sıkıntıları gidermeye yönelik, alan bazlı destekleme konusunda Bakanlığın görüşlerini sorduğu önergede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile ilgili rakamlara da yer verdi.
“Malatya ilinde 2014 yılında kayısı için düzenlenen sigorta poliçe sayısı 13.859 adet olup, sigortalanan ürünün sigorta bedeli 157,6 Milyon TL’dir. Don hasarından dolayı ödenen tazminat tutarı 73,3 Milyon TL’dir. Buna mukabil olarak üreticinin ödediği prim tutarı 17,1 Milyon TL’dir. Malatya ilinde 2015 yılında kayısı için düzenlenen sigorta poliçe sayısı 17,329 adet olup, sigortalanan ürünün sigorta bedeli 299 Milyon TL’dir. Tarım sigortaları kapsamındaki risklerden dolayı hasarlar nedeni ile ödenecek tazminat tutarı 89,2 Milyon TL’dir. Buna mukabil üreticinin ödediği prim tutarı 34,3 Milyon TL’dir” İfadelerine yer verildi. Bakanlık önergede, kayısı ürününde buğday ürününde olduğu gibi Devlet tarafından ürün alımı şeklinde bir politika olmadığı için taban fiyatı belirlemenin söz konusu olmadığını da belirtti.