SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kayısıya, Zeytine Borsa Çiftçiye Elektronik Senet

0
Güncellendi - 2017-03-01 17:28:24
Kayısıya, Zeytine Borsa Çiftçiye Elektronik Senet
A- A+ PAYLAŞ

Buğday, fındık, kayısı, üzüm, zeytin ve pamuk diğer yatırım araçları gibi borsada işlem görecek, alınıp satılacak. Örneğin, buğdayın ilerleyen aylarda prim yapacağını düşünen yatırımcılar, buğday seneti alabilecek.

Hem üreticiye, hem de yatırımcıya kazandıracak olan kuruluşun adı Ürün İhtisas borsası olarak belirlendi. Borsanın merkezi Ankara’da olacak. Üreticiler, elektronik senetler aracılığıyla ürünlerini borsada işleme açacak. Türkiye’de yetişen ürünler, uluslararası alana taşınacak. Yabancı alıcılar da borsadan ürün alabilecek.

Borsanın faaliyete geçmesiyle Türkiye, bazı ürünlerde fiyat belirleyen ülke konumuna gelecek. Hem üreticinin emeği heba olmayacak hem de ürün gerçek değerinde satılacak.

Karaborsa ortadan kaldırılacak, tefecilerin bu piyasada rol almasının önüne geçilecek. Ürünün bol olduğu zaman, aracılar tarafından sağlıksız şekilde depolanıp sonra tüketiciye yüksek fiyattan satılması önlenecek. Tüketiciler yüksek fiyattan buğday veya baklagiller yememiş olacak. Üretici, emeğinin karşılığını almış olacak.

Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Türkiye Ürün İhtisas Borsası ile lisanslı depoculuk hakkında Meclis’te konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şunları kaydetti:

- Lisanslı depolarda muhafaza edilen tarım ürünlerini temsil eden elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek Ürün İhtisas Borsası kuruluşu Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Merkezi Ankara’da olmak üzere 100 milyon lira sermayeyle anonim şirket statüsünde kurulacak Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ’ye, TOBB, Ticaret Borsaları, TMO, Borsa İstanbul, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası ortak oldu. Böylece, ülkemizin tarım ürünleri piyasalarının ve sermaye piyasalarının önde gelen kurum ve kuruluşları ile bankaları borsa için güçlerini birleştirdi.

Lisanslı depo...

- Borsanın faaliyete geçmesiyle birlikte elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı tamamen elektronik ortamda hızlı ve güvenilir biçimde tek platformda yapılacak. Çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu gelişmiş tarım ürünleri piyasası oluşacak.

- Borsanın ve yeni teşvik mekanizmalarının hayata geçmesiyle 2017’de lisanslı depoculuk sisteminin gelişimi, hızla devam edecek. Hububat baklagil, kuru kayısı, kuru incir, zeytin, fıstık, fındık, pamuk şimdi kuru üzümde de tebliğ çalışmasını tamamlıyoruz. Bu ürünleri veren üreticilerin senetlerinin borsalarda işlem görmesi anlamına geliyor.

Bu piyasalara derinlik kazandıracak, üreticilerimizin ürünlerini değerinden ve üzerinden alınmasını sağlayacak. Yabancı alıcıların da buradan ürün alması sağlanacak.”

Dünyada 1 numarayız

Fındık, kayısı, incirde dünyada sayılı ülkelerden birisiyiz. Fındık ve kayısıda bir numarayız. Fındıkta borsa Almanya’da kuruluyor. Ürün İhtisas Borsası’nın kurulması ile bölgenin hatta bazı ürünlerde fiyatların belirlendiği ülke konumuna geçmek istiyoruz. Hem bölgenin tarım ürünlerinde fiyatı belirleyen merkez konumuna geliyor, hem de bazı ürünlerde dünyada fiyat belirleyen merkez haline getirmiş olacağız.

Kaynak: Milliyet Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Gökhan (7 yıl önce)
    Yüksek katma değer yaratabilecek bir çalışma. Lisanslı depoculuk ile kayısı daha sağlıklı ve değer bulan bir ürün olacak. Hijyensiz depolar okadar fazla ki... O depoları bilen bir daha kayısıyı ağzına sürmez...
    0
    0
    Yanıtla
  • selahattin (7 yıl önce)
    Sayın Bakanım inşallah Malatya halkı için sarf ettiğiniz emekler boşa gitmez sizde rahmetli Özal gibi güzel hizmetlerinizle anılmaya değer yüreği güzel bir insansınız.
    0
    0
    Yanıtla