SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayıtlı İşsiz Sayısı 31 Bin 861

0
Güncellendi - 2018-08-08 16:47:14
Kayıtlı İşsiz Sayısı 31 Bin 861
A- A+ PAYLAŞ

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Malatya İl Müdürü Vahap Toman, Temmuz ayı sonu ile kuruma kayıtlı yükseköğretim düzeyindeki işsiz oranının yüzde 23,1 olduğunu belirterek “Eğitim düzeyi artmasına karşın istihdam yaratma düzeyimiz aynı oranda artmıyor” dedi.  Toman,  Temmuz ayı sonu itibariyle işsiz sayısının 31 bin 861 olduğunu açıkladı.

Çalışma ve İŞ Kurumu İl Müdürü Vahap Toman,2018 yılının ilk 6 ayında yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İŞ-KUR İl Müdürlüğü’ndeki toplantıda işsizlik rakamları, gerçekleştirilen proje ve hibeler hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

İŞKUR’a kayıtlı iş arayanların sayısının Temmuz ayı sonu itibariyle 31 bin 861 kişi olduğunu açıklayan Toman, iş arayanların yüzde44,6’sının İlköğretim mezunu, yüzde 29’unun lise ve yüzde 23,1’nin ise lisans ve ön lisans mezunu olduğunu belirtti.

“En çok genç işsizler bulunuyor”

Kayıtlı işsizlerin büyük bölümünü gençlerin oluşturduğun ifade eden Toman, şu bilgileri verdi:

“15-24 yaş aralığında değerlendirdiğimiz bu gruptaki işsizlerin 10 bin 468 kişi toplam işsizler içindeki oranı yüzde 32,9’dur. Erkeklerde işsizliğin en fazla görüldüğü yaş grubu yüzde 13,3, ile 20-24 yaş grubu olurken ikinci sırada yüzde 8,5 ile 25-29 yaş grubu gelmektedir. Kadınlarda en yüksek oranın görüldüğü yaş grubu yüzde 10,8 ile 20-24 yaş grubu olup ikinci sırada yüzde 8 ile 25-29 yaş grubu yer almaktadır.

2018 yılında toplam 11 bin 898 açık iş alınmış olup, bu açık işlerin ise 6 bin 130’unu istihdam edilmiştir. 2018 yılı Temmuz ayı itibariyle İl Müdürlüğümüzce özel sektörde 6 bin 130 kişi, kamu sektöründe 17 kişi olmak üzere toplam 6 bin 147 kişi işe yerleştirilmiştir. İstihdam edilenlerin meslek gruplarına göre dağılımı aşağıdaki gibi olup, işe yerleştirilenlerin cinsiyetlerine göre meslek grupları irdelendiğinde en yüksek istihdamın gerçekleştiği meslek grubunun erkeklerde ve kadınlarda nitelik gerektirmeyen meslekler ile büro hizmetlerinde çalışan elemanlar olduğu görülmektedir.”

“498 engelli, 29 eski hükümlü işe yerleştirildi”

Bu yıl 498 engelli ve 29 eski hükümlü nün de işe yerleştirildiğini kaydeden Toman, “İl Müdürlüğümüzce 2018 yılında Temmuz ayı sonu itibariyle 730 İşbaşı Eğitim programı, 37 Girişimcilik, 7 MEK İstihdam Garantili, 2 Engelli Kursu, 13 MEK İstihdam Garantisiz ve 34 MEK/Özel Politika olmak üzere 823 kurs ve program düzenlenmiş olup, bu projelerde toplam 5 bin 379 iş arayana mesleki eğitim verilmiştir. İşsizlik Sigortası kapsamında 2018 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle Kuruma başvuran 855 kişiden 478’i işsizlik ödeneği almaya hak kazanmıştır. 377 kişinin başvurusu işsizlik ödeneği hak etmemesi nedeni ile reddedilmiştir. Hali hazırda işsizlik ödeneği alan işsiz sayısı 2 bin 647’dir” diye konuştu.

Toplantıda 2018 yılı teşvikleri hakkında da ayrıntılı bilgiler verildi. ‘İlave İstihdam Teşvikleri, Bir Senden Bir Benden Teşviki, İşbaşı Eğitim Programları, Çocuk Bakım Desteği, Mesleki Eğitimde Kupon Yönetimi, Engelli ve Eski Hükümlü Desteği, MEGİP’ başlığı altında verilen teşviklerin ayrıntıları şöyle:

1-İlave İstihdam Teşvikleri

27.03.2018 tarihli ve 30373 sayılı (2. mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 19 ve 21 inci maddeler kapsamında uygulanacak İlave İstihdam Teşviki kapsamında; 01.01.2018 ila 31.12.2020 tarihleri arasında ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilen her bir sigortalının, sigorta primleri ile vergilerini 12 veya 18 ay süreyle ve işyerinin faaliyet gösterdiği sektöre bağlı olarak değişen tutarlarla karşılanacaktır.

2-Bir Senden Bir Benden Teşviki

1 Senden 1 Benden Teşviki kapsamında; 2017 yılında kayıtlı sigortalı ortalaması 1 ila 3  olan, imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalık belgesi olan işyerlerinin 2018  yılında mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş  grubundaki gençlerimizin ücret, prim ve vergileri bir ay işveren bir ay devlet  tarafından karşılanacaktır.

3-İşbaşı Eğitim Programları

Programlarımıza katılan vatandaşlarımıza program süresince günlük 61,65 TL’ye kadar  zaruri gider ödüyoruz. Ay içerisinde 26 fiili gün programa katılan kişilere net 1.603 TL  ödeme yapılmaktadır. Aynı zamanda katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile  genel sağlık sigortası primlerini de karşılıyoruz. İstihdam Şûrası sonrasında Milli İstihdam Seferberliği kapsamındaprogramlarımızın  süresini Bilişim ve İmalat sektörlerinde 3 aydan 6 aya uzattık. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve  geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim  programlarına katılan 18- 29 yaş arası gençlerimiz için işbaşı eğitim programlarımızın  süresini 9 aya kadar uzatıyor ve programa katılan gençlerimize günlük 75 TL cep  harçlığı veriyoruz.

4-Çocuk Bakım Desteği

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara, bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş  çocukları için aylık 400 TL’lik bakım desteği sağlıyoruz. Bakım desteğinden yalnızca 2-5 yaş arasındaki (2 ve 5 yaş dahil) çocuğu kreşe/gündüz bakımevine        (özel     veya kamu)        devam  eden     kadın                kursiyer/katılımcılar yararlanabilecektir.

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen en az % 50 istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında bakım desteği verilecektir. Ödeme miktarı aylık en fazla 400 TL olacaktır. Bu destek 01.04.2018 ve sonrasında açılacak kurs/programları kapsamaktadır.

5-Mesleki Eğitimde Kupon Yönetimi

Kupon sisteminin temel hedefleri; kursiyerlere eğitim almak istedikleri kurum seçiminde  özgürlük sağlamak, bireyin kişisel gelişiminde kendi kararlarının belirleyicisi olmasını  sağlamak, eğitim kurumları arasında dinamik bir rekabet ortamı sağlayarak eğitimde kaliteyi  hedeflemek ve fırsat eşitliğini sağlayacak biçimde bireylerin eğitime erişimini  yaygınlaştırmaktır. Özellikle temininde güçlük çekilen ve nitelikli işgücü gerektiren mesleklerde gençlerin  akredite edilmiş mesleki eğitim sağlayıcılarından kendilerine uygun zaman ve şartlarda eğitim  almaları sağlanacaktır.

6-Engelli ve Eski Hükümlü Desteği

Kendi işinin patronu olmak isteyen engellilerimize hibe desteği sunuyor, hayallerini gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Proje başına 36.000 TL’ye kadar sağlamış olduğumuz hibe desteğimizin tutarını 50.000 TL’ye yükselttik.

Eski hükümlüler için en fazla bürüt asgari ücretin 15 katına kadar (15* 2.029,50=30.442,50 Türk Lirası) destek verilecektir.

Hali hazırda İl Müdürlüğümüze sunulan 13 engelli 1 eski hükümlü olmak üzere 14 hibe programı onaylanmıştır.

7-MEGİP

TOBB ile imzaladığımız, Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü  (MEGİP) kapsamında mesleki eğitim kurslarımızda teorik ve pratik eğitimi bir arada uygulayacağız. İşverenlerimizin ihtiyaç duyduğu           nitelikli               işgücü                yine       işverenlerimizin             talepleri doğrultusunda oluşturulacak eğitim programı ile yetiştirilecektir.

Bu kapsamda 8 aya kadar (160 fiili günü geçmeyecek şekilde) düzenlenecek mesleki eğitim kurslarımıza katılan vatandaşlarımıza günlük 61,65 TL’ye kadar cep harçlığı ödenecektir. Ayrıca vatandaşlarımızın iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de karşılayacağız.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Öz malatyali (6 yıl önce)
    Onlar konuşur Akp yapar ver mehteri yolun sonuna gelindi bakalim simdi ne yapacaklar
    0
    0
    Yanıtla
  • metin (6 yıl önce)
    bu memleket kalkınmanın yanı sıra iş sağlığı emniyeti,meslek eğitimi vs işlerlere harcanan paralar ile yeni iş sahaları acılır memleket işsizliktemn ağlıyor sanki bu yapılanlar çok uygulanıyormuş gibi adı var yapılan yok belki düşünce çahilce ama malesef çalısanlarımız ne bunları arıyor çalıştıranlarda bunları uyguluyor buralara harcanan paralarla yeni iş sahaları açılması bence daha uygun yapanları tenzih ediyorum allah yardımcımız olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Emine (6 yıl önce)
    Meclise danışman olanlari neye göre secip gonderiyorsunuz aciklarmisiniz müdürüm bilginiz olsun kayıt yaptırdığı gün atiyorsunuz?????????
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (6 yıl önce)Emine isimli kullanıcı yorumuna
    MÜDÜR TORPİLİ EMİNE HANIM ADAMI OLMAYAN YILLARCA BEKLER GARİBİM ADAMI OLAN BİR GECEDE ATANIR
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Bunun başvurmayanı var, senede iki ay bahçede tarlada çalışıp işi var görüneni var, 3 ay çalışıp 9 ay işten çıkartılanı var...
    0
    0
    Yanıtla
  • SOMUNKAFA (6 yıl önce)
    Çok başarılısınız terbik ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Suryelileri gönderin işizlik kalmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Cihan (6 yıl önce)
    Kayıtlı 31 bin kayıtsız kaç olur acaba
    0
    0
    Yanıtla